Wednesday, July 18, 2018

Ποιος ήταν ο Κλεισθενης που γεννησε τη Δημοκρατία στον κοσμο

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
Ο άνθρωπος που "γέννησε" τη Δημοκρατία στον κοσμο επί τελους φτάνει και στους Γραικους  που
μεχρι προχτες αρκετοί φώναζαν θα ..καταστρέψει το έκτρωμα χώρας που δημιούργησαν κομματαρχες και λάτρεις πάσης τυραννίας .
Με το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας και να το καταστήσει δημοκρατικότερο. Χώρισε την Αττική σε 3 βασικούς δήμους (το άστυ,τα παράλια και τη μεσογαία). Μετά με το σύστημα των τριττυών (= θεωρητική μονάδα) χώρισε τον κάθε δήμο σε 10 τριττύες, δημιουργώντας συνολικά 30 τριττύες. Ύστερα πήρε 1 τριττύν από το άστυ, 1 από την μεσογαία και 1 από τα παράλια και έφτιαξε μια νέα φυλή. Έτσι έκανε και με τις υπόλοιπες τριττύες, φτιάχνοντας 10 νέες φυλές. Έτσι οι πλούσιοι ευγενείς έπαψαν να αποτελούν μόνοι τους μια ισχυρή τάξη και αναμείχθηκαν με τους υπόλοιπους πολίτες και οι πολιτικοί σταμάτησαν να ωφελούν τους κατοίκους μιας μόνο περιοχής, αφού τώρα υπήρχαν τριττύες και από τις 3 περιοχές σε μία φυλή. Ο Κλεισθένης έδωσε όλη την εξουσία στην Εκκλησία του δήμου. Από αυτήν εκλέγονταν και οι δέκα στρατηγοί που διοικούσαν όχι μόνο το στρατό αλλά και το ίδιο το κράτος.
Επιπρόσθετα, η βουλή των 400, όργανο που θέσπισε ο Σόλωνας αντικαταστήθηκε από νέα βουλή με 500 βουλευτές. Αυτοί εκλέγονταν κάθε χρόνο με κλήρο 50 από κάθε φυλή. Έτσι όλοι οι πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε βουλευτές. Έργο της βουλής ήταν να προετοιμάζει τα θέματα που θα συζητούσε η Εκκλησία του δήμου. Επίσης, ο Κλεισθένης, για να προστατέψει το νέο πολίτευμα, καθιέρωσε τον οστρακισμό. Μετά από ανώνυμη καταγγελία, χωρίς να προηγηθούν ανακρίσεις ή απολογία μπορούσαν να εξοριστούν προσωπικότητες για 10 χρόνια, αρκεί 6 χιλιάδες πολίτες να ψήφιζαν εναντίον του άντρα αυτού. Έτσι γεννήθηκε στην Αθήνα η δημοκρατία, το πολίτευμα που δίνει σε όλους του πολίτες το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους. Η δημοκρατία ήταν μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων. Έτσι έπαψαν η συγγένεια και η καταγωγή να παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της Αθήνας. Με το μέτρο αυτό ο Κλεισθένης "έδωσε την πολιτεία στον λαό", όπως έγραψε αργότερα ο Αριστοτέλης.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση565 π.Χ.[1] και 570 π.Χ. (περίπου)[2]
Αθήνα
Θάνατος
Αθήνα
ΥπηκοότηταΑρχαία Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΜεγακλής
ΓονείςΜεγακλής και Αγαρίστη της Σικυώνος
ΑδέλφιαHippocrates
Coesyra
ΟικογένειαΑλκμεωνίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΕπώνυμος άρχοντας(524 π.Χ.–523 π.Χ.)

No comments:

Post a Comment

wibiya widget