Friday, May 9, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟ..Αδέσποτα ζώα – Αδέσποτες ψήφοι

ADESPOTA-SKILIA

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ
Ξαφνικά όλοι ασχολούνται με τα αδέσποτα. Σχετικοί και άσχετοι, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, έχουν κάτι να πουν. Προεκλογική περίοδος βλέπετε και ακόμη και τα καημένα τα ζώα μπήκαν στη διαδικασία συλλογής ψήφων!
Η Δημοτική αρχή τόσα χρόνια, παρ' ότι κατά νόμο ήταν υπεύθυνη, αρμόδια και υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει το θέμα των αδέσποτων ζώων, αδιαφορούσε παντελώς και εξαντλούσε το όποιο προσποιητό ενδιαφέρον σε ρητορείες του τύπου «προχωρήστε εσείς και εμείς μαζί σας», απέναντι σε φιλοζωικές οργανώσεις ή μεμονωμένους πολίτες, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συμβαίνει το εντελώς αντίθετο: Η Δημοτική Αρχή να αναλαμβάνει την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και να καλεί τους πολίτες, τις οργανώσεις, τους συλλόγους να συνδράμουν στο έργο της.
Και ξαφνικά εγένετο επιτροπή του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων! Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες στα μέσα ενημέρωσης, μόνο που ξέχασαν να μας πούνε ότι η επιτροπή αυτή καλείται να κατευθύνει και να διαχειριστεί ένα ανύπαρκτο έργο! Εκτός ίσως από το «θαυμάσιο» έργο της συλλογής ψήφων.
Από την άλλη έχουμε και σύγχρονους πολιτικούς ταγούς, προερχόμενους από το πολύ παλιό κι αραχνιασμένο πολιτικό κατεστημένο, που όμως λανσάρονται σαν «φρέσκοι», να διαγκωνίζονται για το ποιος θα προσφέρει την καλύτερη και πιο «φρέσκια» ιδέα. Κλέβουμε μισή πρόταση (κύριοι, ούτε στην αντιγραφή δεν είστε καλοί), εκμεταλλευόμαστε κι ένα ατυχές περιστατικό (σκύλος δάγκωσε ένα παιδί), κρύβουμε και τη μισή αλήθεια, (μην τυχόν έχουμε πολιτικό κόστος) και ιδού μια «φρέσκια» πρόταση: «εμείς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των αδέσποτων καλύτερα»!
Μόνο που ξεχάσατε να μας πείτε πώς; Μόνο που στην προσπάθειά σας να κερδίσετε τις εντυπώσεις, παλιοί και «φρέσκοι», ξεχάσατε να δώσετε μια υπεύθυνη λύση στον πατέρα του παιδιού που δαγκώθηκε απ' το σκυλί (αδέσποτο;) και τον αφήσατε να ταλαντεύεται μόνος του για το ποια λύση είναι καλύτερη για το παιδί του: να το υποβάλει σε μια φαρμακευτική αγωγή, πιθανόν με σοβαρές παρενέργειες, ή να μην το κάνει, εξαντλώντας έτσι τις όποιες πιθανότητες το σκυλί να έχει λύσσα; Η υποκρισία και η ανευθυνότητα στο μεγαλείο της. Δεν είδαμε, δεν ξέρουμε. Τελικά μήπως δεν σας νοιάζει πραγματικά το πρόβλημα, αλλά μόνο οι ψήφοι που η εκμετάλλευσή του μπορεί να σας φέρει;
Ας αφήσουμε όμως τις αδέσποτες ψήφους (να τις περισυλλέξουν οι «φιλόζωοι» υποψήφιοι) κι ας μιλήσουμε πραγματικά για τα αδέσποτα ζώα. Γενικά, οποιοδήποτε πρόγραμμα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς πρέπει να εκπονείται με γνώμονα τρία βασικά πράγματα τα οποία είναι και αλληλένδετα: α) η προστασία της Δημόσιας Υγείας, β) η ευζωία - προστασία των ζώων και γ) ο έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
Κυρίες και κύριοι, «συλλέκτες αδέσποτων ψήφων», όσο κι αν δεν θέλετε να το ομολογήσετε, έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων χωρίς την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα ζώα, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ.
Ο έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων ζώων πετυχαίνεται με δύο απλά πράγματα: Την αποτροπή της δημιουργίας νέων αδέσποτων και τον ελεγχο της αναπαραγωγής των ήδη αδέσποτων ζώων.
Σχετικά με την επίλυση του πρώτου απαιτούνται τα εξής: γρήγορη και απλή ενημέρωση (με τη βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου) όλων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους και εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και καταγραφής από το Δήμο όλων των ζώων συντροφιάς. Κατά τη διαδικασία καταγραφής ορίζεται παράβολο υπέρ του Δήμου μέχρι 3 ευρώ για κάθε ζώο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (αυτό για όσους λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά και για τους άλλους που το κρύβουν...). Έλεγχος από το Δήμο της διαδικασίας καταγραφής, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, της Δασικής Αρχής και του Κυνηγετικού Συλλόγου και ταυτόχρονα έλεγχος του υποχρεωτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού όλων των δεσποζόμενων ζώων, όπως επίσης προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Το παραπάνω έχει μηδενικό κόστος, αν όχι οικονομικό όφελος για το Δήμο, με ελάχιστη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς (σε σχέση με το συνολικό κόστος συντήρησης ενός ζώου). Επιπλέον καθιστά τους ιδιοκτήτες ζώων πιο υπεύθυνους, προστατεύει τη Δημόσια Υγεία, βοηθά τους ανθρώπους που δεν έχουν ζώα ή ακόμη κι αυτούς που είναι εχθρικοί απέναντί τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους (επιτέλους ας εκλείψει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο της «φόλας») και είναι ο μόνος τρόπος για την αποτροπή της εγκατάλειψης ζώων και της δημιουργίας νέων αδέσποτων.
Για τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα ζώα, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι άμεσα επείγων εμβολιασμός όλων των αδέσποτων έναντι της Λύσσας, σε συνεργασία με το φιλοζωικό σύλλογο, με μεμονωμένους πολίτες εθελοντές, με τον Κυνηγετικό Σύλλογο, με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Τρικάλων (που έχει ήδη δηλώσει εθελοντική συμμετοχή) και με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός υπαλλήλου του Δήμου. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται δύο τρόποι: ενέσιμο εμβόλιο σε όσα ζώα μπορούν να συλληφθούν και εμβολιακό δόλωμα από το στόμα, για όσα ζώα δεν μπορούν να συλληφθούν (με συγκεκριμένη διεθνούς αποδοχής μέθοδο).
Ταυτόχρονα, τοποθετείται περιλαίμιο έντονου χρώματος με κονκάρδα, ώστε τα εμβολιασμένα ζώα να γίνονται εύκολα αντιληπτά, αφ' ενός για να μην τα φοβούνται οι άνθρωποι και αφετέρου στην περίπτωση κάποιου ατυχούς περιστατικού (όπως αναφέραμε πιο πάνω) να γνωρίζουμε αν το ζώο ήταν εμβολιασμένο ή όχι. Μαζί με τα προηγούμενα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονική σήμανση των ζώων αυτών με «ιδιοκτήτη» τον Δήμο Καλαμπάκας. Το κόστος για τα παραπάνω είναι από 0 έως 15 ευρώ για κάθε ζώο (αφού μπορούν εύκολα να εξασφαλιστούν χορηγίες τουλάχιστον για ένα μέρος του προγράμματος).
Για την δεύτερη φάση του προγράμματος, που περιλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας των ζώων και τη στείρωσή τους, απαιτείται οπωσδήποτε η δημιουργία ενός κυνοκομείου με χώρους περιορισμού και περίθαλψης των ασθενών και υπό ανάρρωση ζώων. Αυτό είναι εύκολο και πρέπει να δημιουργηθεί και να αδειοδοτηθεί με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου, σε δημοτική έκταση, που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους περίοικους και να λειτουργήσει σε συνεργασία με τον φιλοζωικό σύλλογο, εθελοντές πολίτες και τους κτηνιάτρους της περιοχής μας.
Στη φάση αυτή ελέγχονται όλα τα αδέσποτα για τη Λεϊσμανίαση (όπως προβλέπει η νομοθεσία) με προτεραιότητα που θα δοθεί στα ύποπτα ζώα και ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αποφασίζεται εάν τα ασθενή ζώα θα ακολουθήσουν θεραπεία ή θα γίνει σε αυτά ευθανασία (για λόγους ευζωίας και προστασίας της δημόσιας υγείας). Ακολουθεί το πρόγραμμα της στείρωσης των θηλυκών και αρσενικών αδέσποτων ζώων (η στείρωση των αρσενικών κρίνεται απαραίτητη διότι βοηθά να μην σχηματίζονται μεγάλες αγέλες σκύλων κατά τις περιόδους ζευγαρώματος και μειώνει την επιθετικότητα των ζώων αυτών). Έτσι και αλλιώς η προσωρινή στείρωση των θηλυκών με ενέσιμο σκεύασμα μπορεί και θα πρέπει να ξεκινήσει στην πρώτη (εμβολιασμός) ή στη δεύτερη (εξέταση) φάση του προγράμματος, οπότε τα οφέλη από την μείωση του αριθμού και τη δημιουργία μεγάλων ομάδων σκυλιών θα είναι άμεσα.ην ιστοσε
Όσον αφορά στην ευζωία των αδέσποτων ζώων, πρέπει να τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες περιφερειακά της πόλης – χωριού σε σημεία που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα. Οι ταΐστρες μπορούν να τροφοδοτηθούν από φιλόζωους πολίτες, μετά από ενημέρωση τους, σε συνεργασία με τον Δήμο. Στις ποτίστρες το νερό θα παρέχεται από το Δήμο (είναι απάνθρωπο να μην δίνουμε στα ζώα την πρόσβαση σε νερό το καλοκαίρι). Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει άμεσα τηλεφωνική γραμμή και ανάλογη ιστιοσελίδα, που θα χρησιμοποιούν οι πολίτες για να ενημερώνουν τους αρμόδιους για τραυματισμένα ή ασθενή ζώα, καθώς και για εγκαταλελειμμένα ή εκτός ελέγχου ζώα, που βρίσκονται στο δρόμο.
Το κόστος για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος δεν είναι μεγάλο και υπάρχουν πολλές πηγές χρηματοδότησης (χορηγίες,προγράμματα, εθελοντισμός). Εκείνο που σίγουρα λείπει μέχρι σήμερα είναι η βούληση. Εξάλλου, μετά το αρχικό κόστος το πρόγραμμα αυτοχρηματοδοτείται με τα παράβολα καταγραφής και την είσπραξη των προστίμων, που προκύπτουν κατά τις παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς. Έτσι γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες πόλεις του κόσμου, έτσι μόνο μπορεί να γίνει και στη δική μας.
Ιωάννης Θεοδώρου
Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών
(Απο την Ιστοσελίδα Ta Meteora.gr)

No comments:

Post a Comment

wibiya widget