Sunday, September 15, 2013

Σαν μελλοντικός πρωθυπουργός μίλησε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

«Ο λαός να ακυρώσει το

 μνημόνιο με τη ψήφο του»

Συνέντευξη τύπου Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
«Να σταματήσουμε να εφαρμόζουμε το λάθος, ο ελληνικός λαός μπορεί να μας βγάλει από το μνημόνιο. Κάνουμε ξεκάθαρη συμφωνία με το λαό, για σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού, για εκδημοκρατισμό, με τη ψήφο του ο λαός να ακυρώσει το μνημόνιο. Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει ήδη εξαντληθεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.
Τόνισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με επιτυχία τη μελλοντική πορεία της χώρας μακριά από τα μνημόνια και τις θηλείες των δανείων. Το κενό μας λένε τώρα είναι 77 δις. έως το 2020 έχει κανείς αυταπάτη ότι δεν θα φέρουν νέα μέτρα", και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά σε ανοιχτή δημόσια αντιπαράθεση.
"Η προσπάθεια αλλαγής των νόμων για τις δημοτικές εκλογές καθρεφτίζει το φόβο για την εκλογική αναμέτρηση", ανέφερε. "Το δίλημμα είναι συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής ή διαιώνιση της λιτότητας. Αυτή η δυναμική που μπορεί να μην εκφράζεται στο σύνολο της θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας. Χρειάζεται και μπορούμε να πετύχουμε επαναδιαπραγμάτευση δανειακής σύμβασης, πάγωμα των τόκων και των χρεολυσίων, κούρεμα του χρέους και θα γίνει με συμμάχους στην Ευρώπη".
«Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει ήδη εξαντληθεί και βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις», είπε ο Α. Τσίπρας. «Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που δεν είναι βιώσιμο».
«Συμφωνούμε με τον κ. Σαμαρά, θα φύγουμε από το μνημόνιο, αλλά ο κ. Σαμαράς θα φύγει από την κυβέρνηση μαζί με το μνημόνιο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως έπεσαν οι δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, έτσι θα πέσει σύντομα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».
Ανατροπή
Για τον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι έχει ήδη υπογράψει τη λήψη νέων μέτρων και παρατήρησε: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Σαμαρά. Από αντιμνημονιακός έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών». Για τις δημοτικές εκλογές είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες, «οι υποψήφιοι δεν θα είναι σώνει και καλά κομματικά στελέχη» και πως όσοι υποστηρίξει θα είναι στον δεύτερο γύρο.
«Δεν ανυπομονούμε να βρεθούμε στην εξουσία» δήλωσε και σημείωσε πως οι εκλογές και η αλλαγή στην κυβέρνηση είναι όρος για την επιβίωση των χαμηλά εισοδηματικά στρωμάτων και την κυριαρχία της χώρας. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε «απόλυτη πλειοψηφία» στη Βουλή, υποστήριξε και τόνισε πως θα βρεθούν δυνάμεις που θα στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και στην κυβέρνηση αυτή δεν θα αξιοποιηθούν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις τράπεζες είπε ότι θα «εθνικοποιηθούν» και οι αγρότες που έχουν χρέη σ΄αυτές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη «νέα σεισάχθεια». Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση των νέων αγροτών.
Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, απάντησε ότι δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση θα πέσει με μια πρόταση μομφής, αλλά από τις κινητοποιήσεις του λαού. «Τα κοινοβουλευτικά όπλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα χρησιμοποιήσει αν και όποτε κρίνει» είπε
Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό ότι δεν πηγαίνει στη Βουλή να απαντήσει στις ερωτήσεις του και ότι οι υπουργοί τις απαξιώνουν. «Είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία η απαξίωση δημοκρατικών θεσμών» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην κρύβεται». Επανέλαβε μάλιστα παλιότερη πρότασή του να αποδεχθεί ο κ. Σαμαράς μια δημόσια συζήτηση, είτε στη Βουλή, είτε σε τηλεοπτικό στούντιο.
Απεργίες
«Εμείς θα τα εκπληρώσουμε αυτά που λέμε. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση αν φοβάται μήπως δεν μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις του και βρεθεί στην ίδια θέση, που βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και είπε πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αναγνώρισε ότι ο κόσμος είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «κάηκε στον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι» και ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν αυστηρά.
Αντέδρασε στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπαιδευτικοί κλείνουν τα σχολεία, λέγοντας πως «η τρόϊκα κλείνει τα σχολεία» και πρότεινε στη νέα Βουλή να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.
Ανάπτυξη
Για την ανάπτυξη είπε: «Μοχλός ανάπτυξης είναι ο δημόσιος τομέας. Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες, για όσους έχασαν άδικα τις δουλειές τους. Χρειάζονται θέσεις εργασίας τα σχολεία, τα νοσοκομεία, όχι απολύσεις... Δεν εθελοτυφλούμε. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ανώδυνες. Υπάρχουν όμως λύσεις. Θα εξοικονομήσουμε απαραίτητους πόρους για την προστασία των ανθρώπων που είναι στα όρια της φτωχειας. Για να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις θα χρειαστεί στήριξη της παραγωγής, αναδιαρθρώσεις. Το πρόβλημα δεν είναι υψηλοί μισθοί είναι η μείωση της ζήτησης. Μιλάμε για συνδυασμό λύσεων».
Επίσης είπε για «αναδιανομή δημοσίων δαπανών, αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, ριζοσπαστική αλλαγή φορολογικών βαρών για την αναδιανομή πόρων, ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας σε τομείς με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε όλο το φάσμα».
Εξήγησε πως «όταν το 70% των προϊόντων εισάγονται, η πρωτογενής παραγωγή θέλει στρατηγική… Ο τουρισμός θέλει στρατηγική με ήπιες μορφές ανάπτυξης όχι μεγάλα συγκροτήματα που δεν αφήνουν κέρδος στη οικονομία… η έρευνα τεχνολογία και η  καινοτομία, στην ενέργεια χρειάζονται εναλλακτικές μορφές».
Μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση σκληρή: «Δεν είναι λύση ο νέος δανεισμός, δεν θα δεχτούμε νέο δανεισμό. Το 98% των δανείων πάνε για τόκους χρεολύσια και να κλείνουν τρύπες στις τράπεζες… Διαγραφή χρέους, αναστολή τοκοχρεολυσίων, ταυτόχρονα με όλα αυτά είναι στη στρατηγική μας».
Εκλογές
Στο ερώτημα πότε θα έχουμε εκλογές, που όλο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:
«Είναι συνάρτηση των λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων. Αυτή είναι η απάντηση στο πότε θα έχουμε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας όταν ο λαός έχει τη βούληση να διεκδικήσει, είναι ένα κόμμα άμεσα συναρτημένο με τα κοινωνικά κινήματα και τη λαϊκή κινητοποίηση, υπογράμμισε.
«Δεν έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις πότε θα καταρρεύσει η κυβέρνηση. Αλλά να δώσουμε όλες τις δυνάμεις για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού μας. Δεν υπάρχουν πια επιμέρους αγώνες. Πρέπει να έχουν μια πολιτική στόχευση. Όλα εξαρτώνται από το αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση να ασκεί αντιλαϊκή πολιτική σε δυσαρμονία με την λαϊκή βούληση.
Ιδιωτικοποιήσεις
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ειπε ότι "θα ακυρώσουμε πράξεις και συμφωνίες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρουν. Για το νερό συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση είπε "είναι κοινωνικό αγαθό, σε πολλές χώρες έχουν γίνει συγκρούσεις για την υπεράσπιση του νερού, όπως στη Βολιβία. Αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο όπου έγινε ιδιωτικοποίηση του νερού έβλαψε, τη δημόσια υγεία και τις τιμές που ανέβηκαν".
Εριξε τα βέλη του στις παλινωδίες Σαμαρά λέγοντας πως "ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαρά δεν μας αφήνει να παρακολουθήσουμε τις μεταμορφώσεις του. Από αντιμνημονιακός έγινε σφόδρα μνημονιακός.
Μέχρι προχθές έλεγε μόνο αυτός είναι ο δρόμος εξόδου από την κρίση, υπέγραψε ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο και τώρα λέει ότι θα φύγουμε από το μνημόνιο. Δεν θα φύγουμε από το μνημόνιο με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαρά θα φύγει από την κυβέρνηση. Έχει δεσμευθεί και έχει υπογράψει νέα μέτρα".
Νεοναζί
Ακόμη, στηλίτευσε τη "θεωρία των δυο άκρων" της κυβέρνησης και του Αντ. Σαμαρά, κατηγορώντας ότι "κλείνει το μάτι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα "η επίθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής" κατά μελών του ΚΚΕ που "αναδεικνύει την πραγματική μορφή της νεοναζιστικής συμμορίας, η οποία δεν είναι αντισυστημική, αλλά συμμορία μπράβων που δεν χτυπά μόνο μετανάστες αλλά και όσους έχουν διαφορετικές ιδέες, την Αριστερά".
Στη ΝΔ υπάρχουν είπε "ορισμένοι που αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για μελλοντική συνεργασία με το νεοναζιστικό μόρφωμα" και τόνισε ότι "δεν χρειάζονται ίσες αποστάσεις, υπενθυμίζοντας τις βολές κατά Μ. Γλέζου... Ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κεδίκογλου δεν είπε κουβέντα για τις νεοναζιστικές επιθέσεις κατά της Αριστεράς και τω μεταναστών, ενώ έχει να πει πάντα κάτι σε ό,τι λέω".
Απο την  enet.gr,

No comments:

Post a Comment

wibiya widget