Thursday, January 21, 2016

Δηλητηριώδης... σύγκρουση στο Νταβός ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ


Η φαρμακερή αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «είναι η εφαρμογή, ανόητε», καθώς και η ανταλλαγή υπονοουμένων, μεταξύ του ίδιου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επισκίασαν τη συζήτηση στο πάνελ όπου συμμετείχαν οι δυο τους μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και της Γαλλίας, κ. Ρούτε και Βαλς, χθες στο Νταβός. Η αναφορά Σόιμπλε ερμηνεύθηκε ως υπόδειξη του πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα, αλλά και έμμεση έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά του Βερολίνου –διατυπωμένη μάλιστα με ελάχιστη διακριτικότητα– για μη τήρηση συμφωνηθέντων. Εκτίμηση που ενισχύθηκε και από το αυστηρό μήνυμα που μετέδωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενη στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα: Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία ενός «φιλόδοξου σχεδίου αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού» και την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το ελληνικό Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Και τα δύο είναι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και σύντομα η πρώτη αξιολόγηση», είπε η κ. Μπράιτχαρτ.

Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, χαρακτήρισαν υπερβολικό τον θόρυβο που προκλήθηκε και σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε προσβεβλημένος ούτε θεώρησε το σχόλιο υβριστικό. Επιπροσθέτως, υποστήριζαν ότι ο κ. Σόιμπλε υπήρξε «αμήχανος και αμυντικός» όταν ο κ. Τσίπρας ανέδειξε το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη, ενώ ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες τις αναφορές του Γερμανού υπουργού για το ΔΝΤ.

Επικριτικό, έστω και εμμέσως, υπήρξε το σχόλιο της Ν.Δ.: «Ανεξάρτητα από θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα, όλοι οφείλουν να προσέχουν πώς εκφράζονται, ειδικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο κ. Σόιμπλε στο ερώτημα πώς αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στο αρχικό ελληνικό πρόγραμμα, δείχνοντας την Κριστίν Λαγκάρντ στο ακροατήριο, που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τόνισε ότι οι δυο τους ήταν αρνητικά διακείμενοι στην προοπτική αυτή. Αλλά, πρόσθεσε, η Αγκελα Μέρκελ επέμεινε «και είχε δίκιο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν τη δύναμη να επιβάλουν την τήρηση των συμφωνηθέντων». Παρομοίασε μάλιστα την απόπειρα να περάσει από την Μπούντεσταγκ την τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να μην περιλαμβάνει το ΔΝΤ, με είσοδο με αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτες. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι «η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο και μετά να ανάψουμε το κερί. Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Πρέπει πρώτα να απομακρύνουμε τον δυναμίτη και μετά να ανάψουμε το κερί».

Μιλώντας στο πάνελ για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χρειάζεται και ανάπτυξη, μέσω ευρωπαϊκών και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Υπενθύμισε, δε, ότι μία ελληνική επιχείρηση δανείζεται σήμερα με 7% όταν οι ανταγωνιστές της στον Βορρά δανείζονται με 1%, τονίζοντας ότι χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη» για να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες. Ο κ. Σόιμπλε, παίρνοντας τον λόγο μετά, μίλησε για τη σημασία διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών και της τήρησης των συμφωνηθέντων. «Στην Ευρώπη, η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. Και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε», είπε και κατέληξε, παραφράζοντας το γνωστό ρητό της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον, το 1992, για την οικονομία, λέγοντας: «Είναι η εφαρμογή, ανόητε!».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην «τριπλή κρίση» –οικονομική, προσφυγική και ασφάλειας, ως προϊόν της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή– που πλήττει την Ευρώπη. Ο στόχος, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι η Ελλάδα, που βρίσκεται στην καρδιά των δύο εκ των τριών αυτών κρίσεων, να μετατραπεί «από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης». Για το μεταναστευτικό είπε ότι πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει αν θα δράσει από κοινού ή αν θα αφήσει κάθε κράτος-μέλος να τα βγάλει πέρα μόνο του. Ο κ. Σόιμπλε στο ζήτημα αυτό κινήθηκε μάλλον στο ίδιο μήκος κύματος. Υπογράμμισε την ανάγκη να επενδυθούν «δισεκατομμύρια» στις περιοχές από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες, ώστε να «μειώσουμε την πίεση στις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», οι οποίες δικαιούνται την «αλληλεγγύη» των υπόλοιπων κρατών-μελών.

Ο Μαρκ Ρούτε μίλησε για παράθυρο 6-8 εβδομάδων για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, πριν αυξηθούν πάλι με τη βελτίωση του καιρού την άνοιξη. Ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας για «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την αποτελεσματική καταπολέμησή της. Ο κ. Βαλς χαρακτήρισε «τραγωδία» μία ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. – όπως θα ήταν «θανάσιμο σφάλμα» ένα Grexit. Τέλος, η επικεφαλής της πανευρωπαϊκής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων Business Europe, Εμα Μαρσεγκάλια, εξέφρασε την ανησυχία της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας για τις τάσεις επανόδου του εθνικισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget