Την ανησυχία αυτή εκφράζουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μεταξύ άλλων, οι Στίβεν Χόκινγκ, Έλον Μασκ, Σερ Σινκλαίρ, αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς. Ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Microsoft, που βραβεύτηκε για το έργο του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Δεν θα μας σκοτώσει η AI», επιμένει.

Ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ έχει πει σε συνέντευξή του στο BBC ότι «οι μηχανές με συνείδηση θα αναπτύσσονται με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, από την στιγμή που θα αποκτήσουν την δυνατότητα να ανασχεδιάζουν εαυτόν. Ο άνθρωπος, περιορισμένος στην βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορεί να τις ανταγωνιστεί και θα αντικατασταθεί», προειδοποιεί ο μεγάλος φυσικός.

Ως απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας περιγράφει την τεχνητή νοημοσύνη και ο Έλον Μασκ, ο μεγιστάνας της υψηλής τεχνολογίας που έχει συνδέσει το όνομά του με ένα εναλλακτικό σύστημα μετακίνησης στις πόλεις, το εξωγήινο διαστημόπλοιό του και άλλα φιλόδοξα πρότζεκτ. Μιλώντας σε φοιτητές τον Οκτώβριο του 2014, είχε χαρακτηριστικά πει ότι με την τεχνητή νοημοσύνη «καλούμε τους δαίμονες» και σε αυτές τις ιστορίες, ο τύπος με τον αγιασμό έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τους ελέγξει. «Δεν τα καταφέρνει, όμως», είπε ο οραματιστής επιχειρηματίας.

Το BBC αναφέρεται επίσης στα λόγια του Σερ Κλάιβ Σινκλαίρ, τον δημιουργό του Spectrum, ο οποίος μάλιστα θεωρεί αναπόφευκτη αυτή την εξέλιξη - Η ΑΙ «θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα, είναι αναπόφευκτο», έχει πει ο Σινκλαίρ.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Microsoft -υπό την εποπτεία του οποίου εργάζονται χίλιοι μηχανικοί στον τομέα της AI- και βραβευμένος για το έργο του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μοιάζει να υποβαθμίζει τον κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Ο Έρικ Χόρβιτς, μιλώντας στο BBC, αναγνώρισε ότι υπάρχει αυτή η ανησυχία, κυρίως σε ότι αφορά στην απώλεια του ελέγχου από τους ανθρώπους. «Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί», είπε, «επειδή θα είμαστε προσεκτικοί».

Ο Χόρβιτς αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην βιομηχανία και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ξεκινώντας από τις περίφημες ψηφιακές βοηθούς -την Cortana της Microsoft, τo Siri, το Google Now. Τα συστήματα αυτά μπορούν να σκέπτονται, να ακούνε και να συλλέγουν δεδομένα από χιλιάδες εμπειρίες του ανθρώπου, δυνατότητες που μεταφράζονται σε εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες σε πολλούς τομείς, από την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση, την οικονομία έως την καθημερινή μας ζωή. Δείτε ένα βίντεο στο οποίο ο Έρικ Χόρβιτς αναλύει την άποψή του για την τεχνητή νοημοσύνη, με αφορμή της βράβευσή του με το AAAI Feigenbaum Prize.


Ανάμεσα σε εκείνους που «φυσικά ανησυχούν» τι θα συμβεί όχι στο άμεσο μέλλον, μετά από μερικές δεκαετίες συγκαταλέγεται και ο Μπιλ Γκέιτς. Σε μια συζήτηση Ask Me Anything στο Reddit, ο ιδρυτής της Microsoft είπε ότι «οι μηχανές μπορούν να κάνουν πολλά για τον άνθρωπο και θα έχουν υπερυψηλή νοημοσύνη -αυτό θα είναι καλό εάν το διαχειριστούμε σωστά. Εντούτοις, μερικές δεκαετίες αργότερα η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ωριμάσει τόσο ώστε να προκαλεί ανησυχία. Συμμερίζομαι την άποψη του Έλον Μασκ και κάποιων άλλων σε αυτό, και δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι δεν το συμμερίζονται», έγραψε ο Γκέιτς.

Αναφερόμενος στα HoloLens, τα Γυαλιά AI που παρουσίασε για πρώτη φορά η Microsoft στις 21 Ιανουαρίου 2015, ο Γκέιτς τα χαρακτήρισε «εκπληκτικά», είπε όμως ότι η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, ότι προκαλεί ζαλάδα και ναυτία και έτσι θα χρειαστεί χρόνος («μερικά χρόνια») για να αξιοποιηθεί πλήρως από εφαρμογές λογισμικού. Ανάλογη θέση είχε εκφραστεί και από τους εκπροσώπους της Oculus, η οποία μάλιστα επεσήμανε αυτά τα προβλήματα απευθυνόμενη στην Sony.

Πηγή: in.grl