Thursday, December 1, 2016

ΝΒΑ. Oταν ο Λεμπρόν υποκλίθηκε στον Giannis


Από την αναφορά του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο όνομά του, για τη διαφήμιση που προσφέρει στην Ελλάδα με τις επιδόσεις του στο ΝΒΑ, μέχρι την «υπόκλιση» του κορυφαίου παίκτη στο παγκόσμιο μπάσκετ, Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος εγκωμίασε το μοναδικό ταλέντο του, έχουν μεσολαβήσει μόλις 15 ημέρες και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει ακάθεκτος να κερδίζει δόξα και να την επιστρέφει στην πατρίδα όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε.
«Ελληνες και Αμερικανοί πανηγυρίζουμε από το θέαμα που προσφέρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο» είχε πει ο Ομπάμα στην εξυμνητική ομιλία του για την Ελλάδα, στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ο «Greek Freak» (ελληνικό φαινόμενο) φρόντισε να τον δικαιώσει, οδηγώντας τους Μιλγουόκι Μπακς στη νίκη επί των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Κλίβελαντ Καβαλίερς (118-101). Με τον Λεμπρόν Τζέιμς να είναι «κολλημένος» στην πλάτη του και να προσπαθεί να τον μαρκάρει και στις τέσσερις θέσεις της πεντάδας, ο πρώην πωλητής τσαντών στις γειτονιές των Σεπολίων, σκόραρε 34 πόντους, κέρδισε 12 ριμπάουντ και μια φάση του όπου διασχίζει σαν «ελάφι» το γήπεδο, έγινε το κορυφαίο τηλεοπτικό στιγμιότυπο (highlight) της αγωνιστικής στο ΝΒΑ.
O «βασιλιάς» Τζέιμς αιφνιδιάστηκε από τα σωματικά προσόντα, την τεχνική και κυρίως το θάρρος του Ελληνα παίκτη, ο οποίος αντί να του ζητήσει... αυτόγραφο, έπαιξε σαν ίσος προς ίσο τον μεγάλο σταρ.
«Πόσο χρόνων είναι;» ρώτησε ο αρχηγός του Κλίβελαντ που δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιό του.
«Είναι πρόκληση να αντιμετωπίζεις τον Αντετοκούνμπο. Ειδικά στην άμυνα, γιατί παίζει σε διαφορετικές θέσεις. Δεν ματσάρεις συνέχεια μαζί του, γιατί παίζει στο “1” , στο “2”, στο “3”, στο “4”... Θα πρέπει να τον προσέχεις συνέχεια» ήταν τα λόγια του Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος χωρίς ίχνος υπεροψίας, έκανε σύγκριση του εαυτού του με τον νεοσσό σταρ του ΝΒΑ.
«Είναι ένα μοναδικό ταλέντο που έχουμε στο πρωτάθλημά μας και το Μιλγουόκι έχει έναν εξαιρετικό παίκτη. Δεν είμαι τόσο ψηλός όσο αυτός και δεν παίζω στη θέση του πλέι μέικερ, όπως μπορεί να κάνει ο Αντετοκούνμπο».
Τα τελευταία λόγια του Τζέιμς ήταν σχεδόν πανομοιότυπα μ’ αυτά που είχε ακούσει ο Αντετοκούνμπο από τον πρώην σταρ των Λέικερς, Κόμπε Μπράιαντ: «Θα είσαι στους πέντε κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ αν δουλέψεις με αγάπη και προσήλωση στο μπάσκετ». Η ταπεινότητα που διακρίνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από το πρώτο βήμα της καριέρας του στο ΝΒΑ, χαρακτήρισε και την απάντησή του στο σχόλιο του Τζέιμς: «Εγώ προσπάθησα να κάνω το παιχνίδι μου. Ο Λεμπρόν είναι ο κορυφαίος παίκτης στο ΝΒΑ και ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Το να είσαι στο παρκέ μαζί του και να παίζεις απέναντί του είναι πολύ ωραία αίσθηση».
Ο 21χρονος παίκτης που θα είναι ο στυλοβάτης της εθνικής ομάδας μπάσκετ για την επόμενη δεκαετία και ουδέποτε «ξεχνά» την αφετηρία του και όσους τον βοήθησαν για την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου, δεν «ζει», απλώς, το «όνειρό» του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη.
Υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς, ο Αντετοκούνμπο έγινε μέλος του «κλειστού» μονοψήφιου κλαμπ των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών, έχοντας συνολικές αποδοχές 110 εκατ. δολαρίων, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση του Μιλγουόκι στην τελευταία 20ετία και δεν αντιμετωπίζεται ως ο ταλαντούχους και ελπιδοφόρος ξένος παίκτης που περιμένει να «αρπάξει» την ευκαιρία του. Γι’ αυτόν τον λόγο και όταν βρέθηκε «ενώπιος ενωπίω» με τον Λεμπρόν Τζέιμς, θέλησε να δικαιώσει τις ηγετικές προσδοκίες που έχει ο προπονητής του Τζέισον Κιντ: «Κάθε μέρα γίνεται και καλύτερος μέσα από τη δουλειά του. Κοίταξε στα μάτια τον Λεμπρόν, τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Εχει, όμως, πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμα. Το ξέρει ο ίδιος και δουλεύει σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Ποιο ήταν το... πριμ που έδωσε ο Γιάννης στον εαυτό του για τη «μονομαχία» του με τον Λεμπρόν; Τρία σουβλάκια και μία μερίδα πατάτες. Ετσι, απλά και ελληνικά..

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget