Wednesday, February 4, 2015

Εικόνες απο τη ζωή της Αυστραλίας."Πιάτα" αντί για λεμονιές κι ελιές...Γράφει ο Κώστας Καραμάρκος



Τα βλέπεις παντού…

Πίσω από φράχτες,  πάνω σε μπαλκόνια και ταράτσες, βρίσκονται παντού, τα βλέπεις παντού στις μεταναστευτικές γειτονιές της Μελβούρνης. Είναι το σήμα κατατεθέν των σπιτιών και των διαμερισμάτων όλων των ηλικιακά, οικονομικά και δημογραφικά πιο εύρωστων νεομεταναστευτικών ομάδων της μεγάλης Βαβυλώνας του νότου. 

Αν δεις δορυφορικό πιάτο σε μια αυλή ή σε μια ταράτσα, τότε, εύλογα μπορείς να υποθέσεις πως στη γειτονιά κατοικούν μετανάστες και πως το σπίτι ή το διαμέρισμα ανήκει σε Ινδοκινέζους, σε Ινδούς, σε Πακιστανούς, ή σε Άραβες, κατά πάσα πιθανότητα.  

Μπορεί να είναι και γερόντια, βετεράνοι της μετανάστευσης από την Ελλάδα, από την Ιταλία,  από τη Μάλτα και αλλού, που περνούν την ώρα τους βλέποντας το δορυφορικό πρόγραμμα του ΑΝΤΕΝΑ για παράδειγμα, στην πλειονότητά τους όμως… Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές των σπιτιών και των διαμερισμάτων με τα δορυφορικά πιάτα είναι Ασιάτες μετανάστες και μετανάστριες, που πιάνουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα από τις τόσο μακρινές και τόσο κοντινές ταυτόχρονα πατρίδες τους.  

Τα σπίτια των παλαίμαχων μεταναστών της Μεσογείου, των Ελλήνων, των Ιταλών, των πρώην Γιουγκοσλάβων, αυτών που έκτισαν τη Μελβούρνη και την υπόλοιπη Αυστραλία  στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες του 1950 και του 1960, τα αναγνωρίζει ένας περαστικός από τις αυλές τους.  

Αν οι αυλές των σπιτιών έχουν λεμονιές ή ελιές, αν το γρασίδι έχει αντικατασταθεί με τσιμέντο, αν έχουν αλουμινένια περβάζια στα παράθυρα, ή μπαχτσέδες στην πίσω αυλή, τότε, ναι, οι νοικοκυραίοι και οι νοικοκυρές είναι δικοί μας, είναι Μεσόγειοι.   

Επίσης, αν μπροστά στα μικρομάγαζα των μεταναστευτικών γειτονιών της Μελβούρνης που πουλάνε εφημερίδες, δεις άτομα της πρώτης γενιάς, κυρίως ηλικιωμένα, να μπαινοβγαίνουν στη σειρά, τότε, μπορείς ξανά με σχετική ασφάλεια να εικάσεις και τη μέρα της εβδομάδας και το τι κάνουν τα «γερόντια»!  Έλληνες είναι, Ιταλοί και άλλοι, που αγοράζουν τις δικές τους μεταναστευτικές εφημερίδες, στη δική τους γλώσσα,  εφημερίδες που σημάδευσαν τη ζωή τους και την πορεία τους στην  Αυστραλία. Μόνιμη χάρτινη παρέα που ενημερώνει και ψυχαγωγεί  τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του για δεκαετίες ολόκληρες, ο μεταναστευτικός τύπος στους Αντίποδες… 
Δορυφορικά πιάτα λοιπόν, αντί για λεμονιές κι ελιές, στις αυλές πολλών μεταναστευτικών γειτονιών της Μελβούρνης... 
Ζωές κλειστές, ζωές μοναχικές, ζωές μεταναστευτικές, στη μεγάλη Βαβέλ του νότου…

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΡΚΟΣ
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget