Friday, October 19, 2018

Τελεσίγραφο Αυστριακών σε Ιταλία: Δείξτε «πειθαρχία», δεν θα πληρώνουμε τα χρέη σας!

Πυρά κατά της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία εξαπέλυσε σήμερα Παρασκευή η Βιέννη, η οποία έχει αναλάβει αυτή την περίοδο την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε τη στάση της επικίνδυνη για τη νομισματική ένωση και ζήτησε περισσότερη «πειθαρχία» για το καλό της ίδιας και της κοινότητας.
«Εάν η Ιταλία αποκλίνει από το Μάαστριχτ, θέτει εαυτόν σε κίνδυνο, αλλά και θέτει σε κίνδυνο και άλλους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο ή τα χρέη της Ιταλίας» διεμήνυσε ο Κουρτς.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χάρτβιγκ Λέγκερ, είχε δηλώσει σε επενδυτικό συνέδριο στη Βιέννη: «Περιμένω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στείλει μία ξεκάθαρη απάντηση στην Ιταλία. Χρειαζόμαστε πειθαρχία και συνέπεια».
Όπως είπε ο Αυστριακός υπουργός δεν θα πρέπει κανείς να έχει τη δυνατότητα «να συμπεριφέρεται εγωκεντρικά και να λέει έχω τα δικά μου συμφέροντα, το κάνω διαφορετικά».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της επισήμανσης της Κομισιόν για «άνευ προηγουμένου αποκλίσεις» από τα συμφωνηθέντα στον ιταλικό προϋπολογισμό, αλλά και της επιμονής της Ρώμης ότι δεν θα αλλάξει το σχέδιό της.
Στις αγορές το κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά, με τις αποδόσεις σε υψηλά 4,5 ετών. Η απόδοση του ιταλικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας καταγράφει άνοδο σχεδόν 2% ή 7 μονάδων βάσης στο 3,76%- επίπεδα, που είχε να συναντήσει από το Φεβρουάριο του 2014.
Παράλληλα η απόδοση του 30ετους ομολόγου ανήλθε έως και το 4,22% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς.
Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB κινείται πτωτικά, αν και με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,5%. Στο -0,8% η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη.
Οι επενδυτές δεν είναι πια τόσο σίγουροι ότι η Ρώμη θέλει να βρει κοινό τόπο με την Κομισιόν όσο και εάν ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, διαβεβαιώνει για μείωση του δημοσίου χρέους σε ορίζοντα τριετίας.
triboune

No comments:

Post a Comment

wibiya widget