Tuesday, May 6, 2014

O απολογισμός του γιατρού Γρ.Καρκανιά ,στην άμισθη θέση του Δήμου Τρικκαίων



Ένα μοναδικό ταξίδι 
μέσα από την θητεία μου στο Δήμο Τρικκαίων

Το ταξίδι ξεκίνησε όταν ο Τρικαλινός λαός με εξέλεξε ως δημοτικό σύμβουλο και συνεχίστηκε με τον ορισμό μου από το Δήμαρχο Τρικκαίων Χρήστο Λάππα ως άμισθου αντιδημάρχου. Μέσα στο διάστημα της θητείας μου είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με συνδημότες μου, να μιλήσω μαζί τους, να ακούσω τα προβλήματά τους, να συζητήσω τις απόψεις τους.
Διδάχθηκα πολλά μέσα από αυτή την εμπειρία. Το άγχος μου ήταν αρκετό, ήθελα να αποφύγω τα σφάλματα και οφείλω να επισημάνω αλλά και να διαβεβαιώσω ότι τα τυχόν λάθη που έγιναν, δεν ήταν σκόπιμα. Στόχος ήταν να προσφέρω, να βοηθήσω με τις δυνάμεις μου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μου, να κάνω όσο μπορώ περισσότερα.
Στο ταξίδι αυτό υπήρχαν και φουρτούνες αλλά οι συνταξιδιώτες μου ήταν δίπλα μου αρωγοί και όλοι μαζί τις ξεπεράσαμε. Είχα την τύχη να το μοιραστώ με τους συμπολίτες μου και με τους συναδέλφους μου δημοτικούς συμβούλους καθώς και τους συμβούλους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας. Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι χωρίς τη συνεργασία και τη συμπαράστασή των υπαλλήλων του Δήμου, το πιο πιθανό θα ήταν το καράβι να μείνει δεμένο στο λιμάνι.
Στη διάρκεια της θητείας μου στη θέση του Αντιδημάρχου μου δόθηκε η ευκαιρία υπηρετήσω σε διάφορους τομείς. Οι στόχοι της δημοτικής αρχής, αλλά και οι δικοί μου ήταν πολλοί καθώς επίσης και τα οράματά, αρκετά από αυτά είχα την ευτυχία να τα δω να υλοποιούνται……..

Στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας για το διάστημα από 1/1/2013 έως 17/7/2013:
Συνεργαστήκαμε με τους Γιατρούς του Κόσμου και βρέθηκε στην πόλη μας από 15 έως 17 Ιανουαρίου 2013 η κινητή οφθαλμολογική μονάδα, οι δε ωφελούμενοι ξεπέρασαν τους 250.
Συντονίσαμε το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για γυναίκες που κατοικούν στο Δήμο Τρικκαίων «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου», για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Τρικάλων και το Σύλλογο Αποφοίτων του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Τρικάλων «Ακαδημία Πλάτωνος». Οι ωφελούμενες ξεπέρασαν τις τρεις χιλιάδες (3.000) γυναίκες.
Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο ενισχύσαμε η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου το οποίο σήμερα έχει στελεχωθεί με περισσότερους από δεκατέσσερις εθελοντές ιατρούς και πλέον των έντεκα ειδικοτήτων.
Έγιναν οι σχετικές ενέργειες σε συνεργασία με τους εθελοντές Παιδιάτρους του Κοινωνικού Ιατρείου για την προμήθεια εμβολίων για την πάγια εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού.
Με τη συνεργασία και τη βοήθεια των εθελοντών Ιατρών εντοπίσαμε τις ελλείψεις σε φάρμακα του Φαρμακείου.
Ήρθαμε σε επαφή με ιδιωτικούς φορείς και πετύχαμε τη συνεργασία για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου σε εξοπλισμό.
Έγιναν επαφές με εταιρείες, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και επετεύχθη συνεργασία με αρκετές από αυτές για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε προϊόντα.
Διαπραγματευτήκαμε με τοπικές επιχειρήσεις ώστε να διατεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την καλύτερη λειτουργία του (καταψύκτες κ.α.). Η ανταπόκριση τους ήταν άμεση.
Μετά από επαφές με φορείς, τοπικές εταιρείες και ιδιώτες, διανείμαμε, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, σε περισσότερες από 70 οικογένειες τρόφιμα ενόψει της Καθαράς Δευτέρας.
Οργανώσαμε και συντονίσαμε τη διανομή τροφίμων και κουπονιών σούπερ μάρκετ σε άπορες οικογένειες, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, για τις ημέρες του Πάσχα 2013.
Σε συνεργασία με ιδιώτες (ωδεία, σχολές χορού, χορευτικούς συλλόγους) διοργανώσαμε δράσεις για τη συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων αναλάβαμε δράσεις για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Με συντεταγμένη τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας συντονίσαμε και οργανώσαμε το πρόγραμμα σίτισης ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν κατά τη λειτουργία του.
Υπήρξε συνεργασία με τον σύλλογο «Ο Άργος» ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του καταφυγίου αδέσποτων σκυλιών.
Συντονίσαμε τη διαδικασία και την παράδοση αναπηρικών αμαξιδίων και λοιπών υλικών εξυπηρέτησης, που διευκολύνουν και υποβοηθούν άτομα με κινητικά προβλήματα, στους δικαιούχους τους. Είδη τα οποία δώρισε ο Κος Κώστας Μπούλμπος στο Δήμο Τρικκαίων.
Μέσα από τη λειτουργία των κοινωνικών δομών του Δήμου και την ίδρυση νέων διευρύναμε τη συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, σωματεία, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με κοινό στόχο όλων τη στήριξη συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.

Στον τομέα της Παιδείας για το διάστημα από 1/1/2013 έως σήμερα:
Σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων ενισχύσαμε την Κοινωνική Δομή της Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Τροποποιήθηκε δε ο κανονισμός λειτουργίας του ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση του θεσμού.
Ιδρύσαμε με τους συνταξιδιώτες μου και λειτουργήσαμε την κοινωνική δομή ενισχυτικής διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Η συγκεκριμένη δομή παρέχει δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Τρικάλων.
Ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε σε συνεργασία με Ωδεία, μουσικές σχολές, χορευτικούς συλλόγους, χορευτικούς ομίλους, σχολές χορού που λειτουργούν στα μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Τρικκαίων, την κοινωνική δομή διδασκαλίας χορού και μουσικής. Η συγκεκριμένη δομή παρέχει δωρεάν εκμάθηση χορού και μουσικής.
Σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Τρικάλων και το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναπτύξαμε σε σχολικές μονάδες του Δήμου Τρικκαίων πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής. Πολλοί είναι επίσης οι συμπολίτες μας που εξετάστηκαν δωρεάν στην κινητή οδοντιατρική μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού από εθελοντές οδοντιάτρους.
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποίησε ο Δήμος Τρικκαίων και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ «Εξοικονόμηση Νερού στα σχολεία - Watersave».
Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Τρικάλων υλοποιήσαμε για το σχολικό έτος 2013 – 2014 πρόγραμμα με θέμα «Πυρκαγιές σε κτίρια και δάση», το οποίο απευθυνόταν σε μαθήτριες και μαθητές των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Τρικκαίων.
Οργανώσαμε πρόγραμμα συγκέντρωσης σχολικών ειδών σε συνεργασία με το κατάστημα JUMBO, που βρίσκεται στο 13ο χλμ Καρδίτσας - Τρικάλων και το σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών Τρικάλων. Τα είδη που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν, σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φιλανθρωπικούς συλλόγους, σε περισσότερους από εκατό μαθητές και μαθήτριες.
Υλοποιήσαμε πρόγραμμα συγκέντρωσης βοηθητικών βιβλίων. Μεγάλο μέρος των βιβλίων που συγκεντρώθηκαν μοιράστηκαν, σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φιλανθρωπικούς συλλόγους.
Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, με πρακτική εξάσκηση (μαλάξεις σε προπλάσματα) το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε καθηγητές φυσικής αγωγής της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότερα από εκατό άτομα τα οποία και έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώσαμε πρόγραμμα δωρεάν μαθημάτων ναυαγοσωστικής για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παρεμβήκαμε προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού για το πρόβλημα που προέκυψε με την έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην λειτουργία του Παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας στα Τρίκαλα.

Στον τομέα του Πολιτισμού και Αθλητισμού για το διάστημα από 1/1/2013 έως σήμερα:
Συντονίσαμε και διοργανώσαμε με τους συνοδοιπόρους μου τη λαμπαδηδρομία, την υποδοχή και της φιλοξενία στην πόλη των Τρικάλων της Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014 του Sochi της Ρωσία.
Έγιναν επαφές με επιχειρηματίες της περιοχής μας για εγκατάσταση ποδηλατοστατών, με δική τους πρωτοβουλία κατασκευής, η δε ανταπόκρισή τους ήταν θετική.
Έγιναν οι σχετικές ενέργειες για την ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας των αθλητικών χώρων.
Υποβάλαμε προτάσεις για τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες η Φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων επαναλειτουργεί μέσα στα πλαίσια που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.
Δρομολογήθηκε η ίδρυση Εθελοντικής Ομάδας στο Δήμο Τρικκαίων με την ολοκλήρωση της Χάρτας του Εθελοντισμού, θέμα το οποίο εκκρεμεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου είναι πλέον απρόσκοπτη έχοντας επιτευχθεί η σύνδεση με φυσικό αέριο.
Διοργανώθηκαν Πανελλήνια παιδικά και εφηβικά κολυμβητικά Πρωταθλήματα.

Στον τομέα της Παιδικής Μέριμνας και της Τρίτης Ηλικίας για το διάστημα από 1/1/2013 έως 17/7/2013:
Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες διοργανώθηκαν ημερίδες ενημέρωσης στα ΚΑΠΗ του Δήμου. Επίσης σε συνεργασία με φορείς αλλά και με φυσικά πρόσωπα διοργανώθηκαν δωρεάν εξετάσεις.
Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου σε συνεργασία με το προσωπικό του Ο.Α.Π.Κ.Φ.Α. «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».

Ήταν αξέχαστο ταξίδι και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους δημότες και δημότισσες του Δήμου μας αλλά και το Δήμαρχο Τρικκαίων Κο Χρήστο Λάππα γι’ αυτό. Με την εμπιστοσύνη τους ένιωσα τη χαρά της προσφοράς. Η ευκαιρία που μου δόθηκε αποτέλεσε μοναδική εμπειρία και ταυτόχρονα μάθημα ζωής. Θα είναι τιμή μου να κρίνουν οι συμπολίτες μου πως οι δράσεις που ενορχηστρώσαμε ήταν στη σωστή κατεύθυνση και επιτυχείς. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεσή σας, για να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να αντιπροσωπεύω τον Πολίτη και τον Τόπο.


ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Γ. ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget