Wednesday, January 20, 2016

Μπλόκα στις Εθνικές Οδούς. Πάλι στο δρόμο οι αγρότες


Κλιμακώνουν από την Τετάρτη τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία εθνικών και επαρχιακών οδών σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών οδεύουν σε φάλαγγα προς τα Τέμπη, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας και αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους μέσα στην επόμενη ώρα.

Σύμφωνα πάντως με τους συντονιστές της μεγάλης εξόδου για το μπλόκο των Τεμπών, θα χρειαστούν περίπου δυο ώρες προκειμένου να διευθετηθεί η τοποθέτηση εκατέρωθεν του οδοστρώματος των γεωργικών μηχανημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Αστυνομίας από τις 12 το μεσημέρι έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση με το Στόμιο, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουν τα εκατοντάδες τρακτέρ χωρίς προβλήματα να φθάσουν στα Τέμπη. 

Η κυκλοφορία διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει προτείνει η αστυνομία και η κυκλοφορία θα επανέλθει επί της ΠΑΘΕ μόνον όταν θα έχουν όλα τα τρακτέρ τακτοποιηθεί.

Αύριο, εξάλλου, αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Το πρωί, τουλάχιστον 750 τρακτέρ, έκλεισαν την Εγνατία οδό στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Εξάλλου, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. 

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο. Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης. 

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.200, και όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «αύριο ξεκινάμε προειδοποιητικά κλεισίματα, και αν μέχρι το Σάββατο δεν αποσύρουν το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό, τότε θα κλείσουμε για όσο χρειαστεί».

Ο ίδιος, μιλώντας και στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει χώρα χωρίς ασφαλιστικό οργανισμό για τους αγρότες», ενώ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν φέρουν κομματική ταυτότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο παπάς όταν πάει στα σπίτια των χωριών, δεν επιλέγει τους χωριανούς που θα ευλογήσει».

Επίσης μπλόκα στήνονται σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς, ενώ «αν όχι αργότερα, σίγουρα αύριο», αγρότες-κτηνοτρόφοι θα παραταχθούν στον κόμβο της Κουλούρας και στο Μαυροβούνι Πέλλας.


Μπλόκα αγροτών στήθηκαν από το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.

Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.
Λακωνία

Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν οι αγρότες, συμβολικά, το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν, υπό βροχή, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και ανέβασαν στα σκαλοπάτια, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, ένα τρακτέρ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

Όπως υποστηρίζουν, θεωρούν ότι τα νέα μέτρα της φορολογίας και της ασφάλισης των αγροτών «αποτελούν ταφόπλακα του κλάδου και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εφαρμοστούν».

Η κατάληψη πραγματοποιείται από αγρότες του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες.

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της.

Τέλος, οι αγρότες αναμένεται να βγουν και πάλι στους δρόμους στις 4 Φεβρουαρίου, συμμετέχοντας δυναμικά, όπως δηλώνουν, στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, με αφορμή την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό, πραγματοποιώντας, επίσης, διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη πενήντα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί κι έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας Ματζαβράκου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη Λακωνίας, ουσιαστικά στην καρδιά του λακωνικού κάμπου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα Χρήστος Αναγνωστάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι τον αγώνα των αγροτών δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες γιατί στην περιοχή δεν υπάρχουν μεγάλα τρακτέρ με καμπίνα ώστε να μετακινηθούν από τα χωριά στο μπλόκο, εκτίμησε ωστόσο ότι θα δυναμώσει το μπλόκο τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Αναγνωστάκος σημείωσε ότι χθες ο εκπρόσωπος της Λακωνίας στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις και σχολιάζοντας τα όσα έγιναν το πρωί στην Κομοτηνή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «από εδώ και πέρα τέτοια θα έχουμε. Ο κ. Αποστόλου πριν από τρία χρόνια ήταν μαζί μας με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις κι έλεγαν ότι στηρίζουν τον αγώνα μας, τώρα όμως είναι απέναντί μας και φέρνουν μέτρα που θα διαλύσουν τον αγροτικό τομέα».

Ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε ότι οι αγρότες δεν έχουν στόχο να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο ούτε να δημιουργήσουν προβλήματα στις μεταφορές και επεσήμανε ότι «θέλουμε όλη την κοινωνία μαζί μας. Ζούμε σε μια περιοχή καθαρά παραγωγική, αγροτική: αν δεν πάμε καλά εμείς, όλοι θα πάνε άσχημα, δεν θα κινηθεί η αγορά».
«Δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα και τα χρώματα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναγνωστάκος και προσέθεσε: «Δεν θέλουμε χτυπήματα στην πλάτη από βουλευτές», σημειώνοντας πως «όταν είναι στην αντιπολίτευση δηλώνουν συμπαράσταση στον αγώνα κι όταν γίνονται κυβέρνηση ξεχνάνε τις υποσχέσεις».

Στο μεταξύ στις 11.00 το πρωί μικρή ομάδα αγροτών της ΠΑΣΥ, μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λακωνίας στην Σπάρτη, ενημερώνοντας αγρότες και υπαλλήλους και κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες από τα χωριά του αργολικού κάμπου με δεκαπέντε τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν στο δρόμο με μαύρες σημαίες κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Άργους: μπήκαν από τη νότια πλευρά της πόλης και κινήθηκαν περιφερειακά, αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Μυκηνών-Άργους, στην είσοδο του Κουτσοποδίου και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, παρατάσσοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα δίπλα στην εθνική οδό.

Ο Δημήτρης Δήμας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων της Πελοποννήσου στην Αργολίδα, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι παρά τα εμπόδια που φέρνει ο καιρός, «δεν το βάζουμε κάτω, μας παίρνουν το 80% του εισοδήματός μας, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας με τέτοια φοροεπιδρομή;».

Ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι «εγώ είμαι αγωνιστής αγρότης από μικρό παιδί. Είμαστε παραγωγική τάξη κι έπρεπε να μας βλέπουν διαφορετικά. Τα προϊόντας μας φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα και αυτοί, αντί να μας προσέξουν, θέλουν να μας αφανίσουν».

Κάλεσε κι αυτός τους βουλευτές να μην πάνε στα μπλόκα και να καταψηφίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, γιατί στοχεύει στην εξαθλίωση και των αφανισμό τους. 
     
Την πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου κατέλαβαν το μεσημέρι, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς.

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 από την περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού, και το μεσημέρι έφθασαν στο κέντρο της πόλης, κλείνοντας τον δρόμο μπροστά από το δημαρχείο.

«Με την κινητοποίησή μας θέλουμε να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν εξοντωτικές αποφάσεις σε βάρος μας» τόνισαν εκπρόσωποί τους, οι οποίοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

     Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget