Monday, February 2, 2015

2-2-15 .Τσίπρας στην Κύπρο: Προτεραιότητα το Κυπριακό


"H παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι η Κύπρος και η προσπάθειά σας για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα και η στήριξη μας σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί, επίσης, προτεραιότητα", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησης τους. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Κύπρο, για το πρώτο, επίσημο ταξίδι του εκτός Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
"Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό γίνεται στην Κύπρο γιατί η Κύπρος έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Έλληνες" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
"Καλωσορίζω την άφιξη κάθε Ελληνα Πρωθυπουργού και ιδιαίτερα ενός Πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή την εντολή και με γνωστό το ενδιαφέρον για την Κύπρο, που κάνει την επίσκεψη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και  καλοδεχούμενη..." Με τα λόγια αυτά καλωσόρισε στην Κύπρο τον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Αναστασιάδης. "Θέλω να πιστεύω, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η συναντίληψη και το πνεύμα συνεννόησης και η στενή συνεργασία  που πάντοτε υπήρχαν, θα επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά."
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν τις 8:15. Τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου. Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο  Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ στο αεροδρόμιο βρισκόταν και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.
Επίκεντρο των επαφών του Ελληνα Πρωθυπουργού θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θέματα οικονομίας καθώς και διμερή και διεθνή ζητήματα.
Το σημερινό του πρόγραμμα
Λίγο πρίν από το μεσημέρι ο κύριος Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα και ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο Ελληνας Πρωθυπουργός, θα μεταβεί στη Βουλή και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ στις 18:00 θα συναντηθεί με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και επιτροπή Μή Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ στις 20:00, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.
Ακολούθως θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε Τύμβο και ΕΛΔΥΚ αύριο
Αύριο το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και ακολούθως θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.
Το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Ρώμη, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες.
 kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget