Δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, υπάρχει μια ένδειξη που δεν κάνει λάθος: η επιστροφή των παιδιών της χώρας, αναφέρει ο ιστότοπος Franceinfo.
Σύμφωνα εξάλλου με μελέτη που επικαλείται, περισσότερα από τα δύο τρίτα των εκπατρισμένων Ελλήνων θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Μόλις ξαναβρήκαν την Ακρόπολη, την Ελλάδα και τα νησιά της, σημειώνει το Franceinfo και προσθέτει: Ήρθε η ώρα της επιστροφής στη χώρα για πολλούς Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από την κρίση, όπως η Θάλεια Μισαηλίδου.
Είχε φύγει στην Αγγλία και στη Γερμανία μεταξύ του 2010 και του 2017 προτού επιστρέψει στην Αθήνα για να εργαστεί σε ένα επενδυτικό ταμείο.
Η ίδια λέει ότι επωφελήθηκε της ανάκαμψης στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό της ανεργίας σημειώνει σαφή μείωση στη χώρα της: από το 28% του ενεργού πληθυσμού που ήταν πριν από 5 χρόνια έχει πέσει στο 21% σήμερα.
«Δεν αντιμετώπισα μεγάλη δυσκολία να βρω πολλές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων αυτή εδώ, η οποία μου επιτρέπει να έχω πρόοδο στην σταδιοδρομία μου. Επομένως αν κοιτάξει κανείς καλά αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επιλογές», δήλωσε.
400.000 αποχωρήσεις από το 2010
Για την Θ. Μισαηλίδου ήταν μια ευκαιρία για την σταδιοδρομία της, αλλά για άλλους τα κίνητρα είναι πιο προσωπικά, προσθέτει το Franceinfo.
Ο Αλέξανδρος Σκούρας εργάστηκε σε ένα κέντρο ερευνών στις ΗΠΑ μεταξύ του 2010 και του 2017.
Πριν από μερικούς μήνες επέστρεψε για να αναλάβει επικεφαλής ενός πιο μικρού κέντρου δύο βήματα από τον Παρθενώνα:
«Το να επιστρέφεις στην Ελλάδα και να εργάζεσαι για να βελτιωθούν κάποια πράγματα εδώ είναι κάτι που σε ανταμείβει πάρα πολύ», λέει στο Franceinfo.
«Βεβαίως όπως πολλοί που επιστρέφουν, βγάζεις λιγότερα χρήματα, έχεις ίσως μια λιγότερο εύκολη ζωή, αλλά υπάρχουν και ανταμοιβές: έχεις μια ζωή που έχει μεγαλύτερο νόημα και την υποστήριξη της οικογένειάς σου που βρίσκεται κοντά όταν φτιάχνεις δική σου οικογένεια», προσθέτει.
Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου 920 ευρώ καθαρά το μήνα, δηλαδή 60% χαμηλότερος από τη Γαλλία ή τη Γερμανία.
Η διαφορά αυτή εξηγεί τον μαζικό εκπατρισμό των Ελλήνων, με περίπου 400.000 αποχωρήσεις από το 2010, επισημαίνει το Franceinfo στον ιστότοπό του.
Όμως σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, καταλήγει, περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ελλήνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό θέλουν πλέον να επιστρέψουν στη χώρα τους.
No comments:
Post a Comment