Saturday, October 8, 2016

OIKONOMIA EΛΛΑΔΑΣ-Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε ξέρει ότι κάτι πρέπει να δώσει


Μη ρεαλιστική χαρακτήρισε την εναντίωση της Γερμανίας στην ελάφρυνση χρέους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Ουάσινγκτον, ενώ η σύγκρουση κορυφής μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου γύρω από το ζήτημα εξελίσσεται στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στη συνέντευξη στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «ο Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα συμφωνήσει και δεν θα υπάρχει μεγάλη ελάφρυνση χρέους».
«Πρέπει να κάνει μία παραχώρηση και πιστεύω ότι βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος και δήλωσε πως μετέφερε αυτό το μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε:
Είναι ένας έξυπνος πολιτικός. Βρίσκεται στα πράγματα για πολύ καιρό. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να τα έχει και τα τρία.
Στο πλαίσιο της συνόδου σειρά επαφών έχει ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, με κυρίαρχο θέμα τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Στις συζητήσεις που διενεργούνται για το ελληνικό ζήτημα έχουν στρέψει την προσοχή τους και οι Βρυξέλλες, με μικρές προσδοκίες, ωστόσο, να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων με το Ταμείο.

Κριστίν ΛαγκάρντΚριστίν Λαγκάρντ | AP Photo

Ραντεβού Τσακαλώτου με Λαγκάρντ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.
Στις αιτιάσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για άμεση αναδιάρθρωσή του, η γερμανική πλευρά έσπευσε να απαντήσει.
Με πρωτόγνωρη επιθετικότητα αντιμετωπίζει το ζήτημα το Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος και η εξυπηρέτησή του, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Η συζήτηση για το χρέος αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε υπονοώντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, το Μνημόνιο, το ξεπούλημα της χώρας, τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, την περαιτέρω φτωχοποίηση των Ελλήνων.

Ο Σόιμπλε «βλέπει» νέα οικονομική κρίση

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι σύμφωνος με την αποτίμηση του ΔΝΤ σχετικά με τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των πολιτικών «μεγάλης χαλάρωσης» τις οποίες εφαρμόζουν μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Προειδοποίησε δε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκδήλωση μιας νέας οικονομικής κρίσης, ενώ επέκρινε εκ νέου με οξύτητα την «υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική», η οποία συμπεριλαμβάνει τη χρήση αρνητικών επιτοκίων και άλλων μη συμβατικών μέσων από μέρους της ΕΚΤ, με στόχο να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη φάση της ιδιαίτερα ασθενικής ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται.
Τέλος, ο Σόιμπλε αντέτεινε ότι δεν είναι ο ρόλος του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών να επιβλέπουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και επανέλαβε ότι όλο και περισσότερες φωνές στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας εκφράζουν ανησυχίες για τους κινδύνους της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Βόλφανγκ ΣόιμπλεΒόλφανγκ Σόιμπλε | AP Photo

Στήριξη Λιου για το ελληνικό χρέος

Σε νέα παρέμβαση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.
Κάλεσε την Ευρώπη να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Στη συνάντηση του ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξετάστηκε η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, σύμφωνα με πληροφορίες.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget