Monday, July 9, 2018

8ο αγόρι απελευθερώθηκε από πλημμυρισμένο ταϊλανδέζικο σπήλαιο, οι δύτες επιστρέφουν για να διασώσουν την υπόλοιπη ομάδα

Τι μεταδίδει το GlobalNews.Ca
Reuters
UPDATE: Ένα όγδοο αγόρι έχει σωθεί από το συγκρότημα σπηλαίων Tham Luang στη βόρεια Ταϊλάνδη, σύμφωνα με αρκετές αναφορές.
Οι εργαζόμενοι διάσωσης στην Ταϊλάνδη έκαναν τη Δευτέρα το όγδοο αγόρι από ομάδα 12 και ο προπονητής τους ποδοσφαίρου παγιδευμένοι για περισσότερο από δύο εβδομάδες σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο, δήλωσε αξιωματικός του ναυτικού, λίγες ώρες μετά την αποκατάσταση της αποστολής διάσωσης.
Ένας μάρτυρας του Reuters κοντά στο σπήλαιο Tham Luang στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι είδε ιατρικό προσωπικό να μεταφέρει ένα πρόσωπο, τυλιγμένο σε πράσινα φύλλα και να στέκεται επίπεδο, σε ασθενοφόρο κοντά στο στόμιο της σπηλιάς.
"Ναι, κάποιος έχει βγει ήδη", δήλωσε ένας υπάλληλος του ναυτικού στο Reuters. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
Η ομάδα ποδοσφαίρου "Wild Boars" και ο προπονητής τους μπήκαν παγιδευμένοι στις 23 Ιουνίου, όταν ξεκίνησαν να εξερευνούν το τεράστιο σπήλαιο μετά την πρακτική του ποδοσφαίρου, όταν μια βροχερή καταιγίδα εποχής λερωμένος την περιοχή και πλημμύρισε τις σήραγγες.
Βρετανοί δύτες βρήκαν τους 13, σκονισμένους σε μια λασπώδη τράπεζα σε ένα εν μέρει πλημμυρισμένο δωμάτιο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο συγκρότημα, τη Δευτέρα την περασμένη εβδομάδα.
Τα πρώτα τέσσερα αγόρια παρουσιάστηκαν την Κυριακή και ήταν σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δεν υπήρχε άμεσος λόγος για την κατάσταση του πέμπτου αγοριού.
WATCH: Ο  καιρός παίζει βασικό παράγοντα για το πώς ξεδιπλώνεται η διάσωση της ταϊλανδικής σπηλιάς

Η επικίνδυνη προσφορά για τη διάσωση των αγοριών - ηλικίας μεταξύ 11 και 16 ετών - πήγε ξανά λίγες ώρες νωρίτερα τη Δευτέρα μετά από ένα διάλειμμα για να αναπληρώσει τις προμήθειες οξυγόνου και να κάνει άλλα παρασκευάσματα βαθιά μέσα στο σύμπλεγμα σπηλαίων της βόρειας Ταϊλάνδης της επαρχίας Chiang Rai.
Οι αρχές δήλωσαν ότι η αποστολή μπορεί να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις ημέρες. Είναι ένας αγώνας ενάντια στο ρολόι με έντονες βροχές που αναμένονται τις επόμενες μέρες, οι οποίες και πάλι επικίνδυνες θα πλημμυρίζουν τις σήραγγες.
Ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης, Narongsak Osottanakorn, δήλωσε νωρίτερα σε μια συνέντευξη τύπου ότι μια ομάδα είχε πάει στο σπήλαιο για να διασώσει τα υπόλοιπα αγόρια στις 11 π.μ. (0400 GMT), και περίμενα καλά νέα σύντομα.
Δεκατρείς ξένοι δύτες και πέντε μέλη της ομάδας ελίτ SEAL της Ταϊλάνδης αποτελούν την κύρια ομάδα που καθοδηγεί τα αγόρια στην ασφάλεια μέσω στενών, βυθισμένων διαδρόμων που διεκδίκησαν τη ζωή ενός πρώην ταϊλανδού δύτης ναυτικού την Παρασκευή.
Ο Narongsak είπε ότι η "ίδια πολυεθνική ομάδα" που πήγε στην σπηλιά την Κυριακή για να ανακτήσει τα πρώτα τέσσερα αγόρια εγκαταστάθηκε τη Δευτέρα.
WATCH: Η λειτουργία διάσωσης της ταϊλανδικής σπηλιάς συνεχίζεται για τα υπόλοιπα αγόρια και το λεωφορείο τους

Δεν είπε πόσες αγόρια την ομάδα ήλπιζε να φέρει έξω τη Δευτέρα.
Την Κυριακή, οι δύτες κράτησαν τα πρώτα τέσσερα αγόρια κοντά για να τα βγάλουν έξω, και ο καθένας έπρεπε να φορέσει μάσκα οξυγόνου για να επιτρέψει την κανονική αναπνοή, ανέφεραν οι αρχές.
Ο υπουργός Εσωτερικών Anupong Paochinda είπε στους δημοσιογράφους ότι τα τέσσερα αγόρια που διασώθηκαν την Κυριακή ήταν σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα πληρώματα αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις στη διάσωση των σπηλαίων της Ταϊλάνδης

Λόγοι μόλυνσης

Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την ταυτότητα των πρώτων τεσσάρων πρώτων αγνοουμένων. Μερικοί από τους γονείς των αγοριών δήλωσαν στο Reuters ότι δεν τους είπαν ποιος είχε σωθεί και ότι δεν τους επιτράπηκε να επισκεφθούν το νοσοκομείο.
Ο Narongsak δήλωσε ότι τα πρώτα τέσσερα αγόρια που διασώθηκαν δεν είχαν ταυτιστεί με σεβασμό προς τις οικογένειες των οποίων οι γιοι εξακολουθούσαν να παγιδεύονται, προσθέτοντας ότι τα αγόρια κρατούνταν μακριά από τους γονείς τους λόγω φόβου για λοίμωξη.
"Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά στο νοσοκομείο Chiang Rai Prachanukroh. Αλλά πρέπει να παραμείνουν μακριά από τους γονείς τους και τους άλλους για να φοβηθούν για λοίμωξη », είπε.
Οι ιατρικές ομάδες που ανέφεραν προηγουμένως ανησυχίες περιλάμβαναν υποθερμία και μια αερομεταφερόμενη πνευμονική λοίμωξη γνωστή ως "ασθένεια των σπηλαίων", η οποία προκαλείται από περιττώματα από νυχτερίδες και πουλιά.
Ο Somboon Sompiangjai, 38 ετών, ο πατέρας ενός από τα παγιδευμένα αγόρια, δήλωσε στους γονείς ότι οι διασώστες μιλάνε μπροστά από τη λειτουργία της Κυριακής τα πρώτα «πιο δυνατά παιδιά».
"Δεν μας είπαν ποιο παιδί έχει βγει έξω ... Δεν μπορούμε να επισκεφτούμε τα αγόρια μας στο νοσοκομείο επειδή πρέπει να παρακολουθούνται για 48 ώρες", δήλωσε ο Somboon στο Reuters.
«Ελπίζω για καλά νέα σήμερα», είπε.
WATCH: Τρισδιάστατο μοντέλο του συγκροτήματος σπηλαίου Tham Luang της Ταϊλάνδης

Παγκόσμιο Κύπελλο τελικό

Τουλάχιστον εννέα ασθενοφόρα φορτωμένα με φορεία και μπλε δεξαμενές οξυγόνου περίμεναν  στο στόμιο της σπηλιάς τη Δευτέρα. Οι στρατιώτες, οι ιατροί, οι μηχανικοί και οι εθελοντές σε κίτρινα πουκάμισα γυρίζουν  γύρω, αλλά η διάθεση ήταν χαλαρή.
"Νιώθω πολύ χαρούμενος, όλοι είναι ευχαριστημένοι", δήλωσε ο Hnin Jaiwong, η μητέρα ενός από τα παγιδευμένα αγόρια, 13-year-old Sompong Jaiwong.
"Δεν ξέρω αν είναι έξω, δεν μας είπαν", είπε, καθώς στηριζόταν σε μια καλύβα κοντά στο στόμα της σπηλιάς.
Το σύμπλεγμα των σπηλαίων είναι εκτός ορίων κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, η οποία συνήθως τρέχει από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, όταν οι πτώσεις μπορούν γρήγορα να την πλημμυρίσουν.
Οι συγγενείς δήλωσαν ότι τα αγόρια βρίσκονταν στο συγκρότημα των λαβυρινθίων κατά τη διάρκεια της ξηράς περιόδου.
Η μοίρα των αγοριών και του προπονητή τους έχει πιάσει την Ταϊλάνδη και έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος του διοικητικού οργάνου ποδοσφαίρου, η FIFA, έχει προσκαλέσει τα αγόρια στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μόσχα την Κυριακή αν το κάνουν εγκαίρως.

© 2018 Reuters

No comments:

Post a Comment

wibiya widget