Friday, May 9, 2014

Κύπριος καθηγητής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού βραβείου εφευρέτη

Ο κυπριακής καταγωγής Καθηγητής Χριστόφορος Τουμάζος είναι μεταξύ των επικρατέστερων για να κερδίσει το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη στην κατηγορία της έρευνας. - 
Ο γεννημένος στη Βρετανία Καθηγητής Τουμάζου είναι ο εφερευρέτης ενός μικροτσίπ που τοποθετείται σε ένα USB και αποκωδικοποιεί το DNA ενός ασθενούς μέσα σε λίγα λεπτά, ανιχνεύοντας γενετικές διαταραχές μέσα σε μόνο λίγα λεπτά.
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη συγκεντρώνει μερικές από τις λαμπρότερες προσωπικότητες του κόσμου καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό, επιστημονικό χώρο.
Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου στο Βερολίνο και θα αφορά τις κατηγορίες βιομηχανία, τρίτες χώρες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έρευνα, βραβείο κοινού και τιμητικό βραβείο.
Οι υπόλοιποι φιναλίστ στην κατηγορία έρευνα του Καθηγητή Τουμάζου είναι οι Thomas Tuschl (Γερμανία) για την έρευνά του στην θεραπεία ασθενειών, και μια ομάδα από την Γαλλία αποτελούμενη από τους Philippe Cinquin, Serge Cosnier, Chantal Gondran, Fabien Giroud για την έρευνά τους στην γλυκόζη.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εφεύρεση του Καθηγητή Τουμάζου μπορεί να εντοπίσει γενετικές μεταλλάξεις που καθορίζουν τις προδιαθέσεις ενός ατόμου σε ορισμένες κληρονομικές ασθένειες. Η συσκευή του χαμηλής ισχύος, μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα επί τόπου και δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να δοθούν σε εργαστήριο. Ως εκ τούτου, η εφεύρεση αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην ιατρική, την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.
Η αγορά για τα θέματα DNA θεωρείται τεράστια και εκτιμάται ότι μέχρι το 2016, αναμένεται να είναι αξίας 6,6 δισ. δολ. ΗΠΑ και να αυξηθεί κατά 17,5% σε ετήσια βάση.
Ο καθηγητής Τουμάζου είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής. Οι γονείς του ζούσαν στη Γιαλούσα μέχρι τα τέλη του 1950, και μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγο πριν γεννηθεί.
Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του διατηρούν στενούς δεσμούς με την Κύπρο. Ο Καθηγητής έχει διατελέσει σύμβουλος σε Κύπριους φοιτητές της επιστήμης στο παρελθόν.
Μέχρι τα 33 του χρόνια ήταν ο νεότερος καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου. Ο Καθηγητής Τουμάζου είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός ο οποίος έχει στραφεί στην ιατρική τεχνολογία.
Στην ιστοσελίδα http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/popular-prize.html μπορεί το κοινό να ψηφίσει τον αγαπημένο του εφευρέτη για το βραβείο κοινού.
sigmalive.com/news/scitech/science/

No comments:

Post a Comment

wibiya widget