Sunday, May 13, 2012

Der Spiegel: Με τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη» κυκλοφορεί σήμερα..


Στο εξώφυλλο απεικονίζεται σε ερείπια
η Ακρόπολη και δύο μεγαλύτεροι
 κίονες, πάνω στους οποίους
 έχει προσκρούσει και θρυμματιστεί το ευρώ  

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο κεντρικό άρθρο του θα εξηγεί « γιατί η Ελλάδα τώρα πρέπει να φύγει από το ευρώ» 

 «Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα. Η μέχρι τώρα πολιτικής διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση» γράφει το περιοδικό.
 Σύμφωνα με το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, το ταμείο διάσωσης EFSF θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, τα δισεκατομμύρια εκείνα, με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων τα οποία έχει αναλάβει η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων διάσωσης, θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες τελικά θα είχαν αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Ακόμα κι αν οι Έλληνες πάψουν να λαμβάνουν βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης, δεν πρόκειται να αφεθούν στην τύχη τους, προβλέπεται στο ίδιο σχέδιο. Αν συνεχίσουν να είναι μέλη της ΕΕ, θα δικαιούνται βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και τα υπόλοιπα κράτη με δικό τους νόμισμα, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολή κατάσταση. Και τότε αυτή η βοήθεια δεν θα χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, συνεχίζει το περιοδικό, η δυσαρέσκεια για τους Έλληνες μεγαλώνει. Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σήμαινε «ούτε το τέλος του ευρώ ούτε το τέλος της ΕΕ», δηλώνει ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU (Χριστιανοδημοκράτες της Βαυαρίας) Χορστ Ζεχόφερ: «Πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Αυτό είναι σημαντικότερο από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Αλλά και ο ομοσπονδιακός υπουργος οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρόσλερ τηρεί σκληρή στάση: «Δεν πρόκειται να υπάρξει ελαστικοποίηση ή αποφυγή των συμφωνηθέντων προγραμμάτων», δήλωσε. Ο δε χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργος της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέρ, απαιτεί την προσήλωση της Ελλάδας στο πρόγραμμα λιτότητας. «Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερα χρήματα από όσα πληρώθηκαν συγκριτικά για το σχέδιο Μάρσαλ. Οι Έλληνες πρέπει να θεωρήσουν τα μέτρα ευκαιρία, διαφορετικά δεν θα έχουν καμιά ευκαιρία» είπε.
Απο το Αθηναικό ΒΗΜΑ

Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

No comments:

Post a Comment

wibiya widget