Saturday, March 31, 2018

ABC .Με κειμενο του Πλάτωνα το Καιμπριτζ αποχαιρέτησε τον μεγάλο φυσικό Στηβ Χοκινγκ






ViDΕΟ  
Ο Στίβεν Χόκινγκ βρισκόταν στο Κέιμπριτζ
ABC NEWS

Οι καλεσμένοι είχαν γεμίσει τους δρόμους του Κέιμπριτζ για την κηδεία του Βρετανού φυσικού Stephen Hawking, για να αποχαιρετήσουν τον κορυφαίο επιστήμονα ,το γνωστό «φυλακισμένο μυαλό περιαγωγής του Κόσμου».





Περίπου 500 καλεσμένοι προσκλήθηκαν στην ιδιωτική κηδεία στην εκκλησία της Great St Mary του καθηγητή Hawking, ο οποίος πέθανε στις 14 Μαρτίου στην ηλικία των 76 ετών.
Ο καθηγητής Hawking, ο οποίος ως νεαρός είχε διαγνωσθεί με εκφυλιστική νόσο και αναμενοταν να ζήσει μόνο μερικά ακόμη χρόνια, χτύπησε τις πιθανότητες που στοιβάζονται εναντίον του για να γίνει ο πιο διάσημος επιστήμονας της εποχής του.
Το έργο του κυμαίνεται από την προέλευση του ίδιου του σύμπαντος, μέχρι τα ταξίδια στο χρόνο και τις μαύρες τρύπες στο διάστημα.





Απέκτησε διεθνή φήμη μετά τη δημοσίευση μιας σύντομης ιστορίας του χρόνου το 1988.
Το φέρετρο του στο λίστες  με λευκά κρίνα "Universe" και λευκά τριαντάφυλλα "Polar Star" και μεταφέρθηκε από φοιτητές  του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Αποχαιρετίστηκε από ένα μεγάλο πλήθος έξω από την εκκλησία που μεταφέρθηκε.
Ο επιστήμονας θρηνούνταν  από τα παιδιά του Ρόμπερτ, Λούσι και Τιμόθεο και ενώθηκαν στην κηδεία από τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένου του θεατρικού συγγραφέα Alan Bennett, του επιχειρηματία Elon Musk και του μοντέλου Lily Cole.





Η τελετή διεξήχθη από τον Αιδεσιμότατο Cally Hammond, τον Κοσμήτορα του Gonville και το Caius College του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπου ο καθηγητής Hawking ήταν 52 ετών.
Οι σημαίες κυματιζαν μεσίστιες σε πολλά μέρη του Cambridge για να αποτίσουν φόρο τιμής στον καθηγητή Hawking.
Ο Eddie Redmayne, ο ηθοποιός που έπαιξε τον καθηγητή Hawking στην ταινία του 2014 Theory of Everything ήταν ένας από τους ομιλητές  στην τελετή και η Felicity Jones, η οποία έπαιξε τη σύζυγό του, Jane Hawking στην ταινία παρακολούθησαν επίσης την υπηρεσία.
Η τελετή περιελάμβανε τη διαστημική μουσική που ονομάζεται Beyond the Night Sky, η οποία συντάχθηκε ειδικά για τον καθηγητή Hawking και εμπνεύστηκε από ένα ποίημα και αποσπάσματα από μια σύντομη ιστορία του χρόνου. Υπήρχε επίσης σφυρίχτρα και οι "shh" ήχοι βασίζονται σε εγγραφές από το διάστημα.
Ο αστρονόμος Βασιλικός Martin Rees, ένας προσωπικός φίλος, διαβασε από την Αίτηση του Πλάτωνα 40, Ο Θάνατος του Σωκράτη, που μιλάει για την αναζήτηση γνώσης που επιμένει μετά το θάνατο.





Αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει μια αναπηρική καρέκλα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μετά τη διάγνωση της νόσου των κινητικών νευρώνων όταν ήταν 21 ετών, η πανανθρώπινη διάνοια του καθηγητή Hawking και η απλή επιμονή χτύπησαν μια χορδή με συνηθισμένους ανθρώπους, δήλωσε ο κ. Rees σε εκτίμηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Γιατί έγινε μια τέτοια« λατρευτική φιγούρα »; Η έννοια του φυλακισμένου μυαλού που περιπλανιέται στον κόσμο αποκάλυψε απλά την φαντασία των ανθρώπων», είπε.
Οι στάχτες του καθηγητή Hawking θα διασκορπιστούν  στο Abbey του Γουέστμινστερ τον Ιούνιο, ανάμεσα σε μερικούς από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της ιστορίας, τον Isaac Newton και τον Charles Darwin.





Reuters / AP

No comments:

Post a Comment

wibiya widget