Η πόλη στη μέση της ερήμου της Νεβάδα είναι γεμάτη φώτα, εντυπωσιακά κτίρια, χλιδή, έντονη ζωή και ευκαιρίες για όλους, κυρίως τους λάτρεις του τζόγου. Κάτω από αυτή την κοσμοπολίτικη επιφάνεια και μακριά από την εντυπωσιακή εικόνα, όμως, στο δίκτυο υπονόμων της πόλης, υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά και μια ολόκληρη υπόγεια κοινωνία.
Ανθρωποι του περιθωρίου, άστεγοι, εθισμένοι σε ουσίες ή αλκοόλ, εκείνοι που δεν τους δόθηκαν οι ευκαιρίες ή τις σπατάλησαν έχουν φτιάξει τα δικά τους σπίτια και τη δική τους κοινωνία μέσα στο σκοτάδι και αντιμέτωποι με την υγρασία, θανατηφόρους ιούς, βακτήρια και δηλητηριώδεις αράχνες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα salt.gr, ανάμεσα στα δαιδαλώδη δίκτυα αποχέτευσης εκατοντάδες άνθρωποι ζουν και επικοινωνούν με τους δικούς τους κανόνες και οι φωτογραφίες του Ωστιν Χάργκρεηβ που ακολουθούν δείχνουν πραγματικά την εντυπωσιακή προσπάθεια που έχουν καταβάλει, μαζεύοντας κάθε λογής πεταμένα αντικείμενα, να φτιάξουν πραγματικά «σπιτικά» και μια διαφορετική κοινωνία.
Οι υγροί υπόνομοι καλύπτουν έκταση περίπου 300 χιλιομέτρων κρύβοντας αυτή την υπόγεια κοινότητα ανθρώπων η οποία απειλείται από πολλούς κινδύνους, όπως τις καταιγίδες που όταν ξεσπούν πλημμυρίζουν τα ούτως ή άλλως υγρά καταφύγια μετατρέποντάς τα σε παγίδες θανάτου. Το νερό, σε περίπτωση πλημμύρας τρέχει με 50 χλμ την ώρα και ανεβαίνει 30 εκατοστά το λεπτό.
Οι άνθρωποι των υπονόμων σπανίως βγαίνουν στην επιφάνεια με την «πραγματική τους μορφή» ενώ κατά βάση είναι ζητιάνοι ή ρακοσυλλέκτες . Αλλοι απλά μεταμφιέζονται και μπαίνουν στα καζίνο ψάχνοντας για μερικά κέρματα που μπορεί να αφήσουν στους κουλοχέρης διάφοροι μεθυσμένοι πελάτες.
Εκείνος που ανακάλυψε τους ανθρώπους των υπονόμων ήταν ο Μάθιου Ο' Μπράιεν που εξερεύνησε για πέντε χρόνια τα τούνελ προτού γράψει το 2007 το βιβλίο του «Κάτω από τα Νέον». Προσπάθησε, μάλιστα, αρκετά να βρει στέγη σε αρκετούς από αυτούς, αλλά και να πείσει τους κοινωνικούς λειτουργούς να επισκέπτονται συχνά τους υπονόμους για να παρέχουν βοήθεια και συμβουλές στους κατοίκους κυρίως για την υγιεινή, την υγεία και τους εθισμούς από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Η αστυνομία παρότι γνωρίζει σπάνια επισκέπτεται τους υπονόμους, ενώ και οι περισσότεροι από τους κατοίκους αποφεύγουν την επαφή με τον νόμο για ευνόητους λόγους.
Μοναδική διακόσμηση για αυτή την σκοτεινή πόλη στην οποία «συγκατοικούν» άνθρωποι, κατσαρίδες, τρωκτικά, αράχνες είναι τα γκράφιτι που φτιάχνουν μερικοί από τους κατοίκους της.
Πηγη iefimerida.gr
No comments:
Post a Comment