Friday, January 8, 2016

Έντρομη η Τουρκία από την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων δυτικά του Ευφράτη

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των κουρδικών στρατιωτικών  δυνάμεων της Συρίας  YPG/YPJ, οι οποίες ήδη, περάσαν δυτικά του Ευφράτη, παρά τις ''κόκκινες γραμμές'' των Τούρκων, ήταν στον επίκεντρο των συζητήσεων  του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Α. Νταβούτογλου με τον Αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων  στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία.
Παράλληλα συζητήθηκε η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ και κυρίως πως η η Άγκυρα θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, «τόσο στον αέρα, όσο και επί του πεδίου», εναντίον του  ΙSIS!
Η 'Αγκυρα έχει τεράστια ευαισθησία στο θέμα της επέκτασης της δράσης των Κουρδων της Συρίας   καθώς διατηρεί τις μεγαλομανείς αξιώσεις της και δεν θέλει με κανένα τρόπο επέκταση του ελέγχου των εδαφών αυτών -που τώρα τα κατέχουν οι τζιχαντιστές του  ''Ισλαμικού Κράτους''(ISIS)-από τους Κουρδους της Συρίας. 
Έτσι στη συνάντηση διατυπώθηκαν από τον κ. Νταβούτογλου οι ευαισθησίες αυτές  της Τουρκίας ιδίως αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κουρδικής οργάνωσης YPG να περάσει δυτικά του Ευφράτη, υποστηρίζοντας τα γνωστά ότι δηλαδή πρόκειται για ...τρομοκράτες!
Οι Κουρδοι απέκρουσαν μεγάλη επίθεση του ISIS δυτικα του Εφράτη
Πολύ περισσότερο που το YPG/YPJ προωθείται δυναμικά με την βοήθεια και των ΗΠΑ ενώ μόλις  απέκρουσαν μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους το ''Ισλαμικό Κράτος'' δυτικά του Ευφράτη, κοντά στο φράγμα Τισχρίν (βλέπε βιντεο παρακάτω)
Το ''Ισλαμικό Κράτος'' επιτέθηκε στις κουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν τον κορμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στο χωριό Αμπού Κελκέλ , μεταξύ του φράγματος και της πόλης Μανμπίτζ ( αρχαία ελληνική ονομασία Ιεράπολη), που οι Κούρδοι σκοπεύουν να απελευθερώσουν από τους τζιχαντιστές. Οι Κουρδοι υποστηρίζονταν από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

map_manbijΗ πόλη Μανμπίτζ είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, και ο πληθυσμός της πριν τον πόλεμο ήταν κοντά στους 100.000 κατοίκους και αποτελούνταν από Άραβες, Κιρκάσιους και Κούρδους. Οι Κούρδοι είναι λογικό στρατιωτικά - και όχι μόνο- να θέλουν τη Μανμπίτζ  για να την εντάξουν στα εδάφη του αυτόνομου συριακού Κουρδιστάν και αυτό αποτελεί  μεγα ζήτημα για την Αγκυρα. 

Οι πληροφορίες λένε ότι οι Κούρδοι έχουν περάσει για τα καλά δυτικά του Ευφράτη και έχουν ''δέσει'' τις θέσεις τους, έχοντας στο νου τους και τις απειλες των Τούρκων - και δια στόματος Ερντογάν - ότι αν περάσουν τον ποταμό, θα τους χτυπήσουν. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουν κάνει καμία κίνηση γιατί προφανώς είναι οι Αμερικανοί που δεν επιτρέπουν στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να επιτεθεί στους συμμάχους τους στη Συρία.Για αυτό και έκανα τις σχετικές αναφορές στον στρατηγό του Πεντάγωνου - είτε κλαψουρίζοντας είτε εκβιάζοντας.Και ο εκβιασμός αν και με όποιο τρόπο έχει γίνει θα αφορά την βοήθεια που θα δώσει ( ή δεν θα δώσει) η Αγκυρα  στον αγώνα κατά του ISIS...Τα γνωστά ανατολίτικα παζάρια...
Δυσφορία ΗΠΑ για την ''λούφα'' της Τουρκίας κατά ISIS
Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ ( και αρχικά στο Μπασίκα)  ήταν ένα άλλο θέμα της ατζέντας της συνάντησης των Νταβούτογλου και στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ. Από την πλευρά του ο στρατηγός Ντάμφορντ, που προέρχεται από το Σώμα Πεζοναυτών, θεωρείται σίγουρο ότι υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να καταδιώξει τα πρόσωπα εκείνα που υποστηρίζουν  τους τζιχαντιστές της οργάνωσης ''Ισλαμικό Κράτος'' ( ΙSIS-ISIL), πρόσωπα που «παρεισφρέουν στην Τουρκία», όπως έχει πει πρόσφατα ο άμεσος προϊστάμενος του στρατηγού, Αμερικανός υπουργός Άμυνας κ. Άστον Κάρτερ. Η Ουάσινγκτον θέλει η Τουρκία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, «τόσο στον αέρα, όσο και επί του πεδίου», εναντίον του  ΙSIS. «Χρειαζόμαστε εκείνη (σ.σ. η Τουρκία) να κάνει περισσότερα τόσο στο έδαφός της, ώστε να ελέγχει τα σύνορα, πράγμα που δεν έχει κάνει αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά» το ΙSIS , είπε πριν ένα μήνα ο κ Καρτερ. «Θα θέλαμε (οι δυνάμεις της Τουρκίας) να επιχειρούν τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν στόχο το ΙSIS. Έχουν στόχο το PKK», έχει πει αναφερόμενος  στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν την κουρδική ένοπλη οργάνωση η οποία δρα στη νοτιοανατολική Τουρκία και έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ. Η πίεση των ΗΠΑ να στραφεί η Τουρκία με όλες της τις δυναμεις κατά του ISIS  και όχι μόνο κατά του ΡΚΚ ( και αργότερα πιθανώς  κατά του YPG/YPJ) θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει ειπωθεί με τον πλέον καθαρό τρόπο  από τον Αμερικανό στρατηγό. 
Τον στρατηγό Ντάνφορντ ο οποίος πρώτα  επισκέφθηκε το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου υποδέχτηκε με επίσημη τελετή ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.
Στη συνέχεια οι δυο στρατηγοί είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.Οι δύο στρατηγοί εκτός από τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ συζήτησαν και τον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, στο πλαίσιο που προαναφέραμε.

Ενώ σε ότι αφορά το θέμα καταπολέμησης της ISIS, φέρεται να τέθηκαν επί τάπητος νέα βήματα που μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες και οι στρατιωτικές λεπτομέρειες.Στην ατζέντα του Ντάνφορντ και του Ακάρ υπήρξε εκτός από την  μάχη κατά του ISIS  και η αυξανόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, που ήδη απέκτησε και άλλη πτυχή, αυτή της σύγκρουσης Σαουδικής Αραβίας - Ιραν.
Οι ΗΠΑ θέλουν περισσότερη εμπλοκή στην Συρία
Επόμενος σταθμός του στρατηγού Ντάνφορντ στην Τουρκία προβλέπεται να είναι η βάση Ιντζίρλικ στα Άδανα την οποία χρησιμοποιούν δυναμεις των ΗΠΑ. Ο στρατός των ΗΠΑ αδημονεί να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία για να μπορέσουν οι ντόπιες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης ''Ισλαμικό Κράτος'' και η εμπλοκή του μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό των περίπου 50 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που έχει ήδη ανακοινωθεί.
«Αυτό είναι μόνο το ορεκτικό»,είχε πει  ο κ. Κάρτερ μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.Από την πλευρά του ο στρατηγός Ντάνφορντ έχει επισημάνει στις παρουσιάσεις του  δύο σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής των ΗΠΑ «να διεξάγει επιθέσεις εναντίον στόχων (του Ισλαμικού Κράτους)” στη Συρία και το Ιράκ και να “αναπτύξει και υποστηρίξει τις αστυνομικές δυνάμεις στο έδαφος ώστε να εξασφαλίσει και να κρατήσει» τα απελευθερωμένα εδάφη, ιδιαίτερα σε σουνιτικές περιοχές του Ιράκ.
Οι μερικές δεκάδες αυτοί κομάντος των ΗΠΑ έχουν εστιάσει στην συλλογή πληροφοριών με εξειδικευμένες αποστολές στο έδαφος της Συρίας- μια  «Ειδική Εκστρατευτική Στοχευμένη Δύναμη» που  διεξάγει επιδρομές στη Συρία και  παρέχει ακριβέστερες πληροφορίες ώστε να επιτευχθεί αύξηση του αριθμού των αεροπορικών επιδρομών κατά πλουτοπαραγωγικών υποδομών. Βεβαίως τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι η δύναμη αυτή ήδη δρα δεν υπάρχουν, ωστόσο αναλυτές θεωρούν δεδομένη την ενεργή εμπλοκή τους.“Φτάνουμε εκεί που κανένας άλλος δεν μπορεί”, έχει πει σχετικά ο κ Κάρτερ στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η δύναμη αυτή είναι μια προειδοποίηση προς όλους στη Συρία ότι δεν θα ξέρουν τη νύχτα ποιος μπορεί να μπει από το παράθυρο».
Η Ουάσινγκτον θέλει οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία να εμπλακούν περισσότερο στη μάχη εναντίον του ΙSIS. Ιδιαίτερα δε η Τουρκία καθώς  η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη ότι η Άγκυρα δεν ελέγχει ουσιαστικά τα σύνορά της αφότου εμφανίστηκε  η οργάνωση ISIS-ISIL. Για όλα αυτά ημη ξεκάθαρη στα στάση της Τουρκίας όχι μόνο δεν συμβάλει αλλά και  δυσχεραίνει

 pronews.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget