Τελειώνει ο Νοέμβριος μέσα σε ένα γκρίζο φόντο, βροχερός και κρύος, και με την μέρα να έχει μικρύνει πολύ. Σίγουρα, δεν είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου στη Μόσχα, και η λεγόμενη εποχική συναισθηματική διαταραχή (ΕΣΔ) έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της. Πάντως, αυτή η ΕΣΔ πρέπει να είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, γιατί αν κάποιος είναι στα κάτω του, τότε η γιαγιά μου λέει: «Αυτός / αυτή έχει... αυτό που λέγεται... κατά-θλιψη!», κι από το βλέμμα της συνάγεται το συμπέρασμα ότι, οι Σοβιετικοί χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο για να περιγράψουν τους σύγχρονους «μαλθακούς» και κυρίως ότι, οι ίδιοι δεν είχαν ποτέ χρόνο για κάτι τέτοιο.
Στα ρωσικά, η «συνταγή φαγητού» και η «συνταγή γιατρού» αποδίδονται με την ίδια λέξη «ρετσέπτ». Ευτυχώς, στο Βιβλίο υπάρχει μια συνταγή για τηγανίτες κολοκύθας - στην ενότητα «παλιές συνταγές» - ως θεραπεία της «ελαφριάς» θλίψης. Μοιάζει να είναι η καταλληλότερη τροφή για την περίπτωση. Την «ψάρεψα» το καλοκαίρι, αλλά περίμενα υπομονετικά να έρθει το φθινόπωρο, που είναι και η πιο κατάλληλη εποχή για συνταγή με κολοκύθα.
Από πολύ παλιά οι τηγανίτες είναι ένα αγαπημένο έδεσμα στη Ρωσία. Στρογγυλές, ζεστές με χρυσαφένιο χρώμα, θυμίζουν τον ήλιο. Έχουν δε την τιμητική τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδωλολατρικής γιορτής για την υποδοχή της άνοιξης, της περίφημης Μάσλενιτσα (η ρωσική Απόκρια), οπότε καταναλώνονται ασταμάτητα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Συμμετέχω πάντα πρόθυμα σε αυτή την παγανιστική γιορτή, αλλά την επόμενη εβδομάδα ακολουθώ ένα έντονο πρόγραμμα άθλησης στο γυμναστήριο.
Οι Ρώσοι τρελαίνονται για τηγανίτες
Κατά τη σοβιετική περίοδο η Μάσλενιτσα γιορταζόταν ήσυχα στα σπίτια, παρόλο που δεν τόσο ευρέως γνωστή όσο στις μέρες μας.
Η γιαγιά μου θυμάται συχνά τις μέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν όλοι οι Μοσχοβίτες έπρεπε να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να πάνε στην ύπαιθρο. Αναπολεί πάντα την ημέρα που σταμάτησαν σε κάποιο σπίτι ενός χωρικού και η οικοδέσποινα τους έφτιαξε ένα σωρό τηγανίτες από σιτάρι: «Ακόμη θυμάμαι εκείνες τις τηγανίτες που μας τις σέρβιρε ρίχνοντας λιωμένο βούτυρο από πάνω. Ήταν πεντανόστιμες».
Οι Ρώσοι θεωρούν ότι κατέχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση της τηγανίτας. Θυμάμαι κάποιον σε μια ρωσική πόλη να λέει: «Μπορεί να μην περηφανεύομαι για πολλά, αλλά σίγουρα ξέρω πώς να καταβροχθίσω κανά δυο ντουζίνες τηγανίτες». Ο Τσέχωφ έγραψε μια σύντομη ιστορία με τίτλο «Ηλίθιος Γάλλος», όπου ένας Γάλλος νόμιζε πώς ο Ρώσος που καθόταν δίπλα του προσπαθούσε να αυτοκτονήσει καταναλώνοντας αμέτρητες τηγανίτες, ενώ απλά ο Ρώσος έτρωγε το συνηθισμένο ορεκτικό του.
Η τραγουδίστρια της όπερας Γκαλίνα Βισνέβσκαγια γράφει στα απομνημονεύματά της, ότι όταν υποδεχόταν ξένους επισκέπτες δεν είχε πολύ φαγητό να τους προσφέρει, αλλά δόξα τω Θεώ, οι ξένοι χόρταιναν με τρεις τηγανίτες ο κάθε ένας. Περιττό να πω, ότι κανένας Ρώσος δεν θα χόρταινε με τρεις τηγανίτες – κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει επαρκή λόγο για αφαίρεση υπηκοότητας!
Ως βέρα Ρωσίδα λοιπόν, καταβρόχθισα όλες τις τηγανίτες κολοκύθας σε δύο μόλις καθισιές (μείον τις 3 που πήρε στη δουλειά ο αλλοδαπός σύζυγός μου). Αυτές οι τηγανίτες δεν είναι όπως οι σοβιετικές που έχουμε συνηθίσει - ειδικά αν προσθέσετε λίγη κανέλα – αλλά προτείνονται στην ενότητα «παλιά συνταγή» του Βιβλίου, ως θεραπευτικό μέσο για τις φθινοπωρινές ακεφιές. Φυσικά μπορεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μέσα σε λίγους μήνες, στη γιορτή της Μάσλενιτσα!
Τηγανίτες από πουρέ κολοκύθας (σελ. 280)
Η συνταγή από
Ψήνετε μια ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους κολοκύθα τους ενός κιλού, μέχρι να μαλακώσει.
Μετά την περνάτε μέσα από ένα κόσκινο πιέζοντας ώστε να γίνει πουρές.
Ρίχνετε τον πουρέ κολοκύθας σε 1 λίτρο γάλα, και κατόπιν το ζεσταίνετε μέχρι να έρθει στη θερμοκρασία του φρέσκου γάλακτος.
Μέσα στο μείγμα γάλακτος-πουρέ, προσθέστε 15 γραμμάρια μαγιά και 3 αυγά. Ανακατέψτε. Προσθέστε 2-2 ½ φλιτζάνια αλεύρι μέχρι η ζύμη να αποκτήσει τη σωστή πυκνότητα.
Τοποθετείστε το μίγμα σ’ένα ζεστό μέρος και αφήστε το να καθίσει για δύο ώρες.
Στη συνέχεια, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι, ½ φλιτζάνι ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε πάλι σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Στη συνέχεια, τηγανίστε τες δίνοντάς τους το ωραίο στρογγυλό τους σχήμα.
Καλή σας όρεξη!
No comments:
Post a Comment