30/7/2012, 16:55) Στην υπόθεση εκτός από "ιερείς" εμπλέκονται συνολικά 180 άτομα!
Κομπίνα που ξεπερνάει το 1.200.000 ευρώ και στην οποία εμπλέκονται περισσότερα από εκατόν ογδόντα άτομα είχε στηθεί με «δωρεές-μαϊμού» σε εκκλησίες στα Φάρσαλα.
Εμπλεκόμενοι φέρονται να είναι ιερείς ναών και μονών στις οποίες γίνονταν δεκάδες δωρεές κάθε χρόνο, λογιστές της περιοχής που λειτουργούσαν περίπου ως μεσάζοντες και εύποροι πολίτες της Θεσσαλίας, που μέσω αυτού του καλοσχεδιασμένου κόλπου κέρδιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε φοροαπαλλαγή από το Δημόσιο.
Το κύκλωμα όμως έπεσε στα χέρια του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, που ήδη έχει ολοκληρώσει σχετική έκθεση ελέγχου για τη χρονική περίοδο 2005-2009, την οποία έχει αποστείλει στα κεντρικά της Αθήνας για να ασκηθούν οι απαραίτητες ποινικές διώξεις. Το κόλπο ήταν τόσο καλοστημένο που υπήρχε μέχρι και… μίζα που δινόταν στους ιερωμένους που έκαναν τα στραβά μάτια.
Οι λεπτομέρειες
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» έφερε στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες της έκθεσης που συνέταξε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας και οι οποίες επιβεβαιώνουν το μέγεθος της κομπίνας. Το… δωράκι για τους ιερείς που αποδέχονταν την κομπίνα σε βάρος του κράτους ήταν συγκεκριμένο.
Όπως δηλώνει στο ΣΔΟΕ ο πατήρ Γ.Κ., «σε συνεννόηση με τον λογιστή Κ.Γ. μου έλεγε για τα άτομα που ήθελαν να κάνουν δωρεά να παίρνουμε το 10%, δηλαδή το 7% εγώ και το 3% ο λογιστής και ένα ποσό για την εκκλησία από το 7%. Παράδειγμα, στο ποσό δωρεάς 1.000 ευρώ λαμβάναμε 100 ευρώ και τα υπόλοιπα 900 ευρώ ήταν εικονικά. Αυτό ισχύει για όλες τις αποδείξεις».
Ο ιερέας Χ.Ν. παραδέχεται ότι τις αποδείξεις που του έδειξε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που πραγματοποίησε την έρευνα, τις έγραψε και τις υπέγραψε ο ίδιoς. «Από το ποσό των 38.300 ευρώ για τα χρόνια 2005 και 2006, πήρα για λογαριασμό της εκκλησίας περίπου 15.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα δεν ήταν πραγματικά».
Το κύκλωμα είχε βρει αυτόν τον τρόπο για να γλιτώνουν οι πελάτες τεράστια ποσά από την εφορία. Με το πρόσχημα ότι προσφέρει δωρεά για τη συντήρηση του ναού, ή απλώς για φιλανθρωπικό έργο, ο πελάτης συμφωνούσε σε ένα ποσό και τελικά ή δεν έδινε καθόλου χρήματα, ή απλώς πρόσφερε ένα ελάχιστο μέρος των χρημάτων που φαίνονταν στις αποδείξεις.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα φαίνεται ότι έπαιζαν συγκεκριμένοι λογιστές, που είχαν βρει αυτόν τον… θεάρεστο τρόπο για να εξοικονομούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους πελάτες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες καταθέσεις των ιερέων αναφέρεται ο λογιστής Κ.Γ., ενώ ειδικά σε μία περίπτωση ο πατήρ Γ.Γ. δηλώνει ότι τη συμπλήρωση των αποδείξεων είχε αναλάβει συγκεκριμένη ομάδα λογιστών. «Από τα έτη 2007,2008 και 2009, σε σύνολο αποδείξεων ύψους 400.000 ευρώ, ο ένας πήρε ποσοστό της τάξης του 3%, δηλαδή περίπου 12.000 ευρώ.Οι λογιστές που συμπλήρωναν τις αποδείξεις είναι η κυρία Π.Κ., ο κ. A.M., ο κ. N.T. και ο κ. Π.Μ. Όλα γίνονταν κατόπιν συνεννόησης με τους λογιστές».
Μάλιστα, ο ίδιος ιερέας ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν ακριβή στοιχεία για τα έτη 2007 και 2009 επειδή «τα βιβλία δωρεών από αυτά τα έτη εκλάπησαν»…
Το συνολικό ποσό των εικονικών δωρεών σε εκκλησίες της περιοχής των Φαρσάλων, από το 2005 έως το 2009, ανέρχεται στα 1.214.350 ευρώ. Οι περισσότερες «μαϊμού» δωρεές φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν το 2007 (446.100 ευρώ) και το 2008 (671.000 ευρώ). Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει επέκταση της έρευνας για τα έτη 2010 και 2011, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη.
Το πόρισμα της Μητρόπολης που το… έψελνε από το 2010
Η καραμπινάτη κομπίνα φαίνεται ότι είχε περιέλθει σε γνώση και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, που το 2010 συνέστησε ανακριτική επιτροπή για το θέμα. Σε σχετικό πόρισμα που συνέταξε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, αναφέρεται μόνο στη χρήση 2008 και μόνο για έναν ιερό ναό. Έστω κι έτσι όμως αποδεικνύεται ότι γνώριζε την ύπαρξη κυκλώματος που πραγματοποιούσε «μαϊμού» δωρεές και προσπάθησε να το ξεσκεπάσει.
Το πόρισμα αναφέρεται στον ιερέα Ι.Κ. ο οποίος φαίνεται να παραδέχτηκε ότι «κατά τη διάρκεια του έτους 2008 κάποιοι φορολογούμενοι του ζήτησαν αποδείξεις δωρεών προκειμένου να έχουν κάποια φορολογική απαλλαγή. Εξέδωσε είκοσι τρεις αποδείξεις συνολικού ύφους 138.650 ευρώ».
Ο συγκεκριμένος ιερέας μάλιστα, όταν κλήθηκε από τη ΔΟΥ Φαρσάλων να προσκομίσει τα οικονομικά στοιχεία της ενορίας του δεν ανταποκρίθηκε άμεσα. Όπως προκύπτει από το πόρισμα, ο δικηγόρος του τον προέτρεψε να μην το πράξει, διότι «δεν είχε δικαίωμα η ΔΟΥ να ελέγχει το ταμείο της ενορίας». Το πόρισμα καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι φορολογούμενοι δωρητές, οι οποίοι έλαβαν αποδείξεις δωρεών, είναι γνωστοί του ιερέα και κάποιοι είναι υπάλληλοι της ΔΟΥ Φαρσάλων».
Συνολικά εμπλεκόμενα στην υπόθεση των εικονικών δωρεών φέρονται περίπου 180 άτομα. Μεταξύ τους, εκτός από υπαλλήλους της ΔΟΥ Φαρσάλων, υπάρχουν γνωστοί επιχειρηματίες της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία, Φωτό Onlarissa.gr και Trikaladay.gr
No comments:
Post a Comment