Sunday, September 1, 2013

Πρώτα «πράσινο» από Κογκρέσο και μετά στρατιωτική δράση

Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 12:38

UPD:12:52

REUTERS/MIKE THEILER

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάνει δηλώσεις δίπλα στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ολιγοήμερη παράταση φαίνεται πως παίρνει το προαναγγελθέν στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να επιδιώξει πρώτα την έγκριση του Κογκρέσου. 
Τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Γερουσία -όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή των Αντιπροσώπων -όπου είναι κυριάρχοι οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν αναμένεται να συνεδριάσουν πριν από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.
«Η Γερουσία θα ψηφίσει επί του σχεδίου νόμου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης Σεπτεμβρίου το αργότερο, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ. 
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ έκανε ανάλογη δήλωση. «Σε διαβούλευση με τον πρόεδρο, αναμένουμε ότι η Βουλή θα εξετάσει την λήψη μιας απόφασης την εβδομάδα της 9ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον αμερικανικό λαό», αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση.
Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε πάντως χθες αποφασισμένος να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος, διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση. 
Χαρακτήρισε επίσης την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου ως την χειρότερη του 21ου αιώνα, «μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», που θέτει ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του..
Τέλος, δήλωσε ότι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν περίμεναν μέχρι να εξαχθούν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.
Απογοητευμένη η συριακή αντιπολίτευση
«Απογοητευμένη» από την απόφαση Ομπάμα να παραπέμψει σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε η συριακή αντιπολίτευση.
Εκτίμησε πάντως πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει τα αεροπορικά πλήγματα.
«Αναμέναμε μία άμεση επίθεση, όμως πιστεύουμε πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά τα στρατιωτικά πλήγματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμίρ Νάσαρ, μέλος της διοίκησης του συριακού Εθνικού Συνασπισμού.
Η Γαλλία δεν θα δράσει μονομερώς
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είπε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα δράσει μονομερώς στη Συρία, αλλά θα περιμένει τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο. 
«Η Γαλλία δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της», ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε μία συμμαχία».
Εξάλλου, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αντιπολίτευση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, πριν τη συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα την Τετάρτη. 
naftemporiki.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget