Εμφύλιος στη Νέα Δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:00

Του Δημήτρη Γκάτσιου. Capital.gr

 
Στα απόνερα του πρωινού "Βατερλό" της αναβολής διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κινείται αυτήν την ώρα η λεωφόρος Συγγρού.

Στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τεταμένη, με στελέχη να βρίσκονται εντός και εκτός του ισογείου, θέτοντας επί τάπητος τα μεγάλα ερωτηματικά, που ανοίγονται για το μέλλον του κόμματος και την ενότητα.

Την ίδια στιγμή, τρεις από τους υποψήφιους προέδρους, οι κύριοι Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας, αφήνουν αιχμές εναντίον του υπηρεσιακού προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τοποθετηθεί μέσω δήλωσής του μέσα στις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του κ. Μειμαράκη, ο ίδιος θα εκφωνήσει ένα ηχηρό "όχι" στο αίτημα που διατυπώνεται για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της Ν.Δ καθώς η πρότασή τουείναι με απώτατο ορίζοντα τα μέσα Δεκεμβρίου και με άλλη εταιρεία ,  να επιχειρηθεί, εκ νέου, το στήσιμο της εσωτερικής κάλπης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου του.
Πιο ευθύς ως προς τις βολές του εναντίον του κ. Μεϊμαράκη ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ζήτησε την παραίτηση του υπηρεσιακού προέδρου, ενώ στο στόχαστρο και των τεσσάρων μονομάχων βρίσκεται ο γραμματέας και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος και χρεώνεται το φιάσκο του όλου εγχειρήματος.
"Αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι αδιανόητα. Προσβάλουν τον κόσμο της παράταξής μας. Απαξιώνουν τη Νέα Δημοκρατία και δίνουν άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλες τις προηγούμενες 50 ημέρες, έδωσε ένα τεράστιο αγώνα, για να ζητήσω από τους Νεοδημοκράτες να έρθουν μαζικά να γυρίσουμε σελίδα σε αυτήν την παράταξη και με τη μαζικότητά τους να δείξουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλο κόμμα. Την ώρα που ορισμένοι δήλωναν από την αρχή ότι δεν πίστευαν σε αυτήν την διαδικασία, αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν, για να την απαξιώσουν. Πρέπει έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής και να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογή του νέου αρχηγού της, οφείλει να παραιτηθεί και να οριστεί ένας νέος μεταβατικός πρόεδρος, που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία, σύμφωνα με το καταστατικό. Επίσης, ζητώ την παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ. Επίσης, ζητώ σήμερα το απόγευμα συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων στη Συγγρού, για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα και να στείλουμε μήνυμα ενότητας", τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Τζιτζικώστας, που αναμένεται σε λίγη ώρα στην Αθήνα.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος,Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, εξέφρασε από την αρχή την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση, εάν προχωρήσει με…χαρτί και μολύβι η εκλογική αναμέτρηση. "Χειρόγραφα δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε. Ας πάνε και να ψηφίσουν κάποιον άλλον. Δε θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 50", ανέφεραν στο Capital.gr στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, Θόδωρος Αμπατζόγλου, ζήτησε από τους τρεις συνυποψηφίους του υπηρεσιακού προέδρου να σταματήσουν τη σπέκουλα.
"Υπήρχε άλλο καταστατικό, υπήρχαν άλλες διαδικασίες και ο καθένας μπορεί τώρα να κάνει σπέκουλα επάνω στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες. Τα επόμενα βήματα είναι το κόμμα συντεταγμένα και με βάση το ισχύον καταστατικό, το οποίο εμάς δε μας αρέσει, αλλά υπάρχει και το τηρούμε, είναι συντεταγμένα το κόμμα να πάει στην επόμενη ημέρα. Συντεταγμένα σημαίνει ότι το κόμμα θα συνεδριάσει, τα όργανά του θα συνεδριάσουν και θα πάρουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Να υπάρξει ψυχραιμία. Δεν είναι στιγμή για σπέκουλα. Ευθύνες υπάρχουν σε όσους έχουν ρόλο στη διαδικασία. Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ. Όλοι πρέπει να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν", τόνισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του καθώς αυτό που προέχει τη δεδομένη χρονική συγκυρία και την ώρα που οι ψηφοφόροι της ΝΔ… βράζουν από την αναβολή της διαδικασία, είναι η εφαρμογή του καταστατικού του κόμματος.


"Ποιον βόλεψε η διάλυση της διαδικασίας;"

Στο μεταξύ, στο περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, "βράζουν". Αφενός υπενθυμίζουν ότι θέμα για την αξιοπιστία και τον τρόπο επιλογής της εταιρείας που ανέλαβε την διαδικασία ψηφοφορίας έθεσε πρώτος στην ΚΕΦΕ ο πρόεδρος της Ν.Δ , αφετέρου δίδουν στη δημοσιότητα ενδεικτικά νούμερα από εκλογικά κέντρα όπου είχαν ξεκινήσει χειρόγραφα τη διαδικασία της ψηφοφορίας, πριν να αποφασιστεί η οριστική αναβολή των εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη, Θ. Αμπατζόγλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε σε επίρρωση του επιχειρήματος ότι τον μόνο που δεν εξυπηρετούσε ενδεχομένως η διάλυση της διαδικασίας ήταν τον ίδιο τον Β. Μεϊμαράκη.
Επιπλέον ο κ. Αμπατζόγλου έδωσε στη δημοσιότητα καταμέτρηση των ψήφων μέχρι τη στιγμή που οριστικά αποφασίστηκε αναβολή της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, τα αποτελέσματα ήταν σε: 
Λαγκαδά: Μεϊμαράκης 33, Τζιτζικώστας 15, Γεωργιάδης 7, Μητσοτάκης 2
Ανδραβίδα: Μεϊμαράκης 33,  Γεωργιάδης 2
Κύθηρα:  Μεϊμαράκης 10, Μητσοτάκης 4, Γεωργιάδης 1, Τζιτζικώστας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του μεταβατικού προέδρου της Ν.Δ, ο κ. Μειμαράκης θα ζητήσει την παραίτηση όλων των υποψηφίων από τα θεσμικά τους αξιώματα. (Οι κκ Μητσοτάκης- Γεωργιάδης είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ και ο Απ. Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας).
Όλοι εναντίον όλων
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει θέσει ήδη επί τάπητος την παραίτηση Μεϊμαράκη και Παπαμιμίκου, ζητώντας  άμεση ανάληψη της μεταβατικής προεδρίας από την κ. Γιαννάκου, έθεσε θέμα σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και απάντησε με τον τρόπο αυτό στον κ. Τζιτζικώστα που έκανε λόγο για άμεση συνάντηση των τεσσάρων μονομάχων. "Το Κόμμα σήμερα, από λάθος χειρισμούς, αντί να προσεγγίσει την κοινωνία βρέθηκε απέναντί της. Το διακύβευμα δεν είναι μόνον η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας αλλά η επιβίωσή της. Ζητώ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων Προέδρων για διαβούλευση ως προς τα ενδεδειγμένα επόμενα βήματα¨, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

"Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε είναι σημαντικό να ακούσουμε τις απόψεις των βουλευτών για το πως θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε", ανέφερε και επισήμανε πως η  διαδικασία εκλογής Προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το Καταστατικό, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί τη χρονική της παράταση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος. "Το οφείλουμε στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που μαζικά προσήλθαν στις κάλπες σήμερα για να βιώσουν αυτήν την τεράστια απογοήτευση. Τους ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου για μαζική συμμετοχή", τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, το εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης είναι έτοιμο να τιναχθεί στον αέρα. Ήδη, ιστορικά στελέχη και βουλευτές ζητούν έκτακτο συνέδριο, καθώς και παραιτήσεις όλων όσοι εμπλέκονται με την εκλογική διαδικασία. 
Διαβάστε ακόμα: