Tuesday, December 30, 2014

Οι ήρωες - διασώστες περιγράφουν συγκλονιστικές στιγμές από το Norman Atlantic

ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Οι ήρωες - διασώστες περιγράφουν συγκλονιστικές στιγμές από το Norman Atlantic

Η επέμβαση τους ήταν για ακόμα μια φορά σωτήρια, οι διασώστες των ελληνικών Super Puma αλλά και των Sikorski κατάφεραν να σώσουν με αυτοθυσία 43 επιβάτες του Norman Atlantic.
Παλεύοντας με τους πυκνούς καπνούς που αναδύονταν από το φλεγόμενο γκαράζ και τα υπόλοιπα τμήματα του πλοίου, αλλά και με τους ισχυρούς ανέμους οι διασώστες κατέβαιναν στο κατάστρωμα και ανέβαιναν ξανά στο ελικόπτερο έχοντας σώσει ήδη μια ζωή.
Ο σμηναγός, Ηλίας Πατζίρης, δεν μπορεί να ξεχάσει τη στιγμή της διάσωσης μιας μητέρας και περιγράφει: "Το πιο δυνατό σημείο που μας συνέβη ήταν να πάρουμε τη μητέρα και στη συνέχεια η μητέρα να ουρλιάζει για την διάσωση και του παιδιού, το οποίο παιδί ήταν ανάμεσα και σε πολλά άλλα παιδιά, όποτε θα έπρεπε να έρθει εκείνο να το περισυνελέξουμε να το βάλουμε στην αρτάνη, που δεν είναι σχεδιασμένη για 4χρονα παιδιά, υπάρχει κίνδυνος να φύγει κάτω, οπότε ο διασώστης ουσιαστικά το πήρε αγκαλιά το έσφιξε δυνατά και το πήρε πάνω στο ελικόπτερο".
Με τους ανέμους να ξεπερνούν σε πολλές στιγμές τα 9 μποφόρ η μόνη σωτηρία θα μπορούσε να έρθει από αέρος και όπως είπε ο υποσμηναγός Χρήστος Μεγαγιάννης, οι επιβάτες που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το κατάστρωμα κοιτούσαν με αγωνία προς τον ουρανό αναζητώντας τα εναέρια μέσα που θα τους έσωζαν.
"Δεν είχε καλό φωτισμό, ήταν όλοι μαζεμένοι κατά ομάδες τους είχαν χωρίσει και με το πρόσταγμα το δικό μας έρχονταν διστακτικά, φοβισμένοι και προσπαθούσαμε εμείς να τους δώσουμε κουράγιο, να τους δώσουμε δύναμη ώστε να καταφέρουμε να τους ανεβάσουμε πάνω στο ελικόπτερο", θυμάται ο δύτης Παναγιώτης Ντάσιος.
Τα πληρώματα των δύο ελικοπτέρων Sikorski περιγράφουν τις αστραπιαίες κινήσεις που έπρεπε να κάνουν καθώς οι ριπές του ανέμου ήταν τέτοιες που έθεταν ακόμα και την ευστάθεια του ελικοπτέρου σε κίνδυνο. Όπως τόνισε ο πλωτάρχης Στράτος Χώζος, ο χρόνος μέσα στο οποίο θα έπρεπε να δράσουν δεν ξεπερνούσε τα 10 λεπτά πάνω από το κατάστρωμα του φλεγόμενου Norman Atlantic.
Πηγή: Mega

No comments:

Post a Comment

wibiya widget