Η Τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριολαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν σφοδρού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο αναφέρουν το Πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορούν τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν «ένα παράλληλο κράτος» στην Τουρκία και ότι βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο έπληξε την τουρκική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013.
Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που αρνείται τις κατηγορίες, άσκησε εκ νέου κριτική στον Τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι οδηγεί τη χώρα «προς τον ολοκληρωτισμό».
Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk αναφέρει στον ιστότοπό του ότι η Άγκυρα ενημέρωσε στις 28 Ιανουαρίου Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ακυρώνει το διαβατήριο του Γκιουλέν διότι εκδόθηκε βάσει μιας «ανακριβούς δήλωσης». Ο ιεροκήρυκας ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999.
Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.
Η κίνηση αυτή ενδέχεται να φέρει την Άγκυρα πιο κοντά στην υποβολή επίσημου αιτήματος για την έκδοση του Γκιουλέν, κάτι που η Ουάσινγκτον αναμένεται να αρνηθεί.
Ο Ερντογάν έχει ήδη ζητήσει την απέλαση του Γκιουλέν, ενώ τον Δεκέμβριο τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του ιεροκήρυκα.
Από την πλευρά του ο Γκιουλέν κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση Ερντογάν ότι οδηγεί την Τουρκία προς «τον ολοκληρωτισμό» με το να εξομοιώνει κάθε μορφή κριτικής με «προδοσία».
«Τα στελέχη του AKP θεωρούν πλέον οποιαδήποτε δημοκρατική κριτική, επίθεση εναντίον του κράτους», αναφέρει ο ιεροκήρυκας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times.
«Θεωρώντας ότι και η μικρότερη φωνή κριτικής είναι αυτή ενός εχθρού, ή ακόμη χειρότερα ενός προδότη, οδηγούν τη χώρα προς τον ολοκληρωτισμό», υπογραμμίζει.
Στο άρθρο του ο ιεροκήρυκας καταγγέλλει ότι «η ιστορική ευκαιρία» να γίνει η Τουρκία μια δημοκρατική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «καταστράφηκε» από μια κυβέρνηση, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, «έκανε βήματα προς τα πίσω και επιτέθηκε εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, της δικαιοσύνης και της επιχειρηματικής ελευθερίας».
«Η Τουρκία έφτασε σε ένα σημείο που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί», επεσήμανε ο Γκιουλέν. «Ελπίζω ότι (οι Τούρκοι ψηφοφόροι) θα ασκήσουν τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά τους για να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Photo via http://www.aljazeera.com.tr
No comments:
Post a Comment