Thursday, October 4, 2018

Νέες αποκαλύψεις για όσα είπε η Σπυράκη «πίνοντας καφέ» με τον Ζάεφ - Η απάντηση του Μαξίμου

Νέες διαστάσεις και αποκαλύψεις για τη μυστική διπλωματία της Νέας Δημοκρατίας για το Μακεδονικό έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη στις Βρυξέλλες με τον Ζόραν Ζάεφ, τον Δεκέμβριο του 2017 - κατ' εξουσιοδότηση του Κυριακου Μητσοτάκη (οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου του 2018) είχε ως στόχο να μεταφέρει σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργός της πΓΔΜ ώστε «να προλάβει» και να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την παρούσα κυβέρνηση για να αποφύγει πρόβλημα στο κόμμα του προ των εκλογών και να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις αργότερα ο ίδιος.
Η κυρία Σπυράκη φέρεται κατά τη συνάντηση «του καφέ» να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «αναξιόπιστο» λέγοντας μάλιστα -για να αποθαρρύνει τον Ζόραν Ζάεφ- πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άντεχε την αξιολόγηση για την έξοδο από τα μνημόνια, προκηρύσσοντας εκλογές.
«Σύμφωνα με έγκυρες πηγές – και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο – από τα Σκόπια, η κ. Σπυράκη ήταν επιφορτισμένη να μεταφέρει ένα πολύ σαφές μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στον Ζόραν Ζάεφ, ώστε εκείνος και η κυβέρνησή του να μην προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει:
«”Μην εμπιστεύεστε τον Τσίπρα, είναι αναξιόπιστος και στο τέλος θα σας πουλήσει”, φέρεται να είπε η κ. Σπυράκη ευθύς εξαρχής στον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό. Παράλληλα επιχείρησε να εμφανίσει ως μοναδικό ικανό να επιλύσει το πρόβλημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αυτός θα γινόταν πρωθυπουργός. Για να προλάβει την εύλογη απορία του συνομιλητή της “γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα θα μπορέσει ως πρωθυπουργός, στηρίζοντας από τώρα μια ενδεχόμενη συμφωνία;”, η κ. Σπυράκη –πάντα κατά τις ίδιες πηγές – ξεδίπλωσε μια πολύπλευρη επιχειρηματολογία. Ένα από τα επιχειρήματα που κατέθεσε στον συνομιλητή της είναι ότι ο πρόεδρος της N.Δ. αναγκάζεται να αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία φέρει ο Αλ. Τσίπρας, γιατί έχει μπροστά του τις εκλογές και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ενότητα του κόμματός του
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κ. Σπυράκη φέρεται να είπε πως «μια συμφωνία με κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία με κυβέρνηση Τσίπρα. Και τούτο διότι τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα η Ν.Δ. θα υποχρεωθεί, για εσωκομματικούς λόγους, να την καταψηφίσει, ενώ αντίθετα μια συμφωνία από κυβέρνηση της Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας θα την υπερψηφίσει…» Επομένως, η κυρία Σπυράκη προσπάθησε να απογοητεύσει τον Ζ. Ζάεφ «έτσι ώστε εκείνος να μην προχωρήσει στην επισημοποίηση των διαπραγματεύσεων».
Η κυρία Σπυράκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έμεινε μόνο στο Μακεδονικό, αλλά θέλησε να μεταφέρει στον κ. Ζάεφ και την άποψη της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ολοκλήρωνε τις αξιολογήσεις του μνημονίου και θα έπεφτε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
«Η Ν.Δ. θα είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντέξει, γιατί δεν θα ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις του μνημονίου [σ.σ. τότε που λέγονταν αυτά ήταν Δεκέμβριος 2017] με αποτέλεσμα να πέσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Συνεπώς δεν έχετε κανένα λόγο να προχωρήσετε τώρα, αλλά να περιμένετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα».
Χθες, το Μ. Μαξίμου έδωσε νέα συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., για το τι διημείφθη στη συνάντηση Σπυράκη- Ζάεφ.
Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει: «Με την ελπίδα, στις 24 ώρες που πέρασαν η κα Σπυράκη να μη συνάντησε, ξανά, τυχαία, για καφέ τον κ. Ζάεφ, περιμένουμε, ακόμα, απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη, ως ειδική απεσταλμένη του, τον κ. Ζάεφ; Ισχύει ότι του μετέφερε το μήνυμα πως η Ν.Δ. θα συναινέσει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, αρκεί να συμφωνήσει και ο κ. Καμμένος, όπως προκύπτει από τα λόγια του κ. Ζάεφ στα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της γείτονος; Και το βασικότερο: Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων; Τι μήνυμα μετέφερε η κα Σπυράκη εξ ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη;»

«Τι είναι πιο γελοίο; Ο τυχαίος καφές της κας Σπυράκη ή η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη;»

«Οι αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών όχι μόνο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο της ΝΔ για την εθνικά ανεύθυνη στάση του, αλλά δεν αφήνουν και κανένα περιθώριο για άλλες τραγελαφικές δικαιολογίες» αναφέρει και σήμερα, σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και αναρωτιέται: «Τελικά δεν ξέρουμε τι είναι πιο γελοίο: Ο τυχαίος καφές της κας Σπυράκη ή η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη;».
Ολόκληρο το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:
«Χρειάστηκαν μόλις δύο μέρες ένοχης σιωπής του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποκαλυφθεί γιατί έστειλε μυστικά τη Μαρία Σπυράκη να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ. Οι αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών όχι μόνο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο της ΝΔ για την εθνικά ανεύθυνη στάση του, αλλά δεν αφήνουν και κανένα περιθώριο για άλλες τραγελαφικές δικαιολογίες.
Ο κ. Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις για το "Μακεδονικό", ζήτησε από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ μέσω της "ειδικής απεσταλμένης" του, να μην αναζητηθεί λύση με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά σε δεύτερο χρόνο εάν η ΝΔ έρθει στην εξουσία. Η κα Σπυράκη παραδέχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, προκειμένου να μη διασπαστεί η ΝΔ, ενώ ως κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε λύση του "Μακεδονικού", αφού θα έχει εξασφαλισμένες τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά δεν ξέρουμε τι είναι πιο γελοίο: Ο τυχαίος καφές της κας Σπυράκη ή η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη;».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget