Monday, July 14, 2014

Σε δημοπρασία μέσω ίντερνετ 1.500 κατασχεμένες βίλες

Βγαίνουν σε δημοπρασία μέσω ίντερνετ, 1500 βιίλες.Βγαίνουν σε δημοπρασία μέσω ίντερνετ, 1500 βιίλες.
Μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας στο Ιντερνετ ετοιμάζεται να βγάλει η Εφορία στο σφυρί 1.500 βίλες σε τουριστικά θέρετρα της χώρας, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, το Πόρτο Χέλι, η Πάρος, η Μύκονος και άλλα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν συμμορφώνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Αφού έχουν εξαντλήσει όλα τα στάδια, από την ειδοποίηση μέχρι την κατάσχεση, το επόμενο βήμα για την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) είναι οι πλειστηριασμοί προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να μπορέσει να εισπράξει φόρους από έχοντες και κατέχοντες που κρύβονται από την Εφορία. «Τα λεφτά μπορεί να έφυγαν στο εξωτερικό, τα ακίνητα, όμως, έχουν μείνει στην Ελλάδα», λένε επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονται την υπόθεση.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών e-Auction που χρησιμοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου (στη διεύθυνση www.e-publicrealestate.gr).
Πιστεύουν ότι έτσι θα υπάρξει γι' αυτά έντονο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό (από πλούσιους Αραβες, Ρώσους, Αμερικανούς, Κινέζους, Γερμανούς κ.ά.) επειδή πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα, σε αντίθεση με διαμερίσματα και αστικά ακίνητα που έχουν χάσει την αξία τους ή εκτάσεις χωρίς ξεκάθαρο νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς που φοβίζουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν άγονοι οι πλειστηριασμοί εκποίησής τους. Ποντάρουν στο ότι θα υπάρχουν πάντα ισχυρά βαλάντια για να αναζητήσουν με λίγα κλικ κάποια προνομιούχα ή μοναδικά ακίνητα που θα κατακυρωθούν στον πλειοδότη.
Νέα γενιά κατασχέσεων
Σειρά για τις νέου τύπου ηλεκτρονικές δημοπρασίες που σχεδιάζονται παίρνουν χιλιάδες ακίνητα, η αξία των οποίων προκαλεί ζάλη.
Η αρχή έγινε από την ΕΜΕΙΣ που από τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε 1.500 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών (με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας). Εκανε 11.641 κατασχέσεις και φέτος έγιναν 25 πλειστηριασμοί ακινήτων, με τη μέση αξία καθενός από αυτά να ξεπερνά τα 1,6 εκατ. ευρώ. Ετσι, από μόλις 4 πλειστηριασμούς, η Εφορία βρήκε και εισέπραξε 27 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως το μέτρο συμβάλλει ουσιαστικά στην είσπραξη εσόδων και στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Μόλις στο α' εξάμηνο φέτος κατασχέθηκαν ή προχώρησαν προγράμματα πλειστηριασμού από την Εφορία για πάνω από 1.500 ακίνητα σε πολλές hot περιοχές της χώρας, όπως σε Ρόδο (590), Κρήτη και Κω (554), Σύρο (310), Σαντορίνη (31) και Πάρο (10).
Το σχέδιο βάζει στόχο και τις βίλες που είχαν πρόσωπα που ζούσαν πλουσιοπάροχα έως πρόσφατα (ή ακόμη και τώρα), αλλά κρύβονταν και δεν πλήρωναν τίποτα στην Εφορία.
Και 500 offshore εταιρείες με ακίνητα στην Κύμη και τα νησιά
Τους τελευταίους τρεις μήνες, από μια λίστα με 500 και πλέον offshore εταιρείες με ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει βάλει στόχο τις 184 από αυτές για ακίνητα αξίας εκατομμυρίων που κατέχουν. Εχει μάλιστα ελέγξει ήδη πάνω από 100 που δεν πλήρωναν τον φόρο 15% επί της αξίας τους κάθε χρόνο, όπως προβλέπει ο νόμος. Το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να εισπράττει 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε φόρους και άρα η αξία τους ξεπερνά τα 200 εκατ. συνολικά. Πενήντα από τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στο Πόρτο Χέλι, 11 είναι αρχοντικά και εξοχικά στην Κύμη με «μπαλκόνι» στο Αιγαίο, τουλάχιστον 5 στη Μύκονο, ενώ άλλα βρίσκονται σε Σαντορίνη, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Κρήτη.
Επειδή είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από τις offshore, το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει ξεκινήσει διαδικασίες κατάσχεσης των ακινήτων, ώστε να κινητοποιηθούν και, αν προλάβουν, να εμφανιστούν για να πληρώσουν προκειμένου να τα σώσουν.
Δίνουν τα σπίτια τους
Το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει επίσης στραφεί και σε ελέγχους 1.900 φυσικών προσώπων έχοντας ως κριτήριο τα μεγάλης αξίας ακίνητα που κατείχαν. Η πίεση αυτή οδηγεί πολλούς να πουλούν ακίνητα που έχουν σε άλλες περιοχές προκειμένου να σώσουν τις βίλες τους. Για παράδειγμα, πριν από 2-3 χρόνια είχαν εντοπιστεί 990 φυσικά πρόσωπα που είχαν στη Μύκονο και στη Σαντορίνη 2.917 ακίνητα, αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, αλλά δεν πλήρωναν τα χρέη τους που έφταναν τα 6,7 εκατ. ευρώ. Επειδή, όμως, είχαν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ σε άλλες περιοχές, οι περισσότεροι τα πούλησαν κοψοχρονιά ή βρήκαν άλλον τρόπο να μη χάσουν τις βίλες τους, ειδικά στη Μύκονο, για πενταροδεκάρες.
Τώρα πλέον, όσον αφορά τέτοιου είδους περιπτώσεις περίοπτων ακινήτων, η Εφορία μπλοκάρει άμεσα τα ακίνητα πριν οι ιδιοκτήτες τους προλάβουν να τα πουλήσουν.
Το σχέδιο πλειστηριασμού τέτοιων ακινήτων έχει και άλλα πλεονεκτήματα: αντί η Εφορία να κυνηγάει άτομα με χαμηλά εισοδήματα και να τίθεται ανθρωπιστικό ζήτημα, στοχεύει σε ιδιοκτήτες με ακριβά και πολυτελή ακίνητα που μπορούν να ζήσουν και σε μικρότερα σπίτια, τα οποία ως συνήθως κατέχουν. Επιπλέον η υψηλή αξία των ακινήτων (εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ), αποτελεί εγγύηση ότι το Δημόσιο θα βρει χρήματα για να εξοφληθεί πλήρως το χρέος, ούτως ώστε οι οφειλέτες να μην παραμένουν δέσμιοι της Εφορίας.
Πηγή: protothema.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget