Sunday, November 2, 2014

Αυστηρή προειδοποίηση Μέρκελ σε Κάμερον..

merkel-kameron
Βασική αιτία της διαφωνίας των δύο ηγετών είναι η πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη χώρα του, αναφέρει το Spiegel, συμπληρώνοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος απείλησε πως θα πάψει να στηρίζει τον Ντ. Κάμερον στην Ε.Ε.
Η πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού,  Ντέιβιντ Κάμερον, να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη χώρα του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε., που έγινε τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ προειδοποίησε τον Κάμερον ότι ωθεί τη χώρα του σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή», με συνέπεια η ίδια να πάψει να στηρίζει την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, η Μέρκελ τόνισε στον Κάμερον ότι η πρότασή του πλήττει τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.
Σημειώνεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να ανακοινώσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο.
Η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι μολονότι αντιμετωπίζει με κατανόηση ορισμένα από τα αιτήματα της Βρετανίας από την Ε.Ε. – για παράδειγμα, τη μείωση της γραφειοκρατίας – δεν υποστηρίζει την κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.  Υπενθυμίζεται πως η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

No comments:

Post a Comment

wibiya widget