Wednesday, December 3, 2014

«Οχι» στην επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη είπε η Αθήνα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Οχι» στην επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη είπε η Αθήνα

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο πρόγραμμα, επί του παρόντος» σημείωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να επισκέπτεται τη Θράκη στο περιθώριο της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Ειδικότερα, κατά τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, η τουρκική πλευρά διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση πως ο πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου επιθυμεί να επισκεφθεί τη Θράκη, συνοδευόμενος από την κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα έρθει στην Αθήνα για τις ανάγκες του Συμβουλίου Συνεργασίας.
Προφανές είναι πάντως ότι εφόσον αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, η επίσκεψη στη Θράκη στη συγκεκριμένη συγκυρία ενδέχεται να ακυρώσει το πολιτικό όφελος αποκλιμάκωσης της σωρευμένης έντασης στην περιοχή, που προωθεί η σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Η προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει θέμα με την επίσκεψη στη Θράκη βαραίνει, πάντως, το κλίμα λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου.  Απο ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
**********
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ   για το ιδιο θέμα
Προβληματίζει αίτημα για «επίσκεψη» Νταβούτογλου στη Θράκη.
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το αίτημα που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατέθεσε με ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών η Αγκυρα, ώστε ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου, μετά τη συμμετοχή του στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (5-6/12), να «επισκεφτεί» τη Θράκη συνοδεία των 10 υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που θα έχει μαζί του.
Οι εν λόγω τουρκικοί σχεδιασμοί προστίθενται στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία, στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, και ανεβάζουν την ένταση μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, σε μια φάση που μονοπώλια και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου ψάχνουν κάποιο συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσουν οι μεταξύ τους μπίζνες.
Σε αυτό το φόντο, το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, θα συνεδριάσει στην Αθήνα υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών των δύο χωρών. Ενδεικτικά, από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας, ο Α. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Επίσης, οι Σαμαράς και Νταβούτογλου θα απευθύνουν χαιρετισμό σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα εστιάσει σε «συνεργασίες» στην Ενέργεια, στον Τουρισμό, στα τεχνικά έργα, στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, και άλλους χρυσοφόρους για τα μονοπώλια κλάδους.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget