Friday, December 12, 2014

Σχόλιο ΝΙΚΗΣ ΤΣΕΛΙΚΑ. Επιλέγουν την φυγή ...


 poio-dilimma-tha-baloun-gia-tin-proedriki-eklogi.w_hr
ΝΙΚΗ ΤΣΕΛΙΚΑ
Και να, λοιπόν, που λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσπευση των διαδικασιών και την ανακοίνωση του Σταύρου Δήμα ως κοινού υποψήφιου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η δημόσια συζήτηση ήδη αναφέρεται στην επομένη της 27ης Δεκεμβρίου, στις πρόωρες εκλογές και στην κυβέρνηση που θα προκύψει απ΄αυτές.
Ήδη, δηλαδή, φαίνεται πως θεωρείται βέβαιο, ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα εκλεγεί από την διαδικασία, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και προεξοφλείται, ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη. Όπως αναπόφευκτη θεωρείται από όσους διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις, και η ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι΄αν αυτός δεν καταγράφει ρεύμα θριάμβου.
Ταυτοχρόνως διαγράφεται σαφέστατα ένα κλίμα αβεβαιότητας εντός και εκτός συνόρων και τρανή απόδειξη γι΄αυτό, είναι π.χ το πρωτοφανές κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών την περασμένη Τρίτη και η επιστροφή της χώρας μας ως μαύρο πρόβατο στα προτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ με την λέξη Grexit να ξαναβρίσκει χώρο σ΄αυτά και στα σενάρια που εξυφαίνονται.





Ήδη, δηλαδή, φαίνεται πως θεωρείται βέβαιο, ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα εκλεγεί από την διαδικασία, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και προεξοφλείται, ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη. 


Έτσι, η ανακοίνωση της απόφασης για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας λίγες ώρες μετά την συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για δίμηνη “τεχνική” παράταση του τρέχοντος μνημονίου δεν πρόλαβε καν να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα για την κυβερνητική πλειοψηφία, αφού φάνηκε πολύ γρήγορα, ότι ο πολυπόθητος αριθμός των 180 βουλευτών, μάλλον, δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί ποτέ. Φυσικά, πάντα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου



Γιατί προχώρησαν σε αυτή την κίνηση μεγάλου πολιτικού ρίσκου οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος;



Οπότε, αναρωτιέται κανείς, γιατί προχώρησαν σε αυτή την κίνηση μεγάλου πολιτικού ρίσκου οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος;Μπορεί να πει κανείς, ότι ενδεχομένως θέλησαν, έτσι, να κερδίσουν κάποιον χρόνο παρατείνοντας την εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και μεταθέτοντας γι΄αργότερα (ή για άλλους) τις αποφάσεις για νέα μέτρα κι΄ενδεχομένως για νέο μνημόνιο, έστω και με την μορφή της προληπτικής γραμμής πίστωσης.Ή ότι θέλησαν να παραδώσουν την καυτή πατάτα της επόμενης μέρας από την λήξη του μνημονίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει εν θερμώ και εν κενώ να βρει πηγές και τρόπους για την χρηματοδότηση της χώρας με την ταυτόχρονη αναζήτηση λύσης για το χρέος.


Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και δύο χρόνια ζητούσε “εκλογές χθες”, ουσιαστικά χαιρέτησε, μεν, την δρομολόγηση πρόωρων εκλογών, δεν μπορεί να κρύψει, δε, μια κάποια αμηχανία γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις πραγματικές δυνατότητές του, το εφαρμόσιμο ή μη των διακηρυγμένων θέσεών του, αλλά και τα όριά του, ενώ βλέπει και την ώρα της κρίσης και της ευθύνης να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής.Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην τελευταία κυβερνητική πρωτοβουλία βλέπουν μια νέα εκδοχή των εξελίξεων του Αυγούστου του 2009, τότε που ο Καραμανλής, ο νεώτερος, προκήρυσσε πρόωρες εκλογές εν μέσω των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία και στην Εύβοια επιλέγοντας τον δρόμο της φυγής.Έτσι, λένε, οι Σαμαράς και Βενιζέλος προτιμούν να “λακίσουν” από την υπογραφή μιας νέας επώδυνης συμφωνίας με τους δανειστές, ελπίζοντας ότι, όπως συνέβη και τότε, μόλις μια νέα κυβέρνηση έρθει αντιμέτωπη με την πραγματική κατάσταση και την ανάληψη της ευθύνης των δύσκολων αποφάσεων, θα ξεχαστούν οι δικές τους ευθύνες, όπως ξεχάστηκαν εκείνες του Κ. Καραμανλή το 2010-11 κι έφτασε να θεωρείται σήμερα από κάποιους “εθνικό κεφάλαιο”!
Άσε, που μπορεί να θεωρούν, πως προλαμβάνουν έτσι τις όποιες κινήσεις του Γ.Α. Παπανδρέου ο ένας, του Τ. Μπαλτάκου ο άλλος… Ο πρώτος δεν πρόλαβε, αφού εκδηλώθηκε ήδη η “πρωτοβουλία του Παπανδρέου”…
NIKH TΣΕΛΙΚΑ 
H Νίκη Τσελίκα είναι απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Διετέλεσε επί σειρά ετών αρχισυντάκτις σε δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ.
http://hashmag.gr/
/

No comments:

Post a Comment

wibiya widget