Sunday, May 20, 2012

Σε εξαρση στην Αυστραλια.. Μολύνσεις με χλαμύδια: Σημεία, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη


Σε εξαρση βρισκονται αυτη την εποχη οι ασθενειες που προσβαλουν τους ανθρωπους κατα τη διαρκεια των σεξουαλικων τους επαφων..
Μικροβιολογος της Μελβουρνης δηλωσε στην εφημεριδα μας οτι καθε εβδομαδα σε 500 εξετασεις αιματος θα εντοπισουν πανω απο 50 μεταδοτικες ασθενειες που προερχονται απο τις σεξουαλικες επαφες και οι 40 απ αυτες αφορουν τη χλαμυδια. Ακολουθουν η Γονόρροια η Βλενόρροια και αλλες πουπαντα τρομοκρατουσαν τους ανθρωπους αλλα τα τελευταια χρονια ειχαν ξεχαστει απο τη λαίλαπα του Εητζ.
Επειδη η απελευθερωση στον ερωτα δημιουργει και καποια προβληματα..καλα ειναι να παιρνετε και τα απαραίτητα μετρα για να μη δημιουργονται ατομικα και κοινωνικα προβληματα..στους ερωτικους σας συντροφους.. Για περισσοτερες πληροφοριες και ενημέρωση πατηστε και διαβαστε το ιατρικο αρθρο για τη Χλαμυδια και κανετε τη ζωη σας πιο όμορφη..


chlamydia
Χλαμύδια
  Τα χλαμύδιααποτελούν ένα από  τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο προσβάλλονται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ασθένεια περνά από τη μητέρα στο νεογέννητο, προσβάλλοντας τους πνεύμονες και τα μάτια του.
Στους άνδρες η μόλυνση γίνεται στην επιδιδυμίδα και την ουρήθρα, ενώ στις γυναίκες μολύνονται οι σάλπιγγες, ο τράχηλος και το  ουροποιητικό σύστημα. Επιπλέον, είναι δυνατή η μόλυνση των ματιών, αν τα μικρόβια που βρίσκονται στις σωματικές εκκρίσεις, μέσω των χεριών ,έρθουν σε επαφή με τα μάτια μας.  Τέλος, η πρωκτική και η στοματική επαφή, μπορεί να μολύνει τον πρωκτό και το φάρυγγα αντίστοιχα.
Τα συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι έχουν προσβληθεί από χλαμύδια είναι τα εξής:
ü  Οι γυναίκες παρατηρούν τσούξιμο κατά την ούρηση, έκκριση υγρών από τον κόλπο τους, εμφάνιση αίματος χωρίς να υπάρχει λόγος (π.χ. περίοδος),πόνος στην κοιλιακή χώρα , πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και  πόνος στο ορθό.
ü  Οι άνδρες εμφανίζουν συμπτώματα ,όπως τσούξιμο κατά την ούρηση, έκκριση υγρών από το πέος, πρήξιμο των όρχεων και του πέους.
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων ,τα χλαμύδια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα τα άτομα που φέρουν το βακτήριο, να μην το γνωρίζουν.
Τα χλαμύδια μπορεί να προσβάλλουν κάθε ενεργό σεξουαλικά άτομο και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η ετήσια εξέταση. Η νόσος διαπιστώνεται έπειτα από τη λήψη εκκρίσεων της ουρήθρας στους άνδρες και εκκρίσεων του τραχήλου στις γυναίκες.
Οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν, αν δεν ακολουθηθεί θεραπεία και δεν αντιμετωπιστούν ταχλαμύδια είναι :
ü  Στειρότητα.
Σε περίπτωση που το νόσημα δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υπογονιμότητας.
ü  Εξωμήτρια κύηση.
Στις γυναίκες τα χλαμύδια, μπορεί να προκαλέσουνεξωμήτρια κύηση, αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία.
ü  Αποβολή και πρόωρος τοκετός.
Για τις γυναίκες που μολύνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρο τοκετό (περισσότεραwww.drchandakas.gr). 
Επιπρόσθετα ,κάποιες έρευνες κάνουν λόγο για σύνδεση μεταξύ χλαμυδίων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η πρόληψη ,όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι η καλύτερη θεραπεία. Οι τρόποι για να προστατευτούμε από τα χλαμύδια είναι η χρήση προφυλακτικού, η αποφυγή σεξουαλικής δραστηριότητας με πολλούς ερωτικούς συντρόφους ,η παύση σεξουαλικής επαφής με ερωτικό σύντροφο που εμφανίζει συμπτώματα και τέλος η ετήσια εξέταση για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Με τους παραπάνω τρόπους, μπορούμε να προφυλαχτούμε ,αλλά και να γίνει διάγνωση της ασθένειας, προτού υπάρξουν επιπλοκές .
Αν έχουμε εκτεθεί στο μικρόβιο , τότε χρειάζεται άμεση θεραπεία για τα χλαμύδια, η οποία γίνεται με την λήψη αντιβιοτικών. Αυτή πρέπει να ακολουθείται και από τους δυο ερωτικούς συντρόφους συγχρόνως. Σε περιπτώσεις πολλαπλών συντρόφων, πρέπει να γίνει η ενημέρωση τους, ώστε να ακολουθήσουν και εκείνοι θεραπευτική αγωγή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, πρέπει να διακοπούν οι σεξουαλικές επαφές. Τρεις με τέσσερις μήνες , αφού έχει ολοκληρωθεί η αγωγή, πρέπει να γίνουν εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί ,αν τα αποτελέσματα της είναι επιτυχή.
Τα χλαμύδια, δυστυχώς είναι ένα νόσημα που παρατηρείται συχνά, γεγονός που δείχνει την ελλιπή ενημέρωση των νέων. Πολλοί από αυτούς δεν κάνουν χρήση προφυλακτικών, ούτε εξετάζονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτή η νοοτροπία πρέπει σίγουρα να αλλάξει.

Μαριώλης Δήμος

No comments:

Post a Comment

wibiya widget