Sunday, February 1, 2015

J. Fischer: Η Μέρκελ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας

Εκκληση στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να εγκαταλείψει την λιτότητα και να υιοθετήσει αναπτυξιακές πολιτικές απευθύνει ο πρώην γερμανός υπουργός εξωτερικών και αντικαγκελάριος Joschka Fischer σε άρθρο του με αφορμή το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα project-syndicate, ο κ.Fischer που διετέλεσε επίσης υπουργός οικονομικών την περίοδο 1998-2005, αναφέρει ότι μια συμφωνία-συμβιβασμός με την ελληνική κυβέρνηση θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της λιτότητας και θα συνεπάγετο σημαντικά εσωτερικά ρίσκα για την κ. Μέρκελ. Ομως, οι κίνδυνοι θα ήταν μικρότεροι από την αποτυχία του ευρώ. Απο την άλλη, τυχόν μη συμφωνία θα κατέληγε σε χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Fischer, η κ. Μέρκελ ίσως δεν έχει επιλογή γιατί οι ελληνικές εκλογές μπορεί να έχουν επίπτωση στημ Ισπανία, την Ιταλία και την Γαλλία όπου οι πολιτικές αντιδράσεις απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας αυξάνονται, μεταφέροντας την πίεση στο Eurogroup.
Ανεξάρτητα απο την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στην Ευρωζώνη, οι ελληνικές εκλογές συνιστούν ήττα της κ. Μέρκελ κια της στρατηγικής της για το ευρώ που βασίζεται στη λιτότητα.
Ο συνδιασμός της μείωσης του χρέους και των διαρθρωτικών αλλαγών θα φέρει σε δύσκολη θέση οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση γιατί υπερφορολογεί τους ψηφοφόρους. Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Αυτό είναι το μάθημα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζει.
Για τον ίδιο, το ερώτημα δεν είναι αν η γερμανική κυβέρνηση το αποδεχθεί αλλά πότε. Θα χρειασθεί να ηττηθούν οι συντηρητικοί στις ισπανικές εκλογές για να γίνει αντιληπτό; αναρωτιέται ο κ. Fischer.
Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να λάβει το μήνυμα των ελληνικών εκλογών και να κατανοήσει ότι το έλλειμμα ανάπτυξης απειλεί την συνοχή της Eυρωζώνης, τονίζει ο Fischer.
 NERIT ,Δημ. Κ. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget