Friday, May 18, 2018

500 γιατροί και 100 νοσοκομεία εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα ογκολογικά φάρμακα


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη μαφία του φαρμάκου. 500 γιατροί και 100 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα εμπλέκονται στο κύκλωμα που διακινούσε αντικαρκινικά φάρμακα, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Documento» ενώ οι διάλογοι μεταξύ των μελών του κυκλώματος προκαλούν ανατριχίλα.

Την ώρα που χιλιάδες καρκινοπαθείς αγωνιούσαν για τη ζωή τους και τη συνέχιση της θεραπείας τους, η μαφία των φαρμάκων έστηνε μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ, παίζοντας με τον πόνο τους.
Περισσότεροι από 500 επίορκοι γιατροί και νοσηλευτές, σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αφαίρεσαν κοντά στα 600.000 τεμάχια πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων, ζημιώνοντας το κράτος κατά 14 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διάλογοι μεταξύ των μελών της μαφίας, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Documento» προκαλούν το κοινό αίσθημα.

«Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά»
Ο 70χρονος Αιγύπτιος φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης σε συνομιλία του με υπάλληλο του φαρμακείου της Καλλιθέας ζητά από όλους εγρήγορση για να βγουν πολλά λεφτά.

-Αιγύπτιος: Πρέπει να δουλεύουμε συνέχεια για να μπορέσω να ανταποκριθώ σε όλα τα φαρμακεία. Πρέπει να βγάλω πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία.
-Υπάλληλος: Χέρι χέρι θα τα μαζέψουμε όλα.

'Αλλο μέλος της σπείρας μιλώντας με γυναίκα μιλά για τα λεφτά που βγάζει:
-Μεταφορέας: Μαμά, ο γιος βγάζει δέκα χιλιάρικα μέσα σε μία εβδομάδα. Με πήρε τώρα η Γ… Είναι να μου δώσει την Πέμπτη άλλο ένα χιλιάρικο. Μου δώσε τώρα πέντε κατοστάρικα.
-Γυναίκα: Μμμ…
-Μεταφορέας: Τώρα μιλάμε για χιλιάρικα, δεν μιλάμε για εκατό και διακόσια.

Σοκαριστική είναι και η κυνικότητα με την οποία μιλούν για κλεμμένα πανάκριβα φάρμακα.
-Φαρμακοποιός: Εσύ θέλεις PERJETA (φάρμακο για καρκίνο του μαστού);
-Αιγύπτιος: Ναι, πεινάω για PERJETA, σαν τρελός το θέλω!

Τα μέλη της μαφίας προκειμένου να μπορέσουν να εξάγουν τα κλεμμένα φάρμακα, δε δίσταζαν να αλλάζουν την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων ενώ λάδωναν υπάλληλο του αεροδρομίου, για να περνάει τα κλεμμένα φάρμακα χωρίς έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους τα μέλη της μαφίας αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ο ένας επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι στον άλλον. Σύμφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις, η έρευνα για την πλήρη εξάρθρωση της μαφίας του φαρμάκου βρίσκεται ακόμη στην αρχή, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί μόνο δύο γιατροί, τρεις νοσηλευτές οι οποίοι και προφυλακίστηκαν και έχει διαπιστωθεί η υπεξαίρεση αντικαρκινικών φαρμάκων μόνο από το Λαϊκό νοσοκομείο.

Πηγή: ΕΡΤ1 και "Documento” 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget