Tuesday, March 6, 2018

Γκάλοπ κόλαφος για Novartis: Μόλις 3 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ πιστεύουν πως δεν είναι σκάνδαλο


Την εδραιωμένη πλέον πεποίθηση της κοινής γνώμης για τις ευθύνες αλλά και την ύπαρξη του σκανδάλου Novartis επιβεβαιώνει τρίτη σερί δημοσκόπηση, αυτή τη φορά για την Κυριακάτικη Δημοκρατία.
Στη δημοσκόπηση που έρχεται σε συνέχεια αυτής για τη Νέα Σελίδα και το Έθνος και εκπονήθηκε από την Pulse μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis, επιβεβαιώνεται πως σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (78%) ζητούν την πλήρη κάθαρση του σκανδάλου, ενώ το 73% θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Κόλαφος για τη Νέα Δημοκρατία είναι τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης ωστόσο, καθώς μόλις 3 στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για σκάνδαλο. Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ έχει υιοθετήσει τη γραμμή πως πρόκειται για σκευωρία.
Οι επτά στους 10 (70%) παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση ή έχουν άποψη για το συγκεκριμένο θέμα
Το 73% των ερωτηθέντων ζητούν να καταργηθεί ή να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (μόνο το 5% λέει ότι είναι καλύτερο να διατηρηθεί ως έχει)
Αντίθετα μόλις το 11% επιλέγει ως καλύτερο το να καταργηθούν οι διατάξεις περί προστατευόμενων μαρτύρων: 31% απαντά «να αλλάξουν» και άλλοι τόσοι «να διατηρηθούν ως έχουν»
Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση ή έχουν άποψη για το θέμα –η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά ότι είναι σκάνδαλο («Σίγουρα» και «Μάλλον» 81%) και συμφωνεί με τη σύσταση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη διερεύνηση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. («Σίγουρα» και «Μάλλον» 78%)
Μοιράζονται οι απόψεις για το αν αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση: Οι μισοί (51%) απαντούν αρνητικά και οι υπόλοιποι (46%) καταφατικά. Το 3% δεν έχει άποψη ή δεν απαντά.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget