Friday, November 20, 2015

Δρ. Βιτκος :Δυστυχώς οι θρησκείες φτιάχτηκαν από άνδρες για άνδρες..

Wednesday, October 24, 2012


Ο δρ Βίτκος για την εικόνα "¨Άξιον Εστί "και..Άγιον Όρος


Την Κυριακή που πέρασε είδα να κατεβάζουν μία εικόνα της Παναγίας από το Άγιο Όρος και να τη μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη για λαϊκό προσκύνημα. Το Άγιο Όρος είναι γνωστό και ως «περιβόλι της Παναγιάς», στο οποίο μόνο τα αρσενικά «πλάσματα του Θεού» έχουν την ευτυχία να επισκέπτονται. Τα θηλυκά είναι ελεύθερα να βλέπουν το «περιβόλι» από την... κλειδαρότρυπα. Εδώ μιλάμε για θεία «ισότητα» par excellence των δύο φύλων!
Επειδή οι θρησκείες φτιάχτηκαν από άνδρες για τους άνδρες, oι γυναίκες πρέπει να φαίνονται, όχι να ακούγονται. Ο Απόστολος Παύλος το έχει ξεκαθαρίσει μια χαρά: «κεφαλή δε γυναικός ο ανήρ» (Προς Κορινθίους, 11.3). Και δεν λέει μόνο αυτό: λέει και πολλά άλλα χαριτωμένα, που ενδιαφέρουν την κάθε γυναίκα. Αυτά θα τα δούμε πιο κάτω, αφού πρώτα σταθούμε για λίγο στην είδηση.
ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ
«Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με την κανονιοφόρο «Αρματωλός», η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από τον ναό του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους... «Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Έλληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία, Πολιτεία κι Εκκλησία πορεύονται για να στηρίξουν όσους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη βοήθεια του Θεού, με τη βοήθεια της Παναγίας θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση». Στην παραλία του Λευκού Πύργου η εικόνα τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό κιλλίβαντα και ακολούθησε λιτάνευση μέχρι τον ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα παραμείνει έως το τέλος του Οκτωβρίου και θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα».
Αυτή είναι η «συνταρακτική» είδηση που διάβασα σε αθηναϊκή εφημερίδα. Στην ίδια εφημερίδα διάβασα και το ακόλουθο σχόλιο αναγνώστη, που λέει: 

«Ας συλλυπηθούμε εαυτούς και αλλήλους, αδελφοί, καθόσον τετέλεστε! Στους χριστοδουλικούς καιρούς, ουρές και σπρωξίματα μέχρι ανελέητου ξύλου από τους θεοσεβούμενους για τις άγιες ζώνες και άγιες βράκες που αφορολόγητα έκαναν αρπαχτές ανά την επικράτεια. Τώρα μας (ξανα)έβγαλαν το βαρύ πυροβολικό, έτσι, να δώσουν μια ακόμα σπρωξιά προς την σκοταδιστική άβυσσο του άξεστου πλήθους. Και μάλιστα μετά της επισήμου Πολιτείας, οϊμέ, υπουργών, θωρηκτών, όπλων, στρατών, τηλεοράσεων κλπ, να ενθαρρύνουν την αγέλη να χώσει βαθειά το κεφάλι της στην άμμο του θρησκευτικού ψέματος! Έτσι εξακολουθούν να εκπαιδεύουν το λαό! Και μετά περιμένουμε πρόοδο σ’ αυτό το ανεκδιήγητο και αντιφατικό υβρίδιο! Τι ντροπή, Θεέ μου, στη χώρα των μεγάλων ποιητών!» 
Και τώρα επιστρέφουμε στο θέμα της «ισότητας» των δύο φύλων. Ακούμε τον Απόστολο Παύλο με προσοχή.

ΛΕΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ
«Πάσα δε γυνή προσευχομένη ή προφητεύουσα ακατακαλύπτωι τηι κεφαλήι καταισχύνει την κεφαλήν αυτής. Έν γαρ εστιν και το αυτό τηι εξυρημένηι. Ει γαρ ου κατακαλύπτεται γυνή, και κειράσθω. Ει δε αισχρόν γυναικί το κείρασθαι ή ξυράσθαι, κατακαλυπτέσθω. Ανήρ μεν γαρ ουκ οφείλει κατακαλύπτεσθει την κεφαλήν εικών και δόξα θεού υπάρχων. Η γυνή δε δόξα ανδρός εστιν. Ου γαρ εστιν ανήρ εκ γυναικός αλλά γυνή εξ ανδρός. Και γαρ ουκ εκτίσθη ανήρ δια την γυναίκα αλλά γυνή δια τον άνδρα» (ό.π. 5-9).
Δηλαδή: «Κάθε γυναίκα που προσεύχεται ή που προφητεύει με ακάλυπτο το κεφάλι της, εξευτελίζει την κεφαλή της (δηλ. τον άντρα της). Είναι ένα και το αυτό με την γυναίκα που έχει ξυρισμένο το κεφάλι της. Εάν η γυναίκα δεν καλύπτει το κεφάλι της, τότε ας πάει να κουρευτεί. Κι εφόσον είναι αισχρό για μια γυναίκα να ξυρίζει το κεφάλι της ή να κόβει τα μαλλιά της, τότε οφείλει να καλύπτει το κεφάλι της. Ο άντρας δεν χρειάζεται να καλύπτει το κεφάλι του, αφού αντανακλά την εικόνα και τη δόξα του Θεού. Αλλά η γυναίκα αντανακλά τη δόξα του άντρα, αφού ο άντρας δεν φτιάχτηκε από τη γυναίκα, αλλά η γυναίκα φτιάχτηκε από τον άντρα. Ούτε φτιάχτηκε ο άντρας για τη γυναίκα, αλλά η γυναίκα φτιάχτηκε για τον άντρα».

Παστρικές δουλειές! Όσο για τη συμπεριφορά της γυναίκας μέσα στην εκκλησία, ο «Απόστολος των Εθνών» λέει: 
«Αι γυναίκες εν ταις εκκλησίαις σιγάτωσαν. Ου γαρ επιτρέπεται αυταίς λαλείν, αλλά υποτασσέσθωσαν, καθώς και ο νόμος λέγει. Ει δε τι μαθείν θέλουσιν, εν οίκωι τους ιδίους άνδρας επερωτάτωσαν. Αισχρόν γαρ εστιν γυναικί λαλείν εν εκκλησία» (ό.π. 14:34-5).

Δηλαδή: «Οι γυναίκες στις εκκλησίες να μη μιλούν. Δεν επιτρέπεται σε αυτές να παίρνουν τον λόγο, αλλά να υποτάσσονται, καθώς ό (εβραίικος) νόμος ορίζει. Εάν θέλουν να μάθουν κάτι, να ρωτήσουν τους άντρες τους στο σπίτι. Είναι αισχρό για μια γυναίκα να μιλά μέσα στην εκκλησία».
ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ ΧΡΥΣΟ
Μετά τον Απόστολο Παύλο, έρχεται ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και «στολίζει» τη γυναίκα μ’ ετούτα εδώ τα λεκτικά «κοσμήματα», που μου τα έστειλε κάποιος «εν γραφίδι» συνάδελφος.
«Γενικά η γυναίκα είναι ένα σκουλήκι που σέρνεται, η κόρη του ψεύδους, ο εχθρός της ειρήνης. Ο κατάλογος των αμαρτημάτων και των αδυναμιών της είναι ατελείωτος: είναι ελαφρόμυαλη, φλύαρη και ακόλαστη. Πάνω απ’ όλα είναι παθιασμένη με την πολυτέλεια και τις δαπάνες. Φορτώνεται με κοσμήματα, πουδράρει το πρόσωπό της, βάφει τα μάγουλά της με κοκκινάδι, βάζει μυρωδικά στα ρούχα της κι έτσι γίνεται θανάσιμη παγίδα για τον εκμαυλισμό των νέων. Όσος και να είναι ο πλούτος, δεν επαρκεί να ικανοποιήσει τη γυναικεία επιθυμία. Μέρα και νύκτα η γυναίκα δεν σκέπτεται τίποτε άλλο παρά το χρυσάφι και τα πολύτιμα πετράδια, τα πορφυρά υφάσματα και τα κεντήματα, τις κρέμες και τα αρώματα. Αν δεν υπήρχε η σεξουαλική επιθυμία, κανένας άνδρας με τα σωστά του δεν θα ήθελε να μοιράζεται το σπίτι του με μια γυναίκα και να υφίσταται τις επακόλουθες ζημιές, παρά τις οικιακές εργασίες που εκτελεί» (Προς τους έχοντας παρθένους συνεισάκτους).

 Ο Κωστας Βίτκος είναι Δρ Φιλοσοφίας ΄,αρθρογραφεί και διδάσκει δωρεάν την αρχαία Ελλνική Γραμματεία στους Έλληνες της Μελβούρνης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΔΡΑ ΒΙΤΚΟΥ


υμΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣπ


No comments:

Post a Comment

wibiya widget