Thursday, July 26, 2012

Αργετινή - 'Εβ. Περόν: 60 χρόνια από τον θάνατό της και τιμάται με λαμπρότητα


Αργετινή - 'Εβ. Περόν: 60 χρόνια από τον θάνατό της και τιμάται με λαμπρότητα
Η Αργεντινή πολλαπλασιάζει, σήμερα, τις τιμές στη 'μυθική' 'Εβίτα Περόν, την δεύτερη σύζυγο του Χουάν Ντομίνγκο Περόν, τρις προέδρου της λατινοαμερικανικής αυτής χώρας (1946-'52, 1952-'55, 1973-'74).
Η πρόεδρος της Αργεντινής κα Κριστίνα Κίρσνερ, θα παραστεί αργότερα στα περίχωρα της πρωτεύουσας σε μια λαμπρή όπως αναμένεται τιμητική εκδήλωση, έχοντας το γενικό πρόσταγμά της, με τη συμπλήρωση 60ετίας από τον πρόωρο θάνατο της συζύγου του Χουάν Περόν, από καρκίνο.
Η 76χρονη σήμερα Νόρμα Μπερμούδες, συνταξιούχος νοσοκόμος, που θυμάται ότι θρήνησε για την απώλεια της Περόν επί τρία μερόνυκτα, το 1952, επισκέφθηκε και φέτος το μνήμα της στο νεκροταφείο 'Λα Ρεκολέτα', στο κέντρο του Μπουένος 'Αιρες, και δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο : "Τέτοιας απήχησης-εμβέλειας γυναίκα, δεν θα ξαναϋπάρξει ποτέ". Θυμήθηκε ότι : "μια ανθρωποθάλασσα κλαίγοντας χωρίς σταματημό παρέλασε μπροστά από το Κογκρέσο", όταν έσβησε η Περόν, "ενώ τα περισσότερα ανθοπωλεία της πρωτεύουσας στέρεψαν, τότε, από ανθοστολισμούς γαρυφάλλων-τριαντάφυλλων-χρυσάνθεμων".
Φέτος, το μνήμα της Περόν έχουν ήδη επισκεφθεί μερικές χιλιάδες επισκέπτες του Μπουένος 'Αιρες.
Πρόκειται, μάλιστα, να τεθούν σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα των 100 πέσος, δηλαδή περίπου 18 ευρώ, με αναπαράσταση του πορτρέτου της Περόν στη μία όψη.
--Γυναικεία μορφή δεν έχει απεικονιστεί, σε χαρτονόμισμα της Αργεντινής, σχεδόν δύο αιώνες πλέον.
Στις 20.25 ώρα Μπουένος 'Αιρες, (02.25 ώρα Ελλάδας αύριο Παρασκευή) θα ψαλεί στην κεντρική κλίμακα του Κογκρέσου ο εθνικός ύμνος της Αργεντινής, την ώρα ακριβώς που η 'Εβίτα Περόν έφυγε από τη ζωή.
Ο "αστραφτερός" τρόπος, με τον οποίο η Περόν, ταπεινής καταγωγής, ανήλθε έως τα υψηλότατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας, αποτελεί ακόμα και σήμερα, παρ' ότι συμπληρώθηκαν 60 έτη αφότου πέθανε, έναν μύθο.
Οι γυναίκες της Αργεντινής θα την θυμούνται για το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές, που τούς παρέσχε για πρώτη φορά.
Το ίδιο κι οι "ντεσκαμισάδος" : οι "απόκληροι" της κοινωνίας της Αργεντινής, τους οποίους σε τόσο μεγάλο βαθμό η 'Εβίτα Περόν στήριξε κι ενέπνεε, στο πλευρό του Περόν, κατά την πρώτη από τις τρείς προεδρική θητεία.

ΠΗΓΗ: ERT,ΑΠΕ-Επιμέλεια Ανδρέας Ροδίτης..Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 22:46
  •  

No comments:

Post a Comment

wibiya widget