Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στα Δένδρα Τυρνάβου η 2η Ιππική Συνάντηση που διοργάνωσε ο Ιππικός Όμιλος Τυρνάβου σε συνεργασία με τον Δήμο.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Νίκος Σιασιαμούτης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στους σκοπούς και τους στόχους τους ομίλου όσο και στους λόγους της συγκεκριμένης διοργάνωσης.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος ο οποίος χαιρέτισε την προσπάθεια του Ιππικού Ομίλου και την παρουσία των μελών και φίλων του ίππου «οι οποίοι μέσα από την ενασχόλησή τους με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου προάγουν τη φιλοζωία, εξυμνούν την πανάρχαια αυτή ενασχόληση του ανθρώπου και ιδιαίτερα των Θεσσαλών και συνάμα δίνουν το στίγμα ώστε ο σύγχρονος άνθρωπος να μπορεί να ασχοληθεί με τη φύση και να ξεφεύγει έτσι από την πληκτική και τετριμμένη καθημερινότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους νεότερους χρόνους η ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου ήταν και είναι τόπος όπου οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου ημέρες ολόκληρες έκαναν το μακρινό ταξίδι από τα βουνά προς τον κάμπο για να «ξεχειμωνιάσουν», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
Στη διαδρομή αυτή τα άλογα ήταν εκείνα που χρησιμοποιούνταν όχι μόνο ως μεταφορικό μέσο για την οικογένεια, αλλά και για ολόκληρη την οικοσκευή.
Το άλογο δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για την εργασία. Παράλληλα ήταν και το κύριο μεταφορικό μέσο για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τους γάμους, τα πανηγύρια, τις γιορτές.
Σήμερα στην πόλη του Τυρνάβου ελάχιστοι χρησιμοποιούν άλογα για τις εργασίες. Αυτοί είναι κυρίως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους προς τους ορεινούς όγκους. Μπορεί το άλογο σήμερα να μην είναι απαραίτητο για την εργασία, ωστόσο παραμένει ένας πιστός φίλος και ένας καλός σύντροφος για μια βόλτα στην εξοχή.
Πριν μερικά χρόνια λάτρεις αυτού του πανέμορφου θηλαστικού δημιούργησαν τον Ιππικό Όμιλο Τυρνάβου «Ο Άγιος Γεώργιος». Περισσότεροι από 55 Τυρναβίτες και Τυρναβίτισσες είναι μέλη του οι οποίοι διαθέτουν από ένα ή και περισσότερα άλογα. Στόχος τους δεν είναι ούτε ο πρωταθλητισμός αλλά ούτε το κέρδος. Οι ίδιοι δηλώνουν «είναι το χόμπι μας. Είναι ένας τρόπος να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας».
Παράλληλα τα μέλη του έκαναν εξορμήσεις σε περιοχές της επαρχίας όπως η Βρύση Τυρνάβου, το Μάτι, το Μοναστήρι Παναγίας Τσούμα, το Δαμάσι, τη Σπηλιά και αλλού. Επίσης συμμετείχαν στο Ιππικό αντάμωμα των Καλών Νερών του Βόλου αλλά και σ’ αυτό των Φιλιππαίων Γρεβενών.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί νέοι της πόλης αγόρασαν άλογα και συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ομίλου. Οι δυνατότητές τους στην ιππασία κρίνονται αρκετά αξιόλογες. Για τη διατήρηση αλόγων απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις καταρχήν χρειάζεται ένας χώρος για τη δημιουργία του στάβλου. Απαιτείται σωστή διατροφή, υγιεινή του ζώου και φυσικά αγάπη. Ο κάτοχος ενός αλόγου δένεται μαζί του. Το χαίρεται όταν δυναμικά και αρχοντικά καλπάζει και πονά όταν πονά και εκείνο.
Οι νικητές
Αγώνες Ταχύτητας
-Άλογα Καλπασμού: 1ος αναδείχθηκε ο κ. Κυρώζης Περικλής από τον Αμπελώνα με το άλογο «Κεραυνός»
-Αραβάνια: 1ος ο κ. Σπύρος Μπέλτσιος (Αργυροπούλι), με το άλογο «Μάρκος».
Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας
-Slalom: 1ος αναβάτης με το άλογό του αναδείχθηκε ο κ. Κυρώζης Περικλής.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Φωτ.: Σπ. Τσαντόπουλος
ΠΗΓΗ:tirnavosnews.gr
No comments:
Post a Comment