Thursday, July 5, 2012

Δ. Χριστόφιας: Η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις στην Κύπρο. Η Κυπρος ΑΝΗΚΕΙ στους Κύπριους..


Για επεκτατικές βλέψεις στην Κύπρο, κατήγγειλε, την Τουρκία, ο πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, μετά την παρουσίαση του προγράμματος της Κυπριακής προεδρίας.
Απαντώντας στον πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον κάλεσε να απευθυνθεί στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αρνείται να συνομιλήσει μαζί του.
Η Τουρκία, τόνισε, «είναι κατοχική δύναμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε, σύσσωμη, για λόγους αρχής, να καταδικάζει κάθε ενέργειά της που υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και κατ΄επέκταση τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους και πρόσθεσε ότι
δεν έχουν θέση στο νησί ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι Τούρκοι, αλλά «ούτε και οι
αδελφοί μας οι Έλληνες, με την κακή έννοια, έχουν θέση στην Κύπρο».
Πρέπει, υποστήριξε, να αφεθούμε ελεύθεροι, οι Κύπριοι και τότε θα αναπτύξουμε
προνομιακές σχέσεις με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βρετανία.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι κατέγραψε όσα ζητήματα τέθηκαν και ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Κυπριακή προεδρία για να βρεθούν λύσεις, που θα υπηρετήσουν καλύτερα τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτήρισε «καυτή πατάτα» το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά τόνισε ότι στόχος είναι, με σκληρή δουλειά, να βρεθούν λύσεις.
Πρόσθεσε ότι είναι εναντίον της ασυδοσίας της αγοράς και επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, διευκρινίζοντας ότι η κυπριακή Προεδρία επιχειρεί να «παντρέψει» τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Επίσης, δήλωσε περήφανος που είναι κομμουνιστής, διεθνιστής, αλλά διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές να μην ανησυχούν ότι θα εισαγάγει κομμουνιστικές μεθόδους και συστήματα.
Συνέντευξη με τον Μ. Σούλτς
Εε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομική κρίση, είπε πως, μέσα στο εξάμηνο της Κυπριακής προεδρίας, δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια για να μπουν τα θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να οικοδομήσει μια πιο δίκαιη ευρωπαϊκή κοινωνία.
Για τον λόγο αυτόν, υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν απέδωσε, γιατί επικεντρώθηκε στη λιτότητα.
Συμπλήρωσε ότι η λιτότητα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και πρόσθεσε ότι χρειάζονται σωστές και ισοζυγισμένες πολιτικές, κάτι, με το οποίο θα ασχοληθεί η κυπριακή Προεδρία.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι η ανεργία και συμπλήρωσε ότι πρέπει να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας, κυρίως όσον αφορά τους νέους.
Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας έναντι της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ είναι εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός. Ανέφερε ότι η κυπριακή Προεδρία είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες, που έχει δει εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η εκτίμηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Υποστήριξε πως ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι «ο ενδεδειγμένος άνθρωπος, αυτήν τη χρονική στιγμή, που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ΕΕ στα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης». Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι, τους επόμενους έξι μήνες, η Κύπρος θα υπηρετήσει τα ευρωπαϊκά ιδανικά.
Έλληνες, Κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές καταδίκασαν την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ
Ενώπιον των ευθυνών τους, έναντι της προκλητικής και απαράδεκτης στάσης της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, έθεσαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, Έλληνες, Κύπριοι αλλά και από άλλες χώρες ευρωβουλευτές, με ομιλίες και παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κύπρου, για το εξάμηνο που θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη δευτερολογία του, χαρακτήρισε ευθέως την Τουρκία ως κατοχική δύναμη στην Κύπρο και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι θα έπρεπε να καταδικάζουν δημόσια και με έμφαση κάθε προσπάθεια της Τουρκίας για υποβάθμιση του ρόλου της Κύπρου, που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ.
Μεμονωμένοι ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υπογράμμισαν ότι η Τουρκία, με το να μην αναγνωρίζει την κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, προσβάλλει ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεδομένου ότι, όπως διευκρίνισαν, η εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καταξιωμένο ευρωπαϊκό θεσμό και η αναγνώριση του ρόλου της επιβάλλεται, τόσο από τα κράτη- μέλη της ΕΕ όσο και από τα κράτη που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σε κάποιες δε παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, Άγγλων κυρίως, που επιχείρησαν να κατηγορήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διατήρηση της διαίρεσής της, απάντησαν ευθέως ευρωβουλευτές από άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διατηρούμενη διαίρεση της νήσου φέρει και η αποικιοκρατική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Τουρκία οφείλει να δεχτεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να καταλάβει ότι, είτε το θέλει είτε όχι, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παρακαμφθεί, υποστήριξε σε παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά. Λυπούμαστε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον θεσμό της Προεδρίας, είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι με τη στάση της, η Τουρκία δείχνει να μην σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να βάζει υπεράνω της θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ, τις διμερείς διαφωνίες της με την Κυπριακή ημοκρατία.
Η Κύπρος καλείται να αποδείξει με την Προεδρία της ότι αποτελεί έναν σοβαρό και αξιόπιστο εταίρο. Πάνω απ' όλα όμως μια επιτυχής προεδρία θα είναι η απάντηση στους κυρίους Ερντογάν και Μπαγίς που μας αποκαλούν μισό κράτος, ούτε καν φυλή, που θα προεδρεύει μιας μίζερης Ευρώπης, κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.
Η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι ίσως θα πρέπει να τερματισθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού η προς ένταξη αυτή χώρα δεν σέβεται ούτε τις υποχρεώσεις της, αλλά ούτε και τις δεσμεύσεις της. Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς ένα κράτος- μέλος της, την Κυπριακή Δημοκρατία και έμπρακτα να προασπίσει τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, που καταπατούνται στο νησί λόγω της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012 21:23 Στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ Θεσσαλονικης

No comments:

Post a Comment

wibiya widget