Wednesday, December 21, 2016

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Ο Πούτιν πιέζει τον Ερντογάν. Νίκος Στέλγιας


Αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τα νέα δεδομένα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην καρδιά της Άγκυρας, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα δείχνουν ότι το Κρεμλίνο πιέζει για παραχωρήσεις την Άγκυρα στο ζήτημα της Συρίας.
Οι τελευταίες πληροφορίες στην Άγκυρα δείχνουν ότι η ρωσική πλευρά προσεγγίζει την Τουρκία με προτάσεις τύπου «take it or leave it» σε σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν το μέλλον της περιοχής μας. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του εμφυλίου της Συρίας, το Κρεμλίνο διευκρινίζει στην τουρκική πλευρά ότι η παραμονή του Μπασάρ Αλ Ασάντ στην ηγεσία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας δεν είναι πλέον συζητήσιμη. Σύμφωνα με την ρωσική οπτική γωνία, η Συρία συνεχίζει την πορεία της με την Προεδρία του Αλ Ασάντ και έχοντας εστιασμένη την προσοχή της στην εξόντωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στα εδάφη της. Στην νέα περίοδο λοιπόν, Ρωσία, Τουρκία και Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο αυτές τις τρομοκρατικές δυνάμεις.
Τα προαναφερόμενα συμφωνήθηκαν πριν από λίγες ώρες και στον απόηχο της εν ψυχρώ εκτέλεσης του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα. Μετά την υπογραφή του Συμφώνου της Μόσχας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της ρωσικής κυβέρνησης, μετέβη σε αεροδρόμιο της Μόσχας όπου έφτασε η σωρός του Ρώσου διπλωμάτη. Ο κ. Τσαβούσογλου στάθηκε στο πλευρό της οικογένειας του Ρώσου διπλωμάτη και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την θλίψη της χώρας του για τον άδικο χαμό του «φίλου της Τουρκίας».
Όπως ενημέρωσε νωρίτερα τους αναγνώστες της η Κ, τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς δεν περιορίζονται στο ζήτημα του εμφυλίου της Συρίας. Οι τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία ζητά από την Τουρκία διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των διπλωματικών αντιπροσωπειών της στην γειτονική χώρα.
Ο Τσαβούσογλου ενημερώνει την Ουάσιγκτον
Αντιμέτωπος με τις πιέσεις της Μόσχας, ο κ. Τσαβούσογλου επικοινωνεί εκτάκτως με τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και μεταβιβάζει στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες εξελίξεις στον άξονα Τουρκίας-Ρωσίας.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget