Thursday, December 22, 2016

“ Αφηναν δεμένα-τα γα'ι'δουράκια- έξω για να τα φάνε οι λύκοι και δε το άντεχα" λέει Τρικαλινή που έσωσε τη ζωή τους


Της Ευαγγελίας Κάκια
Για πολλά χρόνια υπήρξε ένα από τα αναπόσπαστα κομμάτια της λαϊκής παράδοσης και της επαρχιακής γοητείας, αφού χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στις γεωργικές εργασίες. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, έχασαν το ρόλο τους και αντικαταστάθηκαν από βαριά μηχανήματα.
Ο λόγος; Για ένα από τα συμπαθέστατα τετράποδα, τα γαϊδουράκια που τα τελευταία έξι χρόνια “φιλοξενούνται” στη μικρή φάρμα της κας Κατερίνας Ψύρρα.
Η μικρή αυτή φάρμα βρίσκεται επί της ε.ο. Τρικάλων – Καλαμπάκας, λίγο πιο πάνω από τον κόμβο  της Θεόπετρας και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 10 γαϊδουράκια, σε ένα περιφραγμένο χωράφι, ωστόσο συνηθίζουν να βρίσκονται έξω και είναι εύκολο για όλους να τα δουν.
Κιβωτός αγάπης
Η δημιουργία αυτής της φάρμας ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, όταν η κα. Ψύρρα  έβρισκε εγκαταλελειμμένα γαϊδουράκια από κτηνοτρόφους που τα έδεναν σε φράχτες για να φαγωθούν από άγρια ζώα κι έπειτα να διεκδικήσουν αποζημίωση. Τότε τα έσωζε μην αντέχοντας να τα εγκαταλείψει.
Στην αρχή ξεκίνησε να φιλοξενεί και να φροντίζει δύο γαϊδουράκια. Τα γαϊδουράκια αυτά ήταν η αφορμή να αγαπήσει το είδος και μετά από τρία χρόνια, τα δύο γαϊδουράκια έγιναν έξι ενώ αυτή τη στιγμή ήδη έχουν γεννήσει, και ήδη παράγουν και αρκετά λίτρα γαϊδουρίσιο γάλα γνωστό για την ευεργετική του ιδιότητα και φυσικά ανάρπαστο.
“Τα άφηναν δεμένα έξω για να τα φάνε οι λύκοι και δε το άντεχα. Άρχισα λοιπόν να αγαπάω και να φροντίζω” ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος σιγά – σιγά άρχισε να μαθαίνει για τα γαϊδουράκια και για το γάλα.
«Χρειάζεται υπομονή και αγάπη προς τα ζώα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά με στήριξαν και με ενθάρρυναν όλο αυτό το διάστημα για να μπορέσω σήμερα με καμάρι να πω ότι έχω τα πρώτα αποτελέσματα» τονίζει η κα Ψύρρα.
Όπως είπε “ δυστυχώς ο κόσμος δε γνωρίζει ότι τα γαϊδουράκια είναι το πιο συναισθηματικά, το πιο έξυπνα και το πιο συνεργάσιμα ζώα και αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρεις το γάλα της γαϊδούρας, εάν δεν έχει δίπλα το γαϊδουράκι”.
Η κα Ψύρρα είναι ένας άνθρωπος που δούλεψε επί χρόνια σκληρά σε επιχειρήσεις αλλά και ένας άνθρωπος που παράλληλα αγαπά τα ζώα και πάντα τα φρόντιζε με όποιο τρόπο μπορούσε.
“Δυστυχώς, η οικονομική κρίση μας ανάγκασε να κλείσουμε την επιχείρησή μας. Βγήκα στη σύνταξη και περνάω πολλές ώρες την ημέρα με το να τα φροντίσω. Παίρνω αγάπη από τα ζώα αυτά”, ανέφερε με έμφαση.
Ήρθε η ώρα να πάρει τη θέση που του αξίζει
Πριν από τρία χρόνια, σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχε επισημανθεί ότι από τα 508.000 γαϊδούρια που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1955, σαράντα χρόνια μετά, καταγράφηκαν 95.000, ενώ σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, ανέρχονται μόλις σε 15.000. Ανησυχητική είναι η προειδοποίηση της Ε.Ε. ότι το συμπαθές τετράποδο κινδυνεύει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση.
Κατά την κα.Ψύρρα ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε αυτό το μοναδικό ζώο που παράγει γάλα τόσο ευεργετικό, όσο το μητρικό γάλα.
Τα γαϊδουράκια γνωστά για τη μεγάλη αντοχή τους, στον καύσωνα, στις ασθένειες, στην πείνα και στην δίψα, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό για να το πιουν, ενώ συνήθως αρνούνται πεισματικά να πιουν νερό όταν έχουν πιει από το ίδιο δοχείο άλλα ζώα ή ακόμη και άλλα γαϊδουράκια.
Καταλήγοντας, η κα. Ψύρρα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το μέλλον είναι στην κτηνοτροφία και στην εκτροφή των συμπαθέστατων αυτών τετράποδων.







 
 
 
 
 

http://energospolitis.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget