Friday, April 6, 2018

ABC. Σύδνεϋ.Το παγωμένο ρόδι των καταστημάτων COLES προκαλεί έξαρση της υπατίτιδας Α!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Το κατεψυγμένο ρόδι από τα σούπερ μάρκετ Coles πιστεύεται ότι είναι η αιτία μιας εκδήλωσης ηπατίτιδας Α στη ΝΝΟ.
INSTAGRAM: @FASHIONGUNNER
Επτά άτομα έχουν διαγνωστεί με ηπατίτιδα Α μετά την κατανάλωση παγωμένου ροδιού που αγοράστηκε στα σούπερ μάρκετ της Coles, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Ύγείας της ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΑΛΊΑΣ  να προειδοποιήσει όποιον αγόρασε το προϊόν για να μη το  χρησιμοποιήσει.
Η Δρ Vicky Sheppeard, διευθυντής μεταδοτικών ασθενειών της NSW Health, δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Αρχή Τροφίμων του κράτους για να διαπιστώσει εάν η λοίμωξη θα μπορούσε να συνδεθεί οριστικά με τα παγωμένα ρόδια του Coles, παρά το γεγονός ότι κάθε προσβεβλημένο άτομο είχε φάει το προϊόν.
Η εταιρεία πίσω από το κατεψυγμένο ρόδι Entyce Food Ingredients δήλωσε ότι "ασκεί μεγάλη προσοχή" υπενθυμίζοντας αυτό που χαρακτήρισε ως "σχετικά μικρή παρτίδα" των πακέτων 180 γραμμάρια Creative Gourmet Frozen Ρόδι που είπε ότι πωλήθηκε μόνο μέσω των supermarket Coles .
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα προϊόντα της εταιρείας έχουν συνδεθεί με την ηπατίτιδα Α.
Υπενθύμισε τα διαδεδομένα μούρα Creative Gourmet που πωλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο τον Φεβρουάριο του 2015 και πάλι τον Ιούνιο του περασμένου έτους, για να ελέγξει εάν τα εισαγόμενα μούρα προκάλεσαν ξεχωριστές εστίες ηπατίτιδας Α.
Οι γενετικές εξετάσεις σε ορισμένες από τις περιπτώσεις έχουν εντοπίσει ένα μοναδικό στέλεχος της ηπατίτιδας Α. Αυτοί που έχουν προσβληθεί είναι από το Σίδνεϊ, το Wollongong και την κεντρική ακτή.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, πυρετό και κιτρίνισμα του δέρματος, σκοτεινά ούρα και ανοιχτά κόπρανα.
"Οι άνθρωποι που έτρωγαν κατεψυγμένο ρόδι από την Coles θα πρέπει να συμβουλεύονται τον τοπικό γιατρό τους το συντομότερο δυνατόν, αν εμφανιστούν συμπτώματα", δήλωσε η Δρ Sheppeard.
Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α παίρνουν από 15 έως 50 ημέρες για να αναπτυχθούν και προκαλούνται από έναν ιό που εξαπλώνεται σε μολυσμένα τρόφιμα ή με κακή υγιεινή.
Η Δρ Sheppeard είπε ότι όσοι είχαν καταναλώσει κατεψυγμένο ρόδι από την Coles τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Α, εάν δεν είχαν ήδη προστατευτεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Τροφίμων της Νέας Νότιας Ουαλίας, Λίζα Σάμπω, δήλωσε ότι το ξέσπασμα φαίνεται να συνδέεται με το εισαγόμενο κατεψυγμένο ρόδι.
"Το φρέσκο ​​ρόδι δεν έχει εμπλακεί, ούτε έχει τα κατεψυγμένα προϊόντα ροδιού της Αυστραλίας", είπε.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν υπάρξει μόνο εννέα τοπικά αποκτημένες περιπτώσεις ηπατίτιδας Α στη ΝΝΟ.
Τα συστατικά τροφίμων Entyce δήλωσαν ότι η ανάκληση ήταν απομονωμένη στο ένα προϊόν.
"Όλο το προϊόν που δοκιμάστηκε μέχρι σήμερα έχει καθαριστεί και δεν έχει αποκαλύψει μια σύνδεση με την ηπατίτιδα Α, αλλά η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών μας είναι υψίστης σημασίας", ανέφερε σε δήλωσή της.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της ΝΝΟ, Δρ Kerry Chant, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να εκδοθεί μια προειδοποίηση για την υγεία ενάντια στην κατανάλωση φρούτων.
"Με βάση τις επιδημιολογικές πληροφορίες πιστεύουμε ότι υπάρχει επαρκές επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων για να βγούμε με προληπτικές συμβουλές γύρω από το να μην καταναλώνουμε τα ρόδια.
"Αναγνωρίζουμε το έργο της εταιρείας και η αρχή τροφίμων της NSW και άλλοι ρυθμιστές συνεργάζονται με την εταιρεία. Η έρευνα συνεχίζεται."
Όλες οι καλύτερες ημερομηνίες πριν από τις 20 Μαρτίου 2020, όπως και το προϊόν, ανακαλούνται.
"Η ανάκληση αφορά λιγότερο από το 1% των καρπών Creative Gourmet που πωλούνται ετησίως στην
 Αυστραλία", ανέφερε η εταιρεία.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget