Saturday, July 21, 2012

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΜΙΣΗΣΑΝ...ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΟΥΔΕΙΣ

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Tα !!!!!!!!! δικά μου, βεβαίως!-*)


Γράφει ο


Εικόνα προφίλ

  Nikos Roussis 

Προσωπικώς, δεν μου κάνει καμία εντύπωση η “αποκάλυψη”ότι o εκδότης..Φώτης Μπόμπολας αποχώρησε από τις «Επιχειρήσεις Ψυχαγωγίας ΣΤΟΑ» αφού μεταβίβασε τις μετοχές της εταιρείας στον Αλέξανδρο Τσοχατζόπουλο, παίρνοντας σε αντάλλαγμα 400.000 ευρώ “μαύρα” χρήματα που δεν δηλώθηκαν πουθενά.

* Την πρώτη φορά που άκουσα για τα “μαύρα” ήταν μία ημέρα του Οκτωβρίου 1988, που αντίκρυσα τον εκδότη της αριστερής εφημερίδας “Πρώτη” και μεγαλοεργολάβο της εποχής, Χρήστο Καλογρίτσα, για να γνωρισθούμε και να βάλλει την σφραγίδα του στην πρόσληψη μου.
Παρόντος του επικεφαλής του Λογιστηρίου της εφημερίδας (παλαιού Κνίτη) Αντώνη Μαλάμη κι' αμέσως μετά την πρώτη χειραψία μου είπε:
Θα παίρνεις τόσα από το “μισθολόγιο” κι' ένα κομμάτι των αποδοχών σου, θα τα παίρνεις “μαύρα”, για να μην φαίνεται το ύψος των απολαβών σου και δυσαρεστηθούν οι πολιτικοί συντάκτες.
Τι θα πεί “μαύρα” τον ρώτησα κι' έβαλε τα γέλια...
Να ρε παιδάκι μου, εκτός από το μισθό σου θα παίρνεις κάθε μήνα κι' ένα ποσό, χωρίς παραστατικά και χωρίς δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Εξη μήνες άνεργος, μετά την θορυβώδη αποχώρηση μου, ύστερα από 12 χρόνια αόκνου εργασίας στον Οργανισμό Λαμπράκη, με τον πατέρα μου στο νοσοκομείο με σπασμένη λεκάνη, μ' έναν αδελφό αδύναμο να δουλέψει και μία μάννα αιωνίως...φιλάσθενη, δεν είχα και πολλά περιθώρια, ν' αρνηθώ την ευγενική αυτή πρόταση.
Δούλεψα, συνεισφέροντας με πολλές και μεγάλες αποκαλύψεις σ' αυτή την εφημερίδα, μέχρι το 1990 που την έκλεισε ο μακαρίτης ο Χαρίλαος Φλωράκης, επειδή, ο τότε διευθυντής της Νίκος Τσαγκρής, αρνήθηκε να αφιερώσει ένα ολόκληρο δισέλιδο, για την δημοσίευση όλης της ομιλίας του.
...κι' έβαλε διευθυντή το σημερινό αστέρι της τηλεοπτικής οθόνης Παύλο Τσίμα για να την κλείσει οριστικά μέσα σε μία εβδομάδα.
Αυτή όμως είναι μία άλλη ιστορία...
* Εκεί γύρω στο 1992 και αφού είχα περάσει μία διετία συνεργαζόμενος, με “μπλογκάκι” με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, με φώναξε ο Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος είχε μία ραδιοφωνική εκπομπή στο Σκάϊ με τίτλο “Κι' αύριο ημέρα είναι” και μου πρότεινε να με εντάξει στην δημοσιογραφική του ομάδα. 
Δέχθηκα, χωρίς δεύτερη κουβέντα και συμφώνησα να πάω την άλλη μέρα, να γνωρίσω τον Γιάννη Αλαφούζο, για να κανονίσουμε τα της πληρωμής.
Οποία έκπληξη...
Θα παίρνεις τόσα στο μισθολόγιο, τόσα με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και τόσα “μαύρα” που είπε ο Αλαφούζος.
Βλέποντας την διάθεση μου ν' αντιδράσω, το αφεντικό χαμογέλασε και μου διευκρίνισε ότι όλοι οι συνεργάτες του σταθμού αμείβονταν μ' αυτον τον τρόπο.
...και ξεκίνησα να δουλεύω στο Σκάι όπου, από ένα διάστημα και μετά, έβγαινα σαν τον ...Μουεζίνη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σταθμού που παρουσίαζε ο Αρης Πορτοσάλτε, και αποκάλυπτα στους ακροατές λεπτομέρειες, γύρω από το σκάνδαλο που είχε στήσει τότε ο Μητσοτάκης, για την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Ιταλική μαφία της Καλτεστρούτσι.
Τα δύο περίπου χρόνια που δούλεψα εκεί θυμάμαι, κάθε πρώτη του μηνός, όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά ονόματα του Σταθμού εκείνης της εποχής, να στέκονται μπροστά από ένα γυάλινο κουβούκλιο, όπου μέσα βρίσκονταν η σέξυ ταμίας της επιχείρησης, η οποία και τους έδινε τα “μαύρα”, παίρνοντας τα με τις χούφτες, μέσα από μία επίσης μαύρη σακούλα.
Αλλοί έπαιρναν εκατομμύρια δραχμές, άλλοι κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες και εγώ τις 80.000 δραχμές που μου αναλογούσαν.
* Με “μαύρα”, χωρίς μισθολόγιο και κρατήσεις, πλήρωνε τους δημοσιογράφους και το προσωπικό και ο Μπίγκ Μάκ (Μακης Ψωμιάδης), με τον οποίο “ευτύχησα να συνεργασθώ” για ένα δίμηνο, όταν έβγαλε την εφ
Η εικόνα που παρουσίαζε την ημέρα της πληρωμής ήταν σουρεαλιστική...
Καθόνταν στο γραφείο του και αποπίσω ο τοίχος ήταν ντίγκα στις χριστιανικές εικόνες. 
Απαραίτητο “αξεσουάρ” του γραφείου του το ιπποδρομιακό περιοδικό “Γκανιάν” διότι, εκτός των άλλων, ο κύριος Μάκης ήταν και ιδιοκτήτης αλόγων του ιπποδρόμου και στοιχημάτιζε μεγάλα ποσά στα άλογα του, είτε για να κερδίσουν αν ήταν ασουάΪντερ είτε για να χάσουν αν ήταν φαβορί.
Δίπλα του οι μαύρες σακούλες με το “χρήμα”, απόπου ο κύριος Μάκης, με την πουράκλα στο στόμα, έβγαζε τα πεντοχίλιαρα, τα φυλλομετρούσε σαν να ήταν μαρουλόφυλα και μας πλήρωνε.
Κατάντια, το ξέρω, αλλά αν ο πατέρας σου έχει εμφανίσει καρκίνο και χρειάζεται φάρμακα και νοσηλεία, τι μπορείς να κάνεις;
* Προφανώς “μαύρα” ήτανε κι' αυτά που προσπάθησε να βγάλλει λάθρα στην Ελβετία ο νεόκοπος εκδότης Θέμος Αναστασιάδης και μην μου πείτε ότι δεν ήταν “μαύρα” τα λεφτά που έδιναν, τον καιρό της βασιλείας του λάϊφ στάϊλ, οι εταιρίες επικοινωνίας στους δημοσιογράφους, για να κάνουν στημμένες συνεντεύξεις με επιχειρηματίες-πελάτες τους, σε περιοδικά όπως το “ΜΕΝ” και το “Νιτρο”.
Τώρα, όλοι δείχνουν να πέφτουν από τα σύνεφα που αποδέκτης των 400.000 ευρώ “μαύρα” ήτανε ένας αξιοπρεπής κατά τα άλλα εκδότης, ο Φώτης Μπόμπολας.
Γιατί απορείτε ρε παιδιά; Κανείς από τις σημερινές δημοσιογραφάρες δεν έχει ενθυλακώσει “μαύρα”; Κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι, από την στιγμή που μία επιχείρηση πληρώνει σε “μαύρα”, με .... “μαύρα” θα νταλαβερίζεται; 
...και πότε το ελληνικό κράτος ασχολήθηκε σοβαρά με την κυκλοφορία του “μαύρου χρήματος” ( που κατά τα λεγόμενα των ειδικών προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι η πορνεία, τα ναρκωτικά και το εμπόριο όπλων), στα ταμεία των εκδοτικών επιχειρήσεων.
Διότι η κυκλοφορία του “μαύρου χρήματος” στα ταμεία των πολιτικών κομμάτων είναι μία άλλη ιστορία....

( From EVAS MAR page in Face book.)

No comments:

Post a Comment

wibiya widget