Friday, October 19, 2018

Ο Ζάεφ βρήκε τα 80 «Ναι» για τη συμφωνία των Πρεσπών


Ο Ζόραν Ζάεφ τελικά τα κατάφερε. Βρήκε τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν και  «πέρασε» τελικά από το κοινοβούλιο των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών.

Tώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η πρόταση του Ζάεφ πέρασε δια πυρός και σιδήρου, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και έντονο παρασκήνιο. Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία, στην οποία υπήρχαν τα 80 «ναι», ενώ στη συνέχεια, μετά από αίτημα του VMRO-DPMNE, έγινε και ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα.
Κουτί της ΠΑΝΔΩΡΑΣ


Νίκη Ζάεφ: «Πέρασε» στη σκοπιανή Βουλή η συνταγματική αλλαγή με 80 «ναι»

Το αναγκαίο όριο των 80 βουλευτών εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Η σκοπιανή κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον πρώτο από τους τρεις συνολικά σκοπέλους στη μακρά διαδικασία της αλλαγής του συντάγματος, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.
Η αποψινή ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη έπειτα από πολύωρες καθυστερήσεις και εν μέσω ενός κλίματος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, αφορούσε την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η κάλπη κατέδειξε ότι υπέρ της έναρξης τάχθηκαν 80 βουλευτές σε σύνολο 117 παρόντων, αριθμός ο οποίος ισούται με το αναγκαίο όριο των 2/3 των βουλευτικών εδράνων.
Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 72 βουλευτές, οκτώ μέλη της αντιπολίτευσης παρέκκλιναν από το «όχι» του VMRO και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος αποτελεί την τελευταία υποχρέωση της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
TRIBUNE.gr

Zόραν Ζάεφ: Είναι μια ιστορική 

ημέρα για την χώρα μας










Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.
«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση.
«Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος, έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget