Tuesday, March 20, 2018

Πες μου τι ομάδα αίματος είσαι, να σου πω ποιος είσαι!Και τι να τρώς γιανα χάσεις βάρος

Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, γνωστή και ως δίαιτα D’Adamo, είναι μια παρεξηγημένη δίαιτα. Πολλοί το θεωρούν αστείο να τρέφονται με βάση το αίμα, άλλοι θεωρούν ότι δεν παίρνει ο οργανισμός όλα τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες. Ελάχιστοι όμως έχουν πραγματικά μελετήσει τη δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος και που βασίζεται η φιλοσοφία της.
17353292_shutterstock_104948129-limghandlerΟ Dr. Peter d’Adamo, φυσικοθεραπευτής και διαιτολόγος, συνέχισε το έργο που ξεκίνησε ο  πατέρας του, James d’Adamo, επίσης φυσικοθεραπευτής. Πρώτος εκείνος άρχισε να μελετά τη σύνδεση του φαγητού με τη γρήγορη αποθεραπεία των ασθενών. Σκέφτηκε ότι το αίμα είναι θεμελιώδης πηγή θρέψης για τον οργανισμό και ίσως, κάποιο χαρακτηριστικό του αίματος, δικαιολογούσε τις διαφορές μεταξύ ασθενών, οι οποίοι ενώ έτρωγαν συγκεκριμένο διαιτολόγιο, κάποιοι ανάρρωναν πιο γρήγορα από άλλους. Έτσι τους χώρισε με βάση την ομάδα αίματος. Οι ομάδες είναι τέσσερις, Ο, Α, Β και ΑΒ. Το θετικό ή αρνητικό resus δεν παίζει ρόλο. Εμπνευσμένος από το ρητό « Η τροφή του ενός μπορεί να είναι το δηλητήριο του άλλου» με το πέρασμα των χρόνων παρατήρησε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που κατέγραψε στο βιβλίο του One man’s food.
Ο γιος του, Peter d’Adamo, συνέχισε το έργο του πατέρα του και συνέδεσε τις ομάδες αίματος με συγκεκριμένη διατροφή και με ασθένειες που προκαλούνται όταν κάποιος ακολουθεί διατροφή ακατάλληλη για την ομάδα του. Ασθένειες που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και γρήγορα μόλις ο ασθενής επιστρέψει στο κατάλληλο διαιτολόγιο.
  • Η ομάδα αίματος λοιπόν, είναι ένα ισχυρό γενετικό χαρακτηριστικό τόσο μοναδικό όσο το DNA μας, που μας ξεχωρίζει από τους άλλους, όπως τα ωραία μάτια μας ή ένα ωραίο ρούχο!
  • Όταν χρησιμοποιήτε την ομάδα αίματος σαν οδηγό για το τι τρώτε και πως να ζείτε, θα έιστε πιο υγιείς, θα φτάσετε εύκολα στο ιδανικό βάρος που είναι το ζητούμενο για τις περισσότερες από εμάς, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνετε και τη διαδικασία γήρατος.
  • Η ομάδα αίματος δείχνει ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε! Στηρίζεται στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας! Η ομάδα Ο είναι η παλιότερη και χαρακτηρίζει τον πρώτο άνθρωπο τον κυνηγό. Η Α εξελίχθηκε μαζί με τις αγροτικές κοινωνίες όταν μειώθηκε το κυνήγι. Η ομάδα Β εμφανίστηκε όταν οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε βορειότερες και πιο κρύες περιοχές. Και η ΑΒ, η πιο πρόσφατη προσαρμογή, είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης των διαφορετικών ομάδων Α και Β.

Θα μπορούσαμε λοιπόν, να πούμε « Πες μου την ομάδα αίματός σου, να σου πω ποιος είσαι!».
bloodtypediet
Πως ακριβώς συνδέεται το αίμα με τη διατροφή, το σώμα μας και τις ασθένειες; Όσο πιο απλά γίνετε, για να καταλάβουμε και πως λειτουργεί το σώμα, το πιο πολύπλοκο «μηχάνημα» που έχει ποτέ δημιουργηθεί, θα λέγαμε ότι οι τροφές περιέχουν λεκτίνες.Οι λεκτίνες είναι πρωτείνες με διάφορες μορφές, που έχουν την ιδιότητα να κολλάνε. Όταν λοιπόν, τρώμε τροφές ασύμβατες με το σώμα μας, οι λεκτίνες αυτές, βάζουν στόχο ένα όργανο του σώματός μας και πάνε και κολλάνε σε αυτό, αρχίζοντας ταυτόχρονα να κολλάνε και τα αιμοσφαίρια γύρω από αυτό! Κάτι σα την κόλλα που πέφτει στα χέρια μας κατα λάθος, προσπαθούμε να τη βγάλουμε με το άλλο χέρι και κολλάει και αυτό! Και μετά κολλάει και η χαρτοπετσέτα! Και το μανίκι που ακούμπησε! Και στο τέλος, έχουμε γίνει χάλια!
Αυτό το χάλι που δημιουργούν οι λεκτίνες, σε βάθος χρόνου, στα γεράματα ακόμα, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα όπως κήρρωση του ήπατος όταν κολλάνε στο συκώτι, παρεμπόδιση της ροής του αίματος όταν κολλάνε στα νεφρά κ.α. Το πιο γνωστό παράδειμα είναι η γλουτένη, η συχνότερη λεκτίνη που συναντάται στα δημητριακά και σιτηρά. Κολλάει στο έντερο και προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ειδικά στην ομάδα Ο αλλά και λιγότερο στην Α. Η ομάδα Ο και Α έιναι και αυτές που συναντάμε συχνότερα στην Ελλάδα! Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση.

Πάμε λοιπόν, να δούμε ορισμένα στοιχεία για τις δύο αυτές ομάδες που συναντάμε συχνότερα στη χώρα μας.

%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b1%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-0Η ομάδα Ο, ο κυνηγός! Είναι σαρκοφάγος, με ανθεκτικό πεπτικό σύστημα. Χρειάζονται έντονη και καθημερινή άσκηση. Σαν προσωπικότητα, τα άτομα της ομάδας Ο είναι ανθεκτικοί και δυνατοί όταν τροφοδοτούνται με δίαιτα υψηλή σε πρωτεϊνη. Άτομα με ηγετικές ικανότητες αλλά και δυναμικό, εώς καυγατζίδικο μερικές φορές, χαρακτήρα! Για να αδυνατίσουν τα άτομα της ομάδας αυτής χρειάζονται καθημερινή άσκηση. Εκτός αυτού, μέσω της άσκησης, διαχειρίζονται καλύτερα το στρες! Όταν δεν ασκούνται, συνήθως καταλήγουν να καταρρέουν από το άγχος, την κατάθλιψη, ο μεταβολισμός τους μειώνεται και παθαίνουν αϋππνία. Αεροβική άσκηση, βάρη, ανταγωνιστικά αθλήματα, πολεμικές τέχνες, χορός, είναι ιδανικά για την ομάδα Ο!
Στον παρακάτω πίνακα θα παρουσιάσουμε ενδεικτικά, μερικές από τις τροφές που πρέπει και δεν πρέπει να τρώνε. Οι τροφές χωρίζονται σε Ωφέλιμες, οι οποίες κάνουν καλό και πρέπει να υπάρχουν στο μενού, Ουδέτερες που δεν κάνουν ούτε καλό, ούτε κακό τις επιλέγετε αν θέλετε για τη γεύση και την ποικιλία και τις Αποφεύγουμε, οι οποίες κάνουν μόνο κακό στον οργανισμό της ομάδας.

ΚΡΕΑΣΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΩφέλιμεςΣυκώτι,μοσχάρι,αρνί,προβατίναΠέρκα,σολομός, σαρδέλα,γλώσσα,ξιφίας
ΟυδέτερεςΚοτόπουλο,γαλοπούλα,κουνέλιΤόνος,αστακός,οστρακοεδή,καλαμάρια
ΑποφεύγουμεΧοιρινό,μπέικον,ζαμπόνΧαβιάρι,χταπόδι,καπνιστός σολομός

Τα άτομα της ομάδας Ο, πρέπει να περιορίσουν δραστικά τα γαλακτομικά, μόνο αυγό, τυρί και γάλα σόγιας και βούτυρο που είναι ουδέτερα σε περιορισμένες μερίδες μες την εβδομάδα. Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, όπως και τα καρύδια, ενώ από όσπρια μόνο μαυρομάτικα φασόλια και φασόλια pinto.Ουδέτερα είναι και τα ρεβύθια,τα φασολάκια και ο αρακάς. Αποφεύγουμε τις φακές. Από δημητρικά και σιτηρά δεν υπάρχουν ωφέλιμα. Μπορούν να τρώνε ρύζι αάγριο ή μπασμάτι, ψωμί σικάλεως ή καλύτερα ψωμί Εσσαίων από φυτρωμένο σιτάρι. Αρκετά λαχανικά όπως πράσσο,αγκινάρες,σπανάκι, μπάμιες, φύκια, μπρόκολα, αντίδια, παντζάρια είναι ωφέλιμα και αλλα τόσα ουδέτερα. Αποφεύγουμε μελιτζάνες, αβοκάντο, κουνουπίδι, πατάτες, λάχανο. Από φρούτα ωφέλιμα τα δαμάσκηνα και τα σύκα. Όχι όμως τα πορτοκάλια, μανιτάρια,φράουλες. Έχουν υψηλά οξέα που συγκρούονται με τα υψηλά οξέα του στομάχου των ατόμων της ομάδας Ο. Υπάρχουν και πολλά ουδέτερα όπως το καρπούζι, το μήλο, το αχλάδι, κεράσια κ.α. Τέλος, από αλκοόλ, ουδέτερα η μπίρα και το κρασί. Αποφεύγουμε καφέ, αναψυκτικά και τσάι καθώς και τα αποσταγμένα όπως το τσίπουρο  ή το ούζο.

Η ομάδα Α, ο φυτοφάγος, έχει ευαίσθητο πεπτικό, χρειάζεται αγροτική διατροφή για να παραμείνει λεπτός και παραγωγικός. Τα άτομα της ομάδας Α, είναι ήρεμα, συνεργατικά, τακτικά, νομοταγή %ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b1%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b1και έχουν αυτοέλεγχο.  Τείνουν να κρατάνε το άγχος μέσα τους. Γι’ αυτό η γυμναστική που ταιριάζει καλύτερα σε αυτή την ομάδα είναι διαλογιστικές και χαλαρωτικές ασκήσεις. Διαλογισμός, γιόγκα, τάϊ τσι βοηθάνε να συγκεντρωθούν και να διώξουν το αρνητικό στρες. Επίσης αερόβια άσκηση χαμηλή σε ένταση, χορός,πεζοπορία στη φύση επηρεάζουν και νοητικά τον ασκούμενο της ομάδας Α και τον χαλαρώνουν.
Η ομάδα Α συνήθως δυσκολεύεται να αλλάξει διαιτολόγιο γιατί έχει συνηθίσει το κρεατοφαγικό διαιτολόγιο της ελληνικής κοινωνίας και δεν είναι εύκολο να περάσει στο φυτοφαγικό διαιτολόγιο που της ταιριάζει. Δυστυχώς όμως η ομάδα Α δεν καίει το κρέας σαν καύσιμο, όπως η ομάδα Ο, αλλά αντίθετα το αποθηκεύει σαν λίπος.
Έτσι πρέπει να αποφεύγει τα κόκκινα κρέατα εντελώς και ίσως αν θέλει να επιλέγει κάποιες φορές από τα ουδέτερα κοτόπουλο, γαλοπούλα.
Θαλασσινά μπορείτε να δείτε τον πίνακα της ομάδας Ο.
Στα γαλακτοκομικά το τυρί και γάλα σόγιας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα γι’αυτή την ομάδα, ενώ και το αυγό,τυρί κατσικίσιο,γιαούρτι,μοτσαρέλα είναι ουδέτερα.Αποφεύγουμε γκούντα, έμμενταλ, τσενταρ, γραβιέρα. Το ελαιόλαδο και το λινέλαιο είναι ωφέλιμα, όπως και τα φυστίκια και το φυστικοβούτυρο.
Όσπρια φασόλια, μαυρομάτικα, φακές είναι ωφέλιμες, αλλά και φασολάκια, αρακάς, κουκιά ουδέτερα. Αποφεύγουμε τα ρεβίθια ως Α.
Στα σιτηρά και δημητριακά έχουν μεγαλύτερη ανοχή και έτσι μπορούν να τρώνε ρύζι, ψωμί από σόγια, σικάλεως, χωρίς γλουτένη,κριθάρι. Αποφεύγουμε το αλεύρι ολικής και το σιμιγδάλι.
Λαχανικά ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος για τη χορτοφαγική ομάδα οπότε σημειώνουμε να αποφεύγουμε τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, το λάχανο και τις πιππεριές. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα. Αποφεύγουμε τις μπανάνες, πορτοκάλια, μανταρίνια, μάνγκο.
Τέλος, ο καφές, το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί είναι εξαιρετικά ωφέλιμα γι’αυτή την ομάδα, ενώ το λευκό κρασί είναι ουδέτερο. Αποφεύγουμε τη μπύρα, αναψυκτικά, μαύρο τσάι.

b_141966548627Η δίαιτα D’Adamo με βάση την ομάδα αίματος, στοχεύει πρωτίστως στη καλή υγεία και σαν συνέπεια του καλού μεταβολισμού, στην απώλεια βάρους. Συνδυάζεται ιδανικά με άλλες δίαιτες όπως δίαιτα Dukan, μεσογειακή διατροφή, θερμιδική δίαιτα. Συμπληρώνεται με ένα τεστ δυσανεξίας τροφών που μας δείχνει ακόμα πιο συγκεκριμένα ποιες τροφές να αποφεύγουμε. Στην Evexia Pro, χρησιμοποιούμε τα τελευταία 4 χρόνια την δίαιτα D’Adamo σαν βάση των επιλογών στο μενού με μεγάλη επιτυχία! Τα αποτελέσματα είναι γρήγορα εμφανή όχι μόνο με τα κιλά που φεύγουν αλλά και με την ενέργεια και ζωτικότητα που νιώθει ο διαιτευόμενος. Είναι ιδανικό για αθλητές και παιδιά καθώς αυξάνει την αποδοτικότητά τους και προστατεύει από τραυματισμούς και ασθένειες.
Ρώτηστε μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στη δική σας ομάδα αίματος.

Βάσια Ντάμτσιου
Health Coach. Γυμνάστρια & Διαιτολόγος.
Evexia pro
Personal diet & exercise
vasiadamtsiou@gmail.com

No comments:

Post a Comment

wibiya widget