Thursday, July 3, 2014

Κάπου- κάπου ακούγονται και οι...Απόδημοι!!!



Στην
 ιστοσελίδα 
της ΓΓΑΕ 
διαβάζουμε:
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, απηύθυνε ομιλία, σήμερα Πέμπτη 3 Ιουλίου, στην τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του νομοσχεδίου για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του κ. Σάββα Αναστασιάδη, Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων, συντονιστές του Σ.Α.Ε. από διάφορα μέρη του κόσμου και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), η οποία εκπροσωπεί τους ομογενείς βουλευτές.
Ο κ. Γεροντόπουλος στην παρέμβαση του τόνισε: «Κάνουμε προσπάθεια να αναστήσουμε το Σ.Α.Ε. Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το φθινόπωρο για συζήτηση και ψήφιση. Δεν το φέρνουμε σε κάποιο θερινό τμήμα, γιατί ο Απόδημος Ελληνισμός είναι πάνω από κόμματα, κυβερνητικές πλειοψηφίες και οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε, λοιπόν, να εγκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και όχι μόνο με τις ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Γι’ αυτό και έκανα εξαντλητικό διάλογο με όλα τα κόμματα. Άκουσα τις απόψεις τους, δέχθηκα κάποιες από τις προτάσεις τους και μέχρι να κατατεθεί συνεχίζουμε να συζητάμε και να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες προτάσεις».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στο Προεδρείο του Σ.Α.Ε. θα μετέχουν με δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι των Κυπρίων Αποδήμων, οι οποίοι θα υποδεικνύονται από την οργάνωση τους ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, ενώ η Γενική Συνέλευση θα αποτελείται από 107 μέλη.
«Το νέο ΣΑΕ θα έχει διεκδικητικό χαρακτήρα. Θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αλλά η Πολιτεία θα το στηρίξει για τη διενέργεια των εκλογών του και ό,τι άλλο χρειαστεί μέχρι να συσταθεί και να έχει πόρους», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων. Αυτό ήταν και το βασικό πρόβλημα στη συνεννόηση με κάποια από τα κόμματα. Εμείς όμως θέλουμε να εκπροσωπούνται και να μετέχουν στη διαδικασία και οι απόδημοι που δεν είναι οργανωμένοι σε συλλόγους, σωματεία ή Ομοσπονδίες. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και αρκετοί «νεομετανάστες» σε διάφορες χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι δεν είναι οργανωμένοι. Επιλέξαμε, λοιπόν, την αναλογία 4 εκπρόσωποι των οργανώσεων και 3 των φυσικών προσώπων στο Προεδρείο του νέου Σ.Α.Ε.».
Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Αυτό το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν τρία προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα, νεαρών ομογενών μας που είχαν σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια. Το ένα από 7 έως 21 Αυγούστου στις κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στη Μαλεσίνα, το άλλο για Ελληνόπουλα του εξωτερικού ηλικίας 15 ως 17 ετών με διαφορετική φιλοσοφία και στόχευση στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου και το τρίτο για επιμόρφωση δασκάλων της ελληνικής γλώσσας από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget