Friday, September 6, 2013

ΗΠΑ και Βρετανία «έσπασαν» την ιδιωτικότητα στο Ιντερνετ

Τα έγγραφα που έφερε στο φως ο Έντουαρντ Σνόουντεν εξακολουθούν να στοιχειώνουν με τις αποκαλύψεις τους τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν τα συστήματα κρυπτογράφησης στο Διαδίκτυο, αποκτώντας πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή ακόμη και ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Με δημοσιεύματά τους, New York TimesGuardian και ProPublicaυποστηρίζουν ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και η βρετανική ομόλογή της, η GCHQ, κατάφεραν να αποσπάσουν τα "κλειδιά" διαφόρων συστημάτων χάρn στους υπερυπολογιστές τους, σε συνεργασία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ και συχνά μετά από δικαστικές εντολές.  
Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που έφερε στο φως ο πρώην τεχνικός της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, πρόκειται για ένα μυστικό πρόγραμμα με την ονομασία Bullrun, που επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση συνομιλιών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και απόρρητων φακέλων στο Διαδίκτυο.
Οι New York Times και ProPublica αναφέρουν ότι αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών τούς ζήτησαν να μην δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές φοβούμενοι πως οι αποκαλύψεις τους μπορεί να οδηγήσουν στα υπό έρευνα άτομα να αλλάξουν μεθόδους κρυπτογράφησης ή τρόπο επικοινωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο σε ένα χρόνο η NSA ξόδεψε για το σκοπό αυτό περισσότερα από 250 εκατ.δολάρια.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget