Thursday, July 19, 2018

Με νόμο εβραϊκό κράτος το Ισραήλ - Θύελλα αντιδράσεων

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τη σύζυγό του Σάρα
O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τη σύζυγό του Σάρα  AP

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέρασε νόμο που ορίζει ως εβραϊκό κράτος τη χώρα. Αγανάκτηση στον αραβικό πληθυσμό.

Aν και υπήρξε διεθνής κατακραυγή το Ισραήλ πέρασε νόμο που ορίζει ότι το κράτος του Ισραήλ είναι εβραϊκό κράτος και πως μόνο οι Εβραίοι έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης στη χώρα.
Μ' αυτόν τον τρόπο αγνοούνται εντελώς οι Ισραληινοί Αραβές, περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας κάτι που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις.
Είναι σαφές πλέον ότι ακόμα και η αραβική γλώσσα υποβαθμίζεται σε κατάσταση "ειδικού καθεστώτος", εξέλιξη πάρα πολύ σοβαρή για τη συνοχή του Ισραήλ.
Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις Αράβων βουλευτών στο κοινοβούλιο οι οποίοι έσκιζαν το σχέδιο νόμου για να καταδείξουν την αγανάκτησή τους.
Η δήλωση του Αχμέντι Τίμπι, του Αραβα βουλευτή του Ισραηλινού κοινοβουλίου, είναι δηλωτική της αγανάκτησης "Σας ανακοινώνω με σοκ και θλίψη τον θάνατο της δημοκρατίας".

Δείτε το σχετικό VIDEO
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος: Αυτή είναι μία καθοριστική στιγμή για την πορεία του κράτους του Ισραήλ”.
"Εχει δικαιώματα και η πλειοψηφία" τόνισε επίσης "και η πλειοψηφία αποφασίζει". Η τελευταία ατάκα προφανώς και τα λέει όλα για τα κίνητρά του.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget