Tuesday, November 4, 2014

Καιρός ήταν..Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις σε σχολεία.

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι καταλήψεις σχολείων, με την εισαγγελέα, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, να αποστέλλει εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις
Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη υπενθυμίζει με την εγκύκλιο της την υπ΄ αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του κ. Τέντε και ζητεί από τους συναδέλφους της την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.

Να σημειωθεί ότι ο Τέντες στην εγκύκλιο του έκανε αναφορά ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
Λιγοστεύουν οι καταλήψεις
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη μειώθηκε σήμερα. Ανήλθε σε 364 από 500 και πλέον που ήταν χθες.
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπενθύμισε εκ νέου ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση που προβλέπει την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας με την παράδοση μαθημάτων στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, εφόσον η κατάληψη ξεπερνά σε διάρκεια τις τρεις ημέρες. Εξάλλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αυτές οι ημέρες». «Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που δεν επιτρέπει την απώλεια ωρών διδασκαλίας. Το ΠΔ θα εφαρμοστεί και αν κρίνουμε, ότι χρειάζεται κάτι σοβαρότερο, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία στη Βουλή, την επόμενη Πέμπτη» ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ PARAPOLITIKA FM.
Ο υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι έως τις 17 Νοεμβρίου μεσολαβούν δύο εβδομάδες. «Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι αυτό έχει προοπτική 17 Νοεμβρίου, δηλαδή πολλών ημερών. Η προοπτική, μου είπαν, με κριτήριο τα περσινά ή τα προπέρσινα είναι κάπου 1.000 σχολεία στην επικράτεια να κάνουν αυτή την κατάληψη, τη διακοπή της λειτουργίας. Είναι 13.300 οι σχολικές μονάδες στην χώρα, είναι το 1/13. Το 1/13 των παιδιών θα πάρουν 15 μέρες λιγότερης εκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τις κρίσιμες τάξεις του Λυκείου» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, προειδοποίησε, ότι εάν ενταθεί το φαινόμενο θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα με την ένταξη στο πρόγραμμα αναπλήρωσης αργιών, σχολικών εκδρομών ή και Σαββάτων».
Αύριο, Τετάρτη, πάντως, τα σχολεία όλης της χώρας θα μείνουν κλειστά, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.
ΕΘΝΟΣ.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ  ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ 4/11/14- 19:39

No comments:

Post a Comment

wibiya widget