Thursday, September 12, 2013

Ελλάδα-Έλεγχοι και υψηλά πρόστιμα κατά της αδήλωτης εργασίας

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 13:17
 
UPD:13:21


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών,έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Υψηλές διοικητικές κυρώσεις, που θα επιβάλλονται άμεσα, προβλέπει το νέο κανονιστικό πλαίσιο κατά της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κατά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία θα ανέρχονται πλέον στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο - 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους, 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών – ενώ οι ποινές αυτές θα επιβάλλονται «άμεσα και επιτόπια».
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο εντατικών ελέγχων που θα ξεκινήσουν από τις 15 Σεπτεμβρίου σε όλη την επικράτεια για την εφαρμογή του νέου ποινολογίου αλλά και της νέας διαδικασίας επιβολής των προστίμων.
O Γ. Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία
Στους ελέγχους, εκτός από τους άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, θα συμμετέχουν επίσης 700 υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, 450 επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και 25 της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ























Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία θα ενισχυθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών δράσεων. «Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας άμεσα και κατά δέσμια αρμοδιότητά τους, καθιστούν την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και επικίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Στρατηγικό εργαλείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, αποτελεί όπως υπογράμμισε ο υπουργός και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο συνιστά μία βάση δεδομένων από την οποία θα αντλούνται στοιχεία για στοχευμένους ελέγχους σε συνδυασμό με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παραβατικότητας ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως ανέφερε τέλος ο κ. Βρούτσης, η αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για την αδήλωτη εργασία αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης δέσμης νέων μέτρων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας υπό την ονομασία «Άρτεμις» , η οποία θα παρουσιαστεί σε πλήρη κλίμακα εντός του Οκτωβρίου. 
naftemporiki.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget