Wednesday, February 6, 2013

Πρώτο «ναι» από Βρετανική Βουλή για θρησκευτικούς γάμους ομοφυλοφίλων



Ένα βήμα πιο κοντά στο δικαίωμα στον θρησκευτικό γάμο βρίσκονται τα ζεύγη ομοφυλοφίλων στη Βρετανία, έπειτα από την υπερψήφιση νομοσχεδίου που επεκτείνει το ισχύον σύμφωνο της συμβίωσης, το οποίο έως σήμερα επιτρέπει μονάχα πολιτικές ενώσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, από τη Βουλή των Κοινοτήτων (Κάτω Βουλή).

Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως η τέλεση ή μη θρησκευτικού γάμου για ομοφυλόφιλους θα επαφίεται στις επιλογές της εκάστοτε εκκλησίας, δίνοντας στις θρησκευτικές Αρχές τη δυνατότητα άρνησης στην τέλεση γάμου.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 225 εδρών (400 ψήφοι υπέρ έναντι 175 κατά), με τη μεγαλύτερη αντίσταση να προβάλλεται από τους βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών, καθώς 136 από αυτούς, σχεδόν το ήμισυ της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, καταψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο. Η ψήφος έγινε κατά συνείδηση, δίχως να έχει δοθεί κάποια γραμμή από την πλευρά των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί πλέον στη Βουλή των Λόρδων, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2015. Ωστόσο, πολλοί Συντηρητικοί κάνουν λόγο για μία δύσκολη μάχη στην Άνω Βουλή.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/223203/proto-nai-apo-vretaniki-vouli-gia-thriskeutikous-gamous

No comments:

Post a Comment

wibiya widget